rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 8 august
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

PRIM PROCURORUL Gill Julien Grigore Iacobici: La PARCHETUL TRIBUNALULUI, rata ACHITĂRILOR este SUB 3%! VIDEO

Chiar dacă volumul este unul foarte mare, rezultatele reliefează o muncă eficientă și de calitate. Vorbim despre activitatea procurorilor din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, coordonată de către prim procurorul Gill Julien Grigore Iacobici. Magistratul a acordat un interviu cotidianului Replica de Constanța, prin intermediul căruia a vorbit despre cum s-ar putea optimiza activitatea din cadrul Parchetului, despre probleme existente, despre dosare, dar și despre planuri de viitor.

”În acest moment sunt în lucru în jur de 1250 de dosare. Este de precizat un lucru nu lipsit de importanță și anume faptul că, dacă la începutul anului se aflau în lucru 1850 de dosare, și au intrat, în cursul acestui an, circa 450 de dosare, prin eforturile procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța, efort care s-a materializat în soluționarea a circa 900 de dosare, s-a ajuns să avem un volum al dosarelor de soluționat, la sfârșitul semestrului I, de numai 1245 de dosare, care este unul dintre cele mai mici numere din ultimii ani. Pot să vă spun că, în mod tradițional, procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța, în ultimii 10 ani, se situează în topul clasamentelor dacă vorbim de volumul de activitate al dosarelor soluționate și aici mă refer la faptul că se situează în mod constant pe locul I, II sau III în ceea ce privește trimiterile în judecată sau numărul total al dosarelor soluționate”, a spus Gill Julien Grigore Iacobici, prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța

Locul II pe țară: 15 procurori au soluționat 900 de dosare

Cât despre schema de personal din cadrul structurii, aceasta cuprinde 23 de procurori. La începutul anului s-au pensionat 4 procurori, iar alți 5 sunt, în mod constant, delegați la alte structuri ale Ministerului Public. ”De aici tragem concluzia efortului considerabil pe care l-au susținut procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța, în sensul că un număr de doar 15 procurori au reușit să soluționeze 900 de dosare și acest lucru înseamnă locul II pe țară! În comparație cu Parchetul de pe lângă Tribunalul București, unde procurorii au soluționat 1554 de dosare în semestrul I al acestui an, însă acolo sunt 67 de procurori. Prin urmare, noi suntem un sfert din numărul procurorilor de acolo, dar soluționăm de două ori mai mult ca dânșii. Aceasta este una dintre provocările cu care se confruntă procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța. Un volum de activitate impresionant.”, a mai spus magistratul. Totodată, de menționat este faptul că, în ultimii 5 – 6 ani, în cadrul Parchetului de față nu s-au înregistrat cazuri de soluții de restituire. Prin urmare, chiar dacă județul nostru, prin specificul lui, aduce mai multe dosare, iată că magistrații au asigurat și asigură o calitate a actelor de urmărire penală, într-o perfectă și deplină legalitate.

Gill Julien Grigore Iacobici

Procentajul de achitare în dosare, în ultimii ani, este de sub 3%. Acest procent s-a menținut și în primul semestru al acesui an.

Un alt lucru de menționat este că perioada pandemică le-a adus procurorilor mai mult timp pentru rezolvarea dosarelor din fișet. Este adevărat că foarte mulți dintre ei nici nu au avut concedii, tocmai pentru a profita de acest timp în a-și rezolva dosarele.

Mai multe detalii despre activitatea procurorilor, despre cum fac față muncii titanice, și totuși au rezultate extraordinare, dar și despre dosarele legate de Covid- 19, despre ce schimbări ar putea fi aduse în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța pentru o eficientizare și mai mare, puteți urmări în clipul de mai jos.

Video 1:

Dosare felurite, anchete complexe, crime abominabile, stresul pe care îl îndură un procuror, cum ar putea legile să devină un factor care să faciliteze activitatea magistraților, planuri de viitor, cum se împacă viața personală cu cariera, care sunt cele mai multe infracțiuni și ce sfaturi are pentru cititorii Replica – despre toate acestea a discutat prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, Gill Julien Grigore Iacobici.

”Dacă un cetățean primește soluția după 6 -7 ani de la data reclamației, el și uită ce a reclamat. Sau, degeaba execută o persoană o pedeapsă după 10 ani de zile. Între timp a și uitat, s-a așternut praful cu totul peste fapta lui. Aici trebuie să intervenim cu toții, fiecare cu instrumentele pe care le avem. Noi, procurorii, încercăm, și reușim, să soluționăm, însă nu trebuie să facem compromisuri cu calitatea actelor de urmărire penală. Pentru că atunci suferă beneficiarul actului de justiție, adică cetățeanul, fie că este victimă, fie că este persoană cercetată”, a spus magistratul.

”Magistrații nu apucă să se bucure mult de pensie”

Totodată, munca unui procuror din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța conduce, de multe ori, la restrângerea timpului recreativ. Tocmai de aceea stresul este foarte mare. ”Există la procurori acest stres al fișetului. Știi că ai în fișet multe dosare, nu te poți relaxa. Deseori mi s-a întâmplat și mie, înainte de a lucra și de a ocupa funcția de prim procuror, noaptea să adorm cu gândul la un dosar. Și asta din cauza faptului că aveam multe dosare, în fișet, de soluționat. Și adormeam cu gândul: oare ce mai am de făcut în dosarul acela, oare am făcut bine din punct de vedere tactic că am luat acea hotărâre? Acea măsură? Sau nu am făcut? Și aceste gânduri îți afectează și somnul și, pe termen lung, îți poate afecta chiar starea de sănătate. Nu în mod întâmplător, nu vreau să mă plâng, dar aceasta este realitatea, pensionarii procurori și judecători, din păcate, nu ajung să se bucure, un timp îndelungat, de dreptul la pensie”, a relatat Gill Julien Grigore Iacobici.

”Putem ajunge cu generații de procurori și judecători care nu vor fi definitivi”

”Prin mărirea duratei cursurilor de INM (Institutul Național al Magistraturii – n.r.), de la 2, la 4 ani, și a duratei stagiaturii de la 1 an, la 2 ani ne conduce la realitatea viitoare că, peste câțiva ani, vor exista patru generații care nu vor fi încă definitive. Pentru că nu vor mai ajunge stagiari timp de doi ani deoarece se mărește perioada cursurilor INM și apoi stagiatura s-a mărit și ea cu 1 an. Și atunci vom avea 3 – 4 generații și, automat, 800 de posturi de procurori și judecători, care vor fi neocupate timp de 3 ani. Aici vorbim de circa 300 de posturi de procurori. Ideea de urmărit a legiuitorului e una foarte bună. Trebuie ca procurorul care investighează un caz sau judecătorul care judecă un caz să dobândească o anumită experiență. Însă, mi se pare că ar fi fost mult mai inspirat dacă s-ar fi menținut cei doi ani de cursuri INM și dacă s-ar fi mărit perioada stagiaturii de la 1 an, la 4 ani. Deci, respectând voința legiuitorului, dacă am fi umblat un pic la aceste perioade, am fi ajuns în situația în care am avea procurori sau judecători definitivi”, a relatat prim procurorul.

Cum există un deficit de personal în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, s-a căutat soluția de recrutare din cadrul Parchetelor de pe lângă Judecătorii. Doar că s-a constatat că nici un procuror nu are grad pentru a așa ceva. Astfel, în continuare, s-a analizat cine este apt pentru a susține examenul de dobândire a gradului. Rezultatul: un procuror. ”Iată că viitorul, în ceea ce privește resursele umane, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța, nu este unul strălucit”, potrivit prim procurorului.

Vârsta prematură de pensionare a magistraților și DETALII din DOSARE

Mai multe detalii despre procurorii care au ieșit anul acesta la pensie, despre faptul că vârsta de 50 de ani este una prematură, din punctul de vedere al lui Gill Julien Grigore Iacobici (care a specificat faptul că poate nu va atrage simpatia colegilor făcând aceste declarații), despre munca administrativă, despre faptul că nu prea există procurori care să alerge să muncească la Parchetul de pe lângă Tribunalul Constanța, despre crime abominabile din județul Constanța, despre creșterea infracțiunilor la regimul rutier (fenomenul cel mai răspândit în România), despre responsabilități și sfaturi pentru cetățeni, puteți urmări în clipul de mai jos.

Video 2:

Liliana IONIȚĂ

miercuri, 22 iulie 20203801
mai mult...Interviuri
7 aug 01:23InterviuriBOMBĂ! ADRIAN NĂSTASE AR PUTEA REVENI în PEISAJ de ANUL VIITOR! VIDEO

Adrian Năstase, fost premier al României și fost preşedinte al PSD, a ocupat, de-a lungul timpului, mai multe...2545

16 iul 00:13InterviuriEugen TEODOROVICI: Dacă NU se organizează mai repede CONGRESUL PSD, mai mulți PRIMARI și PARLAMENTARI vor PLECA din PARTID! Video4378
23 iun 00:05InterviuriCristian Bușoi: România va primi 19 MILIARDE de euro GRATIS de la Uniunea Europeană! VIDEO!2954
6 aug 16:32InterviuriMOHAMMAD MURAD: FĂGĂDĂU este o mică PRELUNGIRE a lui MAZĂRE! Video

Mohammad Murad a venit în România de peste 30 de ani pentru a studia Medicina şi a ajuns acum unul dintre cei mai...3884

6 aug 01:23InterviuriIonuţ RUSU: Muhscină este PUS de fostul PREȘEDINTE PNL să facă RĂU partidului2322
28 iul 00:19InterviuriFrățilă va tăia ajutoarele sociale celor apți de muncă… dacă va ajunge primarul Constanței! Video5335
25 iul 00:35InterviuriCHIŢAC: Constanţa are o administraţie AROGANTĂ care NU stă de VORBĂ cu OAMENII

În ultima perioadă s-a discutat intens pe marginea candidatului unic PNL-USR-PLUS, care ar fi asigurat într-o mare...2144

23 iul 00:35InterviuriHORIA CONSTANTINESCU: Vreau să SCUTUR Constanța de PILE și ȘMENURI! VIDEO3664
21 iul 00:08InterviuriRĂZVAN FILIPESCU: Fermierii AMENINȚĂ cu PROTESTE și BLOCAREA drumurilor! VIDEO2211
10 iul 00:23InterviuriProcurorul TEODOR NIȚĂ: Industria DEȘEURILOR este mai BĂNOASĂ decât cea a DROGURILOR! VIDEO

Procurorul Teodor Niță a instrumentat dosare grele de-a lungul carierei, în momentul de față fiind ancorat în...9012

8 iul 00:14InterviuriMihai Stanciu: ATENȚIE, metoda Accidentul a fost înlocuită cu metoda COVID-19! VIDEO4541
11 iun 00:17InterviuriBola, de la Apele Române: Malul lacului Tăbăcărie nu avea proprietar, dar s-a vândut din el! VIDEO12403
Vremea
30.2°28.1° - 30.2° sâmbătă, 8 august 2020
ConstanțaUmiditate: 61%
Vânt: 9.33 m/s
Presiune: 1012 milibari

Loto
6/494925283848
5/405613153827
joker122227424313
Horoscop
mai mult...SPSportRT
8 aug 00:00SportChampions League: Manchester City vs Olympique Lyon, în sferturi / Real Madrid și Juventus au fost eliminate

Manchester City și Olympique Lyon se vor întâlni în sferturile Champions League, după ce au trecut în optimi de...406

8 aug 00:00SportWTA Palermo: Petra Martic și Anett Kontaveit se vor întâlni în semifinale

Petra Martic (Croația, principala favorită) și Anett Kontaveit (Estonia, a patra favorită) se vor duela în...312

8 aug 00:00SportMarco Giampaolo este noul antrenor al echipei Torino

Torino FC a anunţat, vineri, că noul antrenor al echipei este Marco Giampaolo, acesta semnând un contract pe două...278

8 aug 00:00SportUS Open: Elina Svitolina și Kiki Bertens s-au retras

Jucătoarele Elina Svitolina, locul 5 WTA, şi Kiki Bertens, numărul 7 mondial, s-au retras de la turneul de Grand Slam...342

Local
8 aug 00:43LocalJALE la EFORIE! OPC a FĂCUT PRĂPĂD!

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), prin Comisariatul Județean pentru Protecția...3640

8 aug 16:29LocalR.A.D.E.T. face angajări

R.A.D.E.T. Constanţa a scos la concurs postul de referent de specialitate în cadrul Biroului Administrativ Relații cu...967

8 aug 16:29LocalO angajată a CT Bus a trecut de la vopsitorie la şoferie

959

8 aug 22:28LocalUn constănțean a fost ARESTAT după ce a condus FĂRĂ PERMIS

Polițiști din cadrul Secției 2 au identificat în cursul dimineții de joi, 6 august, un bărbat, de 38 de ani, care...707

8 aug 22:29LocalBărbat căutat în toată Europa pentru furturi comise în Italia, depistat la Constanța

Poliţiştii Serviciului de Investigații Criminale, cu sprijinul Poliției stațiunii Costinești, au depistat joi, 6...581

8 aug 16:28LocalTânăr surprins de jandarmi în timp ce își rula un joint, în Vama Veche

Jandarmii au surprins în flagrant, în staţiunea Vama Veche, o persoană care avea asupra ei un plic autosigilant...630

8 aug 22:27LocalArticole vestimentare contrafăcute, confiscate pe plaja din Eforie

Jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Constanţa au depistat, joi, 6 august, o persoană care...601

8 aug 22:26LocalViceprimarul din Poarta Albă a fost DEMIS

Florentina Țigmeanu s-a 'trezit' demisă din funcția de viceprimar al localității Poarta Albă. Aceasta a fost chiar...2101

8 aug 00:45LocalCINE a COORDONAT instituţiile de ÎNVĂŢĂMÂNT de-a lungul TIMPULUI

1447

Politică
8 aug 00:00PoliticăTurcan: Aproape că mă doare capul când aud demagogia unor politicieni

Vicepremierul Raluca Turcan, prim-vicepreşedintele PNL, a respins, joi, criticile la adresa Guvernului potrivit cărora...293

8 aug 00:00PoliticăCorina Crețu: „Sunt dispusă să îmi folosesc experienţa de europarlamentar pentru a ajuta municipalităţile să se dezvolte“

Europarlamentarul Corina Creţu a declarat, vineri, la Târgu Mureş, că la alegerile locale oamenii trebuie să îi...311

8 aug 00:00PoliticăCălin Popescu Tăriceanu dezvăluie că PSD a dinamitat alianța cu ALDE în București

316

Interviuri
25 iul 00:35InterviuriCHIŢAC: Constanţa are o administraţie AROGANTĂ care NU stă de VORBĂ cu OAMENII

În ultima perioadă s-a discutat intens pe marginea candidatului unic PNL-USR-PLUS, care ar fi asigurat într-o mare...2144

23 iul 00:35InterviuriHORIA CONSTANTINESCU: Vreau să SCUTUR Constanța de PILE și ȘMENURI! VIDEO

Horia Constantinescu, comisar șef adjunct al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorilor Constanța, dar...3664

22 iul 00:06InterviuriPRIM PROCURORUL Gill Julien Grigore Iacobici: La PARCHETUL TRIBUNALULUI, rata ACHITĂRILOR este SUB 3%! VIDEO

3802

21 iul 00:08InterviuriRĂZVAN FILIPESCU: Fermierii AMENINȚĂ cu PROTESTE și BLOCAREA drumurilor! VIDEO

Județul Constanța continuă să se confrunte cu mai multe probleme din diferite domenii, probleme care au fost...2211

10 iul 00:23InterviuriProcurorul TEODOR NIȚĂ: Industria DEȘEURILOR este mai BĂNOASĂ decât cea a DROGURILOR! VIDEO

Procurorul Teodor Niță a instrumentat dosare grele de-a lungul carierei, în momentul de față fiind ancorat în...9012

8 iul 00:14InterviuriMihai Stanciu: ATENȚIE, metoda Accidentul a fost înlocuită cu metoda COVID-19! VIDEO

4541

Monden
8 aug 00:00MondenCare au fost ultimele cuvinte pe care Prinţesa Diana le-a rostit înainte de a muri

Moartea „prinţesei inimilor”, cum a fost numită de presă, a întristat o lume întreagă, iar noi detalii legate...478

8 aug 00:00MondenSean Penn confirmă căsătoria cu tânăra actriţă Leila George

Sean Penn, care luna aceasta împlineşte 60 de ani, s-a căsătorit cu actriţa australiano-americană Leila George,...337

8 aug 00:00MondenCineasta Nia DaCosta va regiza o continuare a peliculei „Captain Marvel“

282

8 aug 00:00MondenPlacido Domingo, recompensat la Salzburg cu un premiu pentru întreaga carieră

Tenorul Placido Domingo a fost recompensat joi la la Salzburg cu premiul onorific Österreichischer Musiktheaterpreis pe...266

8 aug 00:00MondenAmal şi George Clooney donează 100.000 de dolari unor organizaţii de caritate libaneze, în sprijinul victimelor exploziei de la Beirut

Amal şi George Clooney vor dona 100.000 de dolari în beneficiul unor organizaţii de caritate libaneze care asigură...298

8 aug 00:00MondenPrinţul Harry spune că reţelele de socializare alimentează o „criză a urii“

264

Mapamond
8 aug 00:00MapamondCoronavirus: Două şcoli se închid în Germania la numai câteva zile după începerea anului şcolar

Două şcoli din nordul Germaniei s-au închis după apariţia unor cazuri de infectare cu noul coronavirus, la numai...301

8 aug 00:00MapamondNumărul de cazuri de coronavirus în India depăşeşte două milioane

Numărul total de cazuri de coronavirus în India a depăşit vineri două milioane, informează AFP şi Reuters, citate...266

8 aug 00:00MapamondLiban: Gaze lacrimogene împotriva manifestanţilor antiguvernamentali la Beirut

263

8 aug 00:00MapamondTrump susţine că afirmaţiile sale retrase de Facebook şi Twitter sunt ''perfecte''

Preşedintele american Donald Trump a declarat că afirmaţiile sale privind copiii şi COVID -19, retrase cu o zi...288

8 aug 00:00MapamondCoronavirus: Peste un milion de cazuri, declarate în Africa

Continentul african a trecut joi pragul de un milion de cazuri de infectare cu noul coronavirus declarate oficial, mai...276

8 aug 00:00MapamondCoronavirus: Londra reimpune carantina pentru persoanele care vin din Belgia, Andorra sau Bahamas

279

Sănătate
8 aug 00:00SănătateGraviola, fructul cu proprietăți anticancer

Poate că nu ai auzit până acum de graviola, dar iată că acest fruct exotic, care provine din pădurile tropicale...275

8 aug 00:00SănătateRetenția de apă: remedii naturale care funcționează

Retenția de apă se produce atunci când organismul reține un exces de fluide în țesuturi. Aceasta mai poartă...298

8 aug 00:00SănătateDeshidratarea, periculoasă în gastroenterita acută

278

8 aug 00:00SănătateDurerea sub coaste: posibile cauze și remedii

Cutia toracică protejează multe organe vitale, iar durerea resimțită sub coaste poate indică o problemă a unuia...298

8 aug 00:00SănătateSoluții eficiente pentru pielea intolerantă

Deși rafturile farmaciilor și magazinelor cu produse de înfrumusețare abundă de produse destinate tenului sensibil...278

8 aug 00:00SănătateConjunctivitele și otitele, frecvente la copii

270

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT