REPLICA ONLINE CONSTANTA

7.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
7.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Pricopie: Legea spune că manualele sunt gratuite doar pentru învăţământul obligatoriu

Pricopie: Legea spune că manualele sunt gratuite doar pentru învăţământul obligatoriu

Replica API 17 septembrie 2014 | 03:01 349

Elevii claselor a XI-a şi a XII-a, obligaţi să-şi cumpere manualele

Elevii claselor a XI-a şi a XII-a, obligaţi să-şi cumpere manualele

Remus Pricopie

Este evident că anul şcolar 2014-2015 a debutat cu stângul în România, în primul rând din cauza lipsei manualelor promise de ministrul Remus Pricopie claselor a I-a şi a II-a. De asemenea, zeci de unităţi de învăţământ din ţară au fost regăsite de elevii lor în acelaşi stadiu în care le-au lăsat. Sunt imobile în care nu s-a mai reparat nimic de zeci de ani, iar pereţii stau să cadă. Cu toate acestea, ministrul Educaţiei, Remus Pricopie, este pozitiv şi spune că majoritatea unităţilor de educaţie nu au avut nici un fel de probleme.

„Numărul unităţilor de învăţământ fără aviz sanitar a scăzut considerabil. S-au făcut investiţii, fie din fonduri structurale, fie din bugete locale. Avem judeţe cu 100 % aviz sanitar de funcţionare. Acum cinci ani nu vorbeam despre aşa ceva”, este de părere Pricopie. Oficialul se spală pe mâini şi în ceea ce priveşte manualele claselor a XI-a, respectiv a XII-a. Legea Educaţiei prevede ca auxiliarele curriculare, cele mai importante în procesul de învăţare al elevilor, să fie gratuite doar pentru învăţământul obligatoriu, spune ministrul. „Legea spune că manualele sunt gratuite doar pentru învăţământul obligatoriu, practic, până la clasa a X-a, inclusiv. Aceasta este o modificare pe care o vom face astfel încât manualele să fie date gratuit inclusiv şi pentru elevii de clasa a XI-a şi a XII-a. În acest moment legislaţia prevede gratuitatea manualelor pentru învăţământul obligatoriu”, a explicat Pricopie. Care manuale? „Manuale sunt, numai că sunt vechi, uzate. Nu cred că putem vorbi despre lipsa manualelor. Manualele digitale au fost o soluţie pentru mai bună învăţare. Atunci când folosim instrumente digitale, procesul de învăţare este mult mai rapid, iar interesul elevilor creşte. Sunt regiuni din Uniunea Europeană şi nu numai care au achiziţionat tabelete pentru toţi elevii. Investiţii masive în infrastructura şcolară s-au făcut, urmează să se facă, dar trebuie să investim şi în instrumente de învăţare şi în cadrele didactice”, a conchis ministrul Educaţiei.

Vulpea sau lupul, lecţie grea pentru ministrul Educaţiei

De precizat faptul că oficialul a fost rugat de către un jurnalist să lămurească şi aspectul cu vulpea şi lupoaica. Vizibil deranjat de subiect, ministrul a replicat: „Alte subiecte mai aveţi?!”. Referitor la acest subiect, ministrul Remus Pricopie a spus, în cadrul unei emisiuni tv, că Romulus şi Remus au fost găsiţi în pădure de... o vulpe, şi nu de o lupoaică. O lecţie ce se învaţă în manualele de clasa a IV-a.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614