REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Mar., 16 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6701
18.4° Constanța Marți, 16 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6701
 

Prietenii tânărului dispărut în mare au organizat o seară "in memoriam"

Prietenii tânărului dispărut în mare au organizat o seară "in memoriam"

Replica API 18 aprilie 2014 | 00:00 389

Andrash - autoportret pe internet

Andrash - autoportret pe internet

Tânărul de 26 de ani care a dispărut în valurile învolburate ale mării a fost căutat şi în dimineaţa de joi, 17 aprilie. Potrivit reprezentanţilor ISU Dobrogea, căutările au început în jurul orei 8.00, dar au fost sistate la prânz din pricina vremii neprielnice. De asemenea, există posibilitatea că acţiunile să se oprească definitiv. Andrei Bălan a fost căutat şi în seara de luni, atunci când a dispărut, dar şi marţi. Prietenii lui au postat pe internet fotografiile ce-l ilustrează tocmai când intra în mare, totodată ei organizând o seară în memoria lui. Tot în mediul virtual a apărut şi o scrisoare în care băiatul îşi descrie viaţa.

Chiar dacă acţiunile de căutare au tot fost reluate, cum vremea s-a arătat dificilă, de fiecare dată au fost oprite. Andrei Bălan, de 26 de ani, din Baia Mare, dar stabilit în Bucureşti, venise în cursul zilei de luni, 14 aprilie, alături de alţi trei prieteni, doi băieţi şi o fată, pentru o distracţie scurtă la mare. Din nefericire, totul s-a transformat într-o tragedie. Cum au ajuns pe malul mării, în dreptul hotelului Doina, din staţiunea Mamaia, tânărul a intrat în apă. Ar fi înotat cam 200 de metri, după care prietenii nu l-au mai văzut, aşa că au sunat la 112. Căutările au început încă de luni seara, dar fără nici un rezultat. Băiatul a terminat Colegiul Tehnic Aurel Vlaicu din Baia Mare, stabilindu-se ulterior la Bucureşti, iar prietenii îi spuneau Andrash. Aceştia au organizat o seară în memoria lui, joi, 17 aprilie, în Baia Mare, pentru a-şi schimba amintirile. "Seară de reculegere, schimb de amintiri, în memoria celui ce a fost Andrash - un tânăr băimărean, care a plecat dintre noi prea curând! Un suflet mare, revendicat de mare! Nimic fancy, ceva simplu, din suflet pentru el. Atât! Ne vedem acolo! Ar trebui să fim întotdeauna atenţi cum ne purtăm cu cei din jurul nostru, căci fiecare moarte ne arată cât de puţin am făcut pentru cei duşi şi cât de multe am fi putut face! Nu este remuşcare mai adâncă decât aceea care-i zadarnică şi dacă vrem să ne ferim de chinurile ei, să ne amintim de asta la timp!", au spus ei pe Facebook.

Scrisoare despre sine. Cum se caracteriza tânărul?

Imaginile în care tânărul Andrei este surprins în timp ce intra în mare şi ea îl primea în braţele ei, acolo unde avea să-l ţină pentru totdeauna, au apărut pe internet miercuri seara. Însă, nu cu mult timp înainte, Andrei a scris o scrisoare, în care şi-a descris atât fizicul cât şi comportamentul. "Are chelie, cercei, tatuaje şi cicatrici, urmări ale sporturilor extreme. Stereotipul lui e destul de clar! Doar ochii albaştri ce-i mai trădează sensibilitatea şi altruismul (caracteristicile principale care l-au determinat să meargă pe calea voluntariatului). Orfan de-un părinte, orfan şi de celălalt, prăpăditul nostru, după liceu, nu face altceva decât să rupă biciclete-n două, să înjure, să consume alcool şi să-şi verse furia acumulată într-o copilărie nefericită, pe persoane alese la intâmplare. Multă energie, necanalizată cum trebuie, se transformă în energie negativă, şi da, ăsta era el: o explozie necontrolată! Unii ar spune destinul, alţii ar spune coincidenţa, el zice că aşa merg lucrurile! Dar într-o zi de primăvara când soarele de mai prăjea figurile albe de pe trotuare şi el făcea scheme cu bicicleta înjurând de mama focului, un lucrător de tineret foarte curios să vadă ce se ascunde în spatele comportamentului lui, se angajează cu el într-o conversaţie. (...) Necuvinciosul nostru a prins gustul proiectelor şi a decis să urce la un alt nivel, Voluntariatul internaţional. Şi cum unele lucruri duc spre altele, dintr-un avion în altul "agitatul" nostru s-a trezit într-o dimineaţă exact în Alpi, ca voluntar la Jocurile Olimpice de iarnă din Austria. Impactul cultural a fost "nimicitor" pentru el, fiind constrâns să locuiască cu alţi 29 de voluntari din multe alte ţări în aceeaşi casă. Şi uite-aşa după două luni a învăţat despre toleranţă, diversitate culturală, lucru în echipă, comunicare într-o limbă străină şi o tonă de dezvoltare personală. S-a întors acasă plin de entuziasm şi cunoştinţe noi şi începea el să povestească ce-a văzut şi ce-a făcut şi vedea cum toate acasă au rămas la fel. Prejudecăţile persistă, discriminarea persistă şi el devine tot mai cizelat şi mai tolerant, mai educat şi plin de iniţiativă. Şi spre fericirea lui, ONG-urile din oraş îl susţineau şi datorită lor a ajuns şi-n America de Sud, în Brazilia, unde fostul nostru "bătăuş" a avut parte de experienţa vieţii lui în cadrul unui proiect care avea ca scop educarea prin metode non-formale a tinerilor din triburi. Micul nostru "Ghandi" a rămas la fel de tatuat, la fel de energic şi la fel de sălbatic. Doar că acum vorbeşte trei limbi străine, are prieteni în toată lumea, nu aruncă-n stânga şi-n dreapta cu prejudecăţi, respectă orice fiinţă de pe planetă pentru ceea ce este şi tocmai a depăşit limita caracterelor admise.Vă mulţumesc pentru atenţie, Andrei Bălan - Andrash!", au fost cuvintele tânărului.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369