rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 17 ianuarie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

PRIM PROCURORUL Gill Julien Grigore Iacobici: La PARCHETUL TRIBUNALULUI, rata ACHITĂRILOR este SUB 3%! VIDEO

Chiar dacă volumul este unul foarte mare, rezultatele reliefează o muncă eficientă și de calitate. Vorbim despre activitatea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, coordonată de către prim procurorul Gill Julien Grigore Iacobici. Magistratul a acordat un interviu cotidianului Replica de Constanța, prin intermediul căruia a vorbit despre cum s-ar putea optimiza activitatea din cadrul Parchetului, despre probleme existente, despre dosare, dar și despre planuri de viitor.

”În acest moment sunt în lucru în jur de 1250 de dosare. Este de precizat un lucru nu lipsit de importanță și anume faptul că, dacă la începutul anului se aflau în lucru 1850 de dosare, și au intrat, în cursul acestui an, circa 450 de dosare, prin eforturile procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța, efort care s-a materializat în soluționarea a circa 900 de dosare, s-a ajuns să avem un volum al dosarelor de soluționat, la sfârșitul semestrului I, de numai 1245 de dosare, care este unul dintre cele mai mici numere din ultimii ani. Pot să vă spun că, în mod tradițional, procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța, în ultimii 10 ani, se situează în topul clasamentelor dacă vorbim de volumul de activitate al dosarelor soluționate și aici mă refer la faptul că se situează în mod constant pe locul I, II sau III în ceea ce privește trimiterile în judecată sau numărul total al dosarelor soluționate”, a spus Gill Julien Grigore Iacobici, prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța

Locul II pe țară: 15 procurori au soluționat 900 de dosare

Cât despre schema de personal din cadrul structurii, aceasta cuprinde 23 de procurori. La începutul anului s-au pensionat 4 procurori, iar alți 5 sunt, în mod constant, delegați la alte structuri ale Ministerului Public. ”De aici tragem concluzia efortului considerabil pe care l-au susținut procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța, în sensul că un număr de doar 15 procurori au reușit să soluționeze 900 de dosare și acest lucru înseamnă locul II pe țară! În comparație cu Parchetul de pe lângă Tribunalul București, unde procurorii au soluționat 1554 de dosare în semestrul I al acestui an, însă acolo sunt 67 de procurori. Prin urmare, noi suntem un sfert din numărul procurorilor de acolo, dar soluționăm de două ori mai mult ca dânșii. Aceasta este una dintre provocările cu care se confruntă procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța. Un volum de activitate impresionant.”, a mai spus magistratul. Totodată, de menționat este faptul că, în ultimii 5 – 6 ani, în cadrul Parchetului de față nu s-au înregistrat cazuri de soluții de restituire. Prin urmare, chiar dacă județul nostru, prin specificul lui, aduce mai multe dosare, iată că magistrații au asigurat și asigură o calitate a actelor de urmărire penală, într-o perfectă și deplină legalitate.

Gill Julien Grigore Iacobici

Procentajul de achitare în dosare, în ultimii ani, este de sub 3%. Acest procent s-a menținut și în primul semestru al acesui an.

Un alt lucru de menționat este că perioada pandemică le-a adus procurorilor mai mult timp pentru rezolvarea dosarelor din fișet. Este adevărat că foarte mulți dintre ei nici nu au avut concedii, tocmai pentru a profita de acest timp în a-și rezolva dosarele.

Mai multe detalii despre activitatea procurorilor, despre cum fac față muncii titanice, și totuși au rezultate extraordinare, dar și despre dosarele legate de Covid- 19, despre ce schimbări ar putea fi aduse în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța pentru o eficientizare și mai mare, puteți urmări în clipul de mai jos.

Video 1:

Dosare felurite, anchete complexe, crime abominabile, stresul pe care îl îndură un procuror, cum ar putea legile să devină un factor care să faciliteze activitatea magistraților, planuri de viitor, cum se împacă viața personală cu cariera, care sunt cele mai multe infracțiuni și ce sfaturi are pentru cititorii Replica – despre toate acestea a discutat prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, Gill Julien Grigore Iacobici.

”Dacă un cetățean primește soluția după 6 -7 ani de la data reclamației, el și uită ce a reclamat. Sau, degeaba execută o persoană o pedeapsă după 10 ani de zile. Între timp a și uitat, s-a așternut praful cu totul peste fapta lui. Aici trebuie să intervenim cu toții, fiecare cu instrumentele pe care le avem. Noi, procurorii, încercăm, și reușim, să soluționăm, însă nu trebuie să facem compromisuri cu calitatea actelor de urmărire penală. Pentru că atunci suferă beneficiarul actului de justiție, adică cetățeanul, fie că este victimă, fie că este persoană cercetată”, a spus magistratul.

”Magistrații nu apucă să se bucure mult de pensie”

Totodată, munca unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța conduce, de multe ori, la restrângerea timpului recreativ. Tocmai de aceea stresul este foarte mare. ”Există la procurori acest stres al fișetului. Știi că ai în fișet multe dosare, nu te poți relaxa. Deseori mi s-a întâmplat și mie, înainte de a lucra și de a ocupa funcția de prim procuror, noaptea să adorm cu gândul la un dosar. Și asta din cauza faptului că aveam multe dosare, în fișet, de soluționat. Și adormeam cu gândul: oare ce mai am de făcut în dosarul acela, oare am făcut bine din punct de vedere tactic că am luat acea hotărâre? Acea măsură? Sau nu am făcut? Și aceste gânduri îți afectează și somnul și, pe termen lung, îți poate afecta chiar starea de sănătate. Nu în mod întâmplător, nu vreau să mă plâng, dar aceasta este realitatea, pensionarii procurori și judecători, din păcate, nu ajung să se bucure, un timp îndelungat, de dreptul la pensie”, a relatat Gill Julien Grigore Iacobici.

”Putem ajunge cu generații de procurori și judecători care nu vor fi definitivi”

”Prin mărirea duratei cursurilor de INM (Institutul Național al Magistraturii – n.r.), de la 2, la 4 ani, și a duratei stagiaturii de la 1 an, la 2 ani ne conduce la realitatea viitoare că, peste câțiva ani, vor exista patru generații care nu vor fi încă definitive. Pentru că nu vor mai ajunge stagiari timp de doi ani deoarece se mărește perioada cursurilor INM și apoi stagiatura s-a mărit și ea cu 1 an. Și atunci vom avea 3 – 4 generații și, automat, 800 de posturi de procurori și judecători, care vor fi neocupate timp de 3 ani. Aici vorbim de circa 300 de posturi de procurori. Ideea de urmărit a legiuitorului e una foarte bună. Trebuie ca procurorul care investighează un caz sau judecătorul care judecă un caz să dobândească o anumită experiență. Însă, mi se pare că ar fi fost mult mai inspirat dacă s-ar fi menținut cei doi ani de cursuri INM și dacă s-ar fi mărit perioada stagiaturii de la 1 an, la 4 ani. Deci, respectând voința legiuitorului, dacă am fi umblat un pic la aceste perioade, am fi ajuns în situația în care am avea procurori sau judecători definitivi”, a relatat prim procurorul.

Cum există un deficit de personal în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, s-a căutat soluția de recrutare din cadrul Parchetelor de pe lângă Judecătorii. Doar că s-a constatat că nici un procuror nu are grad pentru a așa ceva. Astfel, în continuare, s-a analizat cine este apt pentru a susține examenul de dobândire a gradului. Rezultatul: un procuror. ”Iată că viitorul, în ceea ce privește resursele umane, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța, nu este unul strălucit”, potrivit prim procurorului.

Vârsta prematură de pensionare a magistraților și DETALII din DOSARE

Mai multe detalii despre procurorii care au ieșit anul acesta la pensie, despre faptul că vârsta de 50 de ani este una prematură, din punctul de vedere al lui Gill Julien Grigore Iacobici (care a specificat faptul că poate nu va atrage simpatia colegilor făcând aceste declarații), despre munca administrativă, despre faptul că nu prea există procurori care să alerge să muncească la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța, despre crime abominabile din județul Constanța, despre creșterea infracțiunilor la regimul rutier (fenomenul cel mai răspândit în România), despre responsabilități și sfaturi pentru cetățeni, puteți urmări în clipul de mai jos.

Video 2:

Liliana IONIȚĂ

miercuri, 22 iulie 20205945
mai mult...Interviuri
4 dec 00:20InterviuriGeorge NICULESCU, PNL: Cum credeți că ar fi arătat țara noastră cu un Guvern Viorica DĂNCILĂ?!

George Niculescu, candidatul PNL la alegerile parlamentare, a acordat un interviu zirului Replica pentru a face o...3817

4 dec 00:20InterviuriCostin RĂSĂUȚEANU, PSD: Guvernul PNL este INCOMPETENT3690
23 dec 22:41InterviuriAdrian Mihălcioiu: TREBUIE înființată DIRECȚIA NAVIGATORILOR în Ministerul Transporturilor! Video2967
14 ian 00:11InterviuriFlorin Chelaru, primarul din NĂVODARI: Am rămas o OAZĂ de ROȘU într-o mare de GALBEN! Video

Florin Chelaru, primarul orașului Năvodari, a acordat un interviu cotidianului Replica de Constanța, prin intermediul...1420

15 ian 00:06InterviuriGeorge NICULESCU: ANRE nu a fost pregătită pentru LIBERALIZAREA pieței de ENERGIE! Video1297
12 ian 00:27InterviuriPrefectul COȘA: Întoarcerea la NORMALITATE este POSIBILĂ doar dacă ne VACCINĂM! Video1412
19 dec 00:07InterviuriLiviu POPA, ŞEFUL RADET: Mă bucur că au început să se miște lucrurile

Sistemul de termoficare din Constanța a încetat să mai producă căldură și apă caldă în parametri normali,...4083

4 dec 00:21InterviuriLucian Lungoci: PSD va asigura MAJORITATE parlamentară pentru un Guvern PREGĂTIT. Video3470
4 dec 00:21InterviuriMircea Dobre, Pro România: PNL și PSD, un VIRUS mai PERICULOS decât COVID! Video3066
4 dec 00:21InterviuriCristina Rizea: USR-PLUS va OBȚINE un scor BUN la parlamentare. Video

Este economist, antreprenor, voluntar civic și mamă. I-au plăcut provocările, iar candidatura la parlamentare este,...3015

3 dec 00:04InterviuriStelian ION vrea listarea pe BURSĂ a Portului Constanța4666
3 dec 00:04InterviuriGeorge Vișan, PSD: PNL vinde ILUZIA unui VACCIN anti COVID!3689
Vremea
-4.8°-4.8° - -3.5° duminică, 17 ianuarie 2021
ConstanțaUmiditate: 81%
Vânt: 9.45 m/s
Presiune: 1014 milibari

Loto
6/49392149261127
5/403414110220
joker121011273619
Horoscop
mai mult...SPSportRT
16 ian 00:00SportFĂRĂ PRECEDENT în istoria handbalului: Două meciuri simultane s-au terminat la egalitate, cu același scor

Spania - Brazilia și Croația - Japonia sunt cele două meciuri de la Mondialul de handbal masculin din Egipt care s-au...478

16 ian 00:00SportLazio, victorie clară în Derby della Capitale! Immobile și Alberto, lecție de fotbal pentru AS Roma

Lazio-AS Roma este primul mare derby al etapei a 18-a din Serie A, una în care va avea loc și marele duel dintre Inter...476

16 ian 00:05SportFCSB - Astra Giurgiu 3-0

FCSB a învins-o pe Astra Giurgiu cu scorul de 3-0 (0-0), vineri seara, pe Arena Naţională din Bucureşti, în ultimul...473

16 ian 00:00SportDinamo a câştigat derby-ul de tradiţie cu Steaua

CS Dinamo Bucureşti a învins-o pe CSA Steaua Bucureşti cu scorul de 99-88, vineri, în Sala Polivalentă din...405

Local
16 ian 00:05LocalANI GREI de ÎNCHISOARE pentru o colegă de `AFACERI` a FEMEII GRAȚIATE de BĂSESCU

Argentina Ștefan are un ”palmares” bogat în infracțiuni, ea fiind condamnată de mai multe instanțe din țară,...2332

16 ian 21:52LocalPescuit comercial, fără documente legale, în Delta Dunării

Poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Chilia au descoperit, în zona de competență,...871

16 ian 21:52LocalAnunţ de la RADET pentru asociaţiile de proprietari din Constanța

1213

16 ian 21:51LocalPrimăria Constanța încurajează iubitorii de animale să adopte responsabil

Grija pentru animale este esențială pentru o administrație preocupată de bunăstarea locuitorilor săi. E o...677

16 ian 21:52LocalSTS: Platforma pentru programare la vaccinarea anti-COVID, în procedură de actualizare pentru etapa a II-a

Platforma naţională pentru programare la vaccinare împotriva COVID-19 nu s-a blocat din cauza numărului de accesări...774

16 ian 18:55LocalConstănţenii sunt dispuşi să DONEZE BANI pentru GRĂDINA de VARĂ

Grădina de vară din Constanţa reprezintă pentru cei mai mulţi dintre locuitori o emblemă şi locul unde şi-au...1189

16 ian 21:52LocalCUŢITE în valoare de 92.500 lei, confiscate în Portul Constanţa Sud Agigea

Poliţiştii de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă au întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii...853

16 ian 21:53LocalBEŢI şi FĂRĂ PERMIS, pe drumurile din judeţul Constanţa

Polițiști din cadrul Secției 3 Rurală Mangalia au identificat un bărbat, de 64 de ani, care a condus un autoturism...1859

16 ian 21:53LocalPoliţiştii constănţeni, ACŢIUNE în mediul RURAL VIDEO

1249

Politică
Interviuri
19 dec 00:07InterviuriLiviu POPA, ŞEFUL RADET: Mă bucur că au început să se miște lucrurile

Sistemul de termoficare din Constanța a încetat să mai producă căldură și apă caldă în parametri normali,...4083

4 dec 00:21InterviuriLucian Lungoci: PSD va asigura MAJORITATE parlamentară pentru un Guvern PREGĂTIT. Video

Lucian Lungoci, președintele interimar al Organizației Municipale a PSD Constanța, este candidatul PSD pentru Camera...3470

4 dec 00:21InterviuriMircea Dobre, Pro România: PNL și PSD, un VIRUS mai PERICULOS decât COVID! Video

3066

4 dec 00:21InterviuriCristina Rizea: USR-PLUS va OBȚINE un scor BUN la parlamentare. Video

Este economist, antreprenor, voluntar civic și mamă. I-au plăcut provocările, iar candidatura la parlamentare este,...3015

3 dec 00:04InterviuriStelian ION vrea listarea pe BURSĂ a Portului Constanța

Stelian Ion, candidatul USR pentru încă un mandat în Camera Deputaților, are încredere că mesajele transmise în...4666

3 dec 00:04InterviuriGeorge Vișan, PSD: PNL vinde ILUZIA unui VACCIN anti COVID!

3689

Monden
16 ian 20:45MondenTemeri adeverite: Screech din serialul 'Salvați de clopoțel' are cancer

Actorul american Dustin Diamond, cunoscut din serialul "Salvaţi de clopoţel/ Saved by the Bell", a fost diagnosticat...446

16 ian 20:16MondenSelena Gomez a lansat primul său single în limba spaniolă

Cântăreaţa şi actriţa americană Selena Gomez a lansat joi piesa "De una vez" un cântec în limba spaniolă...363

16 ian 00:00MondenUn serial documentar despre Demi Lovato va deschide SXSW Film Festival 2021

339

16 ian 00:00MondenApple va produce un film despre Napoleon Bonaparte, ce va fi regizat de Ridley Scott

Studioul de producţie al companiei Apple va realiza un film despre Napoleon Bonaparte, intitulat "Kitbag" şi regizat...348

16 ian 20:07MondenBong Joon Ho, regizorul filmului „Parasite“, va prezida juriul Festivalului de la Veneţia

Bong Joon Ho, regizorul filmului "Parasite", va prezida juriul celei de-a 78-a ediţii a Festivalului de la Veneţia,...346

16 ian 20:05MondenRegizorul Noah Baumbach va ecraniza romanul „White Noise“, al scriitorului american Don DeLillo

336

Mapamond
16 ian 00:00MapamondSUA: Autorităţile federale au executat încă un condamnat la moarte

Autorităţile federale americane l-au executat joi pe penultimul condamnat la moarte a cărui execuţie era programată...380

16 ian 00:00MapamondAvion căzut în Marea Java: Înregistrările unei cutii negre pot fi extrase

Anchetatorii indonezieni au anunţat vineri că au putut extrage înregistrările uneia dintre cutiile negre ale unui...367

16 ian 00:00MapamondCoronavirus: O femeie de 101 ani, supravieţuitoare a gripei spaniole, vaccinată împotriva COVID-19

325

16 ian 00:00MapamondCoronavirus: SUA au înregistrat 3.882 de morţi de COVID-19 într-o singură zi

SUA, cea mai afectată ţară de pandemie, au înregistrat în total de la declanşarea crizei de coronavirus 23.282.329...333

16 ian 00:00MapamondRusia: Vaccinul Sputnik V victima unor restricţionări pe Twitter

Dezvoltatorii vaccinului rus împotriva noului coronavirus, Sputnik V, au afirmat joi că accesul la contul oficial de...391

16 ian 00:00MapamondCoronavirus: Două milioane de israelieni au fost vaccinaţi cu prima doză

336

Sănătate
16 ian 18:42SănătateCum combați instantaneu poftele care îți pun silueta în pericol

Cel mai mare inamic al siluetei tale este pofta... de dulce, de sărat, de fast-food, de orice. Ce poți face pentru a...356

16 ian 18:36SănătateStudiu: Zahărul poate modifica chimia creierului în 12 zile

Noile cercetări efectuate pe porci arată că aportul de zahăr modifică circuitele creierului prin care acesta...357

16 ian 00:00Sănătate7 motive pentru care sforăi. Ce poți să faci

361

16 ian 00:00SănătateCe dezechilibre pot apărea în organism în absența serotoninei

Serotonina este un neurotransmițător puternic responsabil pentru unele dintre cele mai importante funcții ale...333

16 ian 00:00SănătateCum ar trebui să gătești alimentele, pentru ca vitaminele să nu se piardă?

Beneficiile găsite în fructe și legume, cum ar fi vitaminele, pot dispărea în timpul gătitului. Ce poți face...357

16 ian 00:00SănătateStudiu: Ce efecte au consumul de brânză și de vin roșu asupra creierului?

405

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT