REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Prim procurorul din Topliţa trimitea borfaşii pe care îi ancheta să lucreze la viloiul său din Costineşti

Prim procurorul din Topliţa trimitea borfaşii pe care îi ancheta să lucreze la viloiul său din Costineşti

Replica API 2 aprilie 2012 | 00:00 1829

Nicolae Ţifrea era coleg cu soţia deputatului PSD Mircea Duşa

Nicolae Ţifrea era coleg cu soţia deputatului PSD Mircea Duşa

Fostul prim procuror din Topliţa, Nicolae Ţifrea, trimis recent în judecată de DNA pentru infracţiuni de corupţie, rescrie istoria magistraţilor mânjiţi din România. Pensionat strategic, în mai 2011, înainte ca procurorii anticorupţie să-i definitiveze dosarul, Ţifrea are în spate o poveste fascinantă: numit şef al procurorilor din Topliţa de către PSD, era superiorul pe linie ierarhică a Anei Duşu, soţia deputatului PSD Mircea Duşu; din salariul de bugetar, prim procurorul şi-a ridicat un viloi de neam prost pe malul mării, în Costineşti, plus încă o cabană în Topliţa, botezată Family, construite, incredibil, de infractorii care pe care-i ancheta, chipurile, în diverse dosare aflate pe rolul instituţiei pe care o conducea. Tot din salariul de bugetar, procurorul Ţifrea şi-a înfiinţat şi-o fermă zootehnică, de care se ocupa soţia sa, Ana Ţifrea. Mai mult, magistratul care pune borfaşii din Topliţa să-i ridice vila Ana 2000 din Costineşti, a avut, până în septembrie 2011 şi o firmă care producea încălţăminte sport exclusiv pentru export, SC Rădeana SRL. Societatea a fost controlată, cu rândul, de soţia, apoi de fiicele lor, Anca şi Oana.

Practicele sclavagiste ale prim procurorului Ţifrea erau ştiute de mulţi ani, fără ca superiorii săi să ia vreodată vreo măsură. Astfel, în 2005, un grup de poliţişti din Topliţa l-a reclamat la DNA şi Curtea de Apel Târgu Mureş, povestind, printre altele, cum trimite inculpaţi pentru furt, tâlhărie, braconaj etc, din dosarele aflate în lucru, să-i lucreze cu ziua la ferma din Topliţa sau la vila din Costineşti, în schimbul unor soluţii favorabile în actul de cercetare penală. Procurorul moşier avea şi tarife fixe pentru răufăcătorii care nu erau apţi de muncă silnică, după au arătat poliţiştii din Topliţa: o căruţă de lemne din partea celor care aveau păduri sau 10 milioane lei din partea celorlalţi. Infractorii mai săraci era cei mai năpăstuiţi, fiind trimişi la muncă silnică în Costineşti şi la rânitul vacilor de la ferma sa din Topliţa. Şi asta nu era tot: prim procurorul a fost prins în timp ce vindea personal brazi de Crăciun, în pieţe din Reghin şi Sângeorgiu de Mureş, în decembrie 2008.

Relaţiile prim procurorului Ţifrea: deputatul PSD Duşa şi preşedinta Judecătoriei Topliţa

Cocktailul infracţional în care se scălda, de atâţia ani, prim procurorul mureşean în vârstă de 61 de ani ne indică o persoană foarte sigură pe ea şi relaţiile sale. Astfel, pe lângă protecţia de care se bucura din partea deputatului Mircea Duşu, după cum susţin surse din zonă, nu poate fi omis faptul că preşedinta Judecătoriei Topliţa este nimeni alta decât cumnata sa, Adriana Ţifrea. Aşa a ajuns procurorul care trimitea infractorii la muncă silnică pe moşiile sale să aibă un tupeu atât de mare încât s-a trecut cu numele administrator al vilei Ana 2000 din Costineşti încă din 2004, lucru interzis de lege. Magistratul hotelier era atât de ocupat cu afacerile, încât nu petrecea mai mult de 1-2 ore la parchet, după cum spuneau poliţiştii din oraşul mureşean, potrivit căruia Nicolae Ţifrea este "cel mai corupt om al Topliţei". Iată şi ce spun procurorii DNA în rechizitoriul de trimitere în judecată: "În perioada 2006 - 2008, inculpatul Ţifrea Nicolae, în calitate de prim procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Topliţa, a pretins şi primit de la mai multe persoane să îi execute o serie de lucrări de construcţie la vila sa din Costineşti şi la gospodăria sa, în schimbul adoptării unor soluţii favorabile persoanelor respective sau rudelor acestora, cercetate în diferite dosare, de magistratul menţionat, pentru infracţiuni de furt calificat, ameninţare şi distrugere, lovire şi alte violenţe sau braconaj piscicol. Contravaloarea prestaţiilor efectuate şi neachitate totalizează 5.480 lei".

Ditamai prim procurorul, prins în timp ce vindea brazi de Crăciun în piaţă. "În perioada 2004-2011, inculpatul Ţifrea Nicolae a efectuat operaţiuni financiare ca acte de comert, incompatibile cu funcţia de procuror, oferind contra cost servicii hoteliere la Vila "Ana 2000" din Costineşti, judeţul Constanţa, unde este administrator de fapt. În cursul lunii decembrie 2008, acelaşi inculpat a efectuat operaţiuni financiare ca acte de comerţ, incompatibile cu funcţia de procuror, oferind spre vânzare brazi, în pieţele din municipiul Reghin şi comuna Sîngeorgiu de Mureş, fiind surprins de către organele de control cu mai multe nereguli. La data de 16 mai 2011, inculpatul Ţifrea Nicolae, în calitate de prim procuror, i-a cerut unei grefiere să scoată dintr-un dosar al Parchetului de pe lângă Judecătoria Topliţa, ordonanţa privind măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara, luată faţă de o persoană pusă sub învinuire şi să distrugă actul, astfel încât persoana învinuită să îşi recupereze paşaportul", se mai arată în rechizitoriul DNA.

Cristian ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367