REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
5.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Pricopie: Elevii vor fi evaluaţi periodic, la clasa a II-a, a IV-a şi a VI-a

Pricopie: Elevii vor fi evaluaţi periodic, la clasa a II-a, a IV-a şi a VI-a

Replica API 21 august 2013 | 00:00 102

Ministrul Educaţiei anunţă noi schimbări în sistemul de învăţământ

Ministrul Educaţiei anunţă noi schimbări în sistemul de învăţământ

Prezent marţi la Eforie, la prima ediţie a Şcolii Internaţionale de Vară "Dăscălimea românească", Remus Pricopie, ministrul Educaţiei, a anunţat că începând din anul şcolar 2013/2014 vor fi implementate evaluări naţionale pentru clasele a II-a, a IV-a şi a VI-a, afirmând că această măsură era necesară în condiţiile în care până la clasa a VIII-a nu există nici o testare în sistem. Evenimentul "Dăscălimea românească", organizat la Eforie Sud în perioada 19-24 august a.c. a reunit 250 de cadre didactice din România şi Republica Moldova.

"Sunt lucruri pe care în anul şcolar 2013/2014 le vom introduce şi care vor avea impact pe următorii ani. Sunt lucruri cântărite, calculate, verificate. Este vorba de sistemul de evaluare periodică, evaluarea la clasa a II-a, la clasa a IV-a şi la clasa a VI-a. Este o idee veche, nu am venit eu cu ea la Ministerul Educaţiei. Principalul motiv pentru care trebuie să introducem această evaluare este acela că în sistemul nostru de educaţie, până la clasa a VIII-a, nu avem nici o evaluare de sistem. Evaluarea naţională este prima evaluare după ani buni de şcoală şi de grădiniţă şi de învăţământ primar, gimnazial", a declarat Remus Pricopie, ministrul Educaţiei. Astfel, susţine ministrul, nu vor mai exista cazuri în care, la sfârşitul evaluării naţionale, să se constate cu surprindere că 25% din copii nu reuşesc să ia nota 5 la două examene, matematică şi română, "care nu sunt nici grele şi nici uşoare". Informaţiile obţinute vor fi folosite, potrivit lui Remus Pricopie, pentru a vedea unde sunt vulnerabilităţi, unde sunt probleme, la nivel de şcoli, clase şi elevi, în raport cu ceilalţi elevi.

170.000 de copii înscrişi în clasa pregătitoare

Clasa pregătitoare, un subiect care a produs o mulţime de controverse, are înscrişi la nivel naţional aproximativ 170.000 de copii, iar aceasta este o problemă care va fi în continuare analizată şi investigată, potrivit ministrului Educaţiei, Remus Pricopie. "Dacă ştim să ne facem treaba şi eu cred că ştim, putem să facem lucrurile astfel încât toată lumea să fie mulţumită şi în primul rând copiii să fie mulţumiţi. Am înscris în clasa pregătitoare aproximativ 170.000 de copii şi aceasta este o problemă pe care în continuare trebuie să o analizăm şi să o investigăm. Va trebui să vedem ce urmează să se înscrie, pentru că cei care nu s-au înscris în perioada iniţial anunţată, înscrierile se pot derula până la 15 septembrie, deoarece este important să avem copiii în şcoală şi este important că un proiect care a început în modul în care a început, mai bine, mai rău, dar care pe fond este corect, merge înainte", a afirmat Pricopie.

În septembrie va fi demarată o campanie care vizează eliminarea fraudei din sistemul de educaţie

Potrivit ministrului Pricopie, în luna septembrie, în unităţile de învăţământ preuniversitar, va fi demarată o campanie care vizează eliminarea fraudei din sistemul de educaţie, după ce în prima sesiune a examenului de bacalaureat acesta a sesizat nerespectarea metodologiei de bacalaureat. "Vom începe o campanie publică de conştientizare a riscurilor pe care fiecare şi le asumă când decide să nu respecte metodologia şi legea. Aici vorbesc pe de o parte de profesori, pe de altă parte vorbesc despre părinţi şi elevi. Sunt probleme de sistem, am trecut printr-un bacalaureat destul de complicat. În primul şi în primul rând a fost complicat pentru că nu întotdeauna toţi colegii noştri ştiu ce înseamnă integritatea şi nu întotdeauna noi le spunem elevilor ce înseamnă să obţii rezultate prin muncă şi nu prin fraudă. Şi nu întotdeauna transmitem semnalele pe care trebuie să le transmitem părinţilor, să aibă responsabilitate şi să nu-şi expună copiii. Eu cred că acestea sunt lucruri pe care trebuie să le spunem din prima zi în care un copil intră în şcoală, indiferent că vorbim de grădiniţă, de ciclu primar", a declarat Remus Pricopie. De asemenea, ministrul Educaţiei a mai sesizat că între rezultatele înregistrate la evaluarea naţională şi media în clasele V-VIII, este o mare diferenţă, iar acest aspect reprezintă o problemă. În acest sens, Remus Pricopie a spus că vor fi făcute fişe pentru fiecare şcoală, în special pe diferenţele de evaluare. "Anul acesta ne-am uitat cu foarte mare atenţie la rezultatele evaluării de clasa a VIII-a şi vom face fişe pentru fiecare şcoală în parte, în special pe diferenţele de evaluare. Atunci când ai în catalog 8 la matematică, iar la evaluarea naţională ai 2,80, caz real, înseamnă că ai o problemă. Dacă este un copil poţi să spui că este un accident, dar dacă ai mai mulţi şi dacă se repetă an după an, înseamnă că acea şcoală are o problemă foarte serioasă cu evaluarea la clasă", a conchis Pricopie.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920