rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 30 noiembrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Prim PROCURORUL TELICEANU: Stelian Ion a avut intenții bune, dar NU și PUTERE. Video

Viorel Teliceanu, prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, a fost prezent în studioul Replica, marți, 26 octombrie. În cadrul interviului au fost abordate subiecte legate de crima din seara de luni, de ancheta de la Spitalul de Boli Infecțioase, dar și de hibele legislative, care, iată, îngreunează activitatea Parchetelor.

Sediu nou pentru Parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia

”Da, de la 1 septembrie am fost delegat în funcția de prim procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, anterior deținusem funcția de șef Secție Urmărire Penală. Mai înainte fusesem prim procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța și pot să spun că problematica de la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța era destul de cunoscută, dar, desigur, tot timpul apar elemente de nou. De la 1 septembrie tot încerc să mă pun la punct cu toate problemele care sunt atât la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, cât și la Parchetele locale din subordine. Parchetele de pe lângă Judecătorii din județul Constanța sunt subordonate Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța. Problematicile la nivelul acestor parchete se află în gestiunea și portofoliul nostru. Atât în ceea ce privește dosarele penale, dar și zona administrativă, organizatorică, facem și achiziții. Spre exemplu, suntem într-o procedură de construire a unui sediu pentru Parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia. Pe lângă chestiunile pe care eram aplecat până acum, avem și astfel de problematici organizatorice”, a spus prim procurorul Teliceanu.

Probleme legate de deficitul de personal

”Aș putea să vă spun că la nivelul Parchetelor de pe lângă Judecătoriile din județ, Parchetul Judecătoriei Constanța, Mangalia, Medgidia, lucrurile sunt relativ în regulă. Personalul este într-un număr suficient, mă refer atât la procurori, cât și la grefieri. Avem o mică problemă la Hârșova, pentru că este un oraș mic, departe de zona urbană, acolo avem 2 colege, este destul de puțin atractiv pentru proaspeții absolvenți, dar colegele mele reușesc să facă față acolo. În schimb, la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța avem o situație dificilă, suntem cu tot cu procurorii cu funcție de conducere doar 15 colegi, din 23, deci este un deficit de 8 procurori, care se simte. Această lipsă de personal, așa cum anticipam, s-a cauzat și din cauza modificării legislative din 2018, ale legilor justiției, nu am mai putut să mai delegăm de la Parchetele din subordine procurori care nu aveau grad aferent Parchetului de pe lângă Tribunal. Dacă până atunci puteam să mai improvizăm câte ceva, mai luam câte un coleg să lucreze, din 2018 și până în prezent, nu puteai să delegi doar dacă procurorul avea gradul aferent”, a mai spus prim procurorul Teliceanu.

Ce legi necesită a fi schimbate sau îmbunătățite: SIIJ trebuie desființată

”Legile sunt și ele perfectibile la fel ca oamenii. Niciun fel de lege nu este perfectă. Nu s-a întâmplat nimic de când s-a întrunit noul Parlament, în ianuarie 2021, nu s-a modificat nimic pe această linie legislativă în sensul de a fi îmbunătățit ceva ce s-a stricat în anii trecuți. Stelian Ion, din ce am văzut, a avut bune intenții, dar nu și putere. Evident că modificările pe care noi le-am cerut rămân aceleași, desființarea SIIJ, care nu și-a justificat înființarea, sigur ar mai fi și modificarea mai amplă a legilor justiției, vorbim de legea de organizare și funcționare a instanțelor, de statutul magistraților. Inspecția justițiară este o instituție care efectuează cercetarea disciplinară a judecătorilor și a procurorilor, deși s-a vorbit foarte mult, cel puțin în zona secției de judecători, ce să vezi, inspectorii judiciari sunt numiți de către o comisie formată în majoritate de judecători. Păi cei din secția de judecători vor separarea carierelor, dar când e vorba să numim inspectorii judiciari, tot judecătorii sunt cei care au votul decisiv. Dacă pe vremea DNA-ului se spunea că se fac abuzuri, pentru că se muncea, acum s-a tras o linie și nu se mai întâmplă nimic pentru că nu se mai muncește. Cel puțin în domeniul ăsta, atâta timp cât muncești și iei măsuri împotriva cuiva ești nepopular. Avem probleme cu faptul că a crescut în mod exponențial vechimea pentru promovare, ceea ce ne împiedică, așa cum am spus. Pe de altă parte, trebuie să vă spun că nici actuala majoritate din Parlament nu a mișcat niciun deget pentru a modifica și de a corecta ceva. Eu mă așteptam ca la început Parlamentul să vină cu un nou suflu, la început este suflul puternic pentru astfel de modificări”, a mai spus Teliceanu.

Camere de audieri speciale la nivelul Parchetului

”În ceea ce privește angajații Parchetului de pe lângă Tribunal și de pe lângă Judecătoria Constanța sunt vaccinați, cu mici excepții. Respectăm și celelalte măsuri adiacente, purtarea măștii la interior, avem două camere de audieri speciale cu panouri de protecție, cu mănuși, încercăm să facem față cum putem. M-am gândit și eu înainte de această hotărâre a CNSU la ipoteza interzicerii intrării în instituție măcar a persoanelor străine care nu sunt vaccinate, nu am luat o decizie în această privință. Această hotărâre a CNSU înțeleg că nu ni se aplică. Trebuie să mă gândesc și la probleme care apar, respectiv audierea persoanelor, rămâne de văzut cum vom face. Noi mai avem contact și cu o parte din polițiștii care nu sunt vaccinați, mă gândesc la o soluție gospodărească cum să evităm o astfel de situație”, a explicat Viorel Teliceanu.

NU încetează activitatea de urmărire penală dacă persoana e nevaccinată

”Nu încetează activitatea de urmărire penală pentru că o persoană este nevaccinată, găsim formule. Cu atât mai mult cu cât majoritatea audierilor au loc la Poliție, deci nu se pune problema că o persoană scapă dacă nu este vaccinată. Asta e doar o copilărie”, a afirmat prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța.

Ancheta de la Spitalul de Boli Infecțioase

”Ancheta o efectuează un coleg criminalist, este în curs, în această perioadă se administrează proble, audieri de persoane, ridicări de înscrisuri, s-a dispus și expertiza tehnică. Sunt convins că va fi de durată acest dosar, mai ales că experții mai au de efectuat expertize și la Piatra Neamț, de la Institutul Matei Balș, Rafinăria Rompetrol, au destul de mult de muncă și din ce îmi dau eu seama este o activitate laborioasă. Nu aș vrea să fac niciun fel de speculație pe cauze, este prematur și nici nu vreau să trag o concluzie prealabilă”, potrivit prim procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța.

Crima din Constanța, de pe strada Bărăganului

”Se află un dosar în lucru, am desemnat un coleg criminalist să se ocupe de această anchetă. Este vorba despre 2 concubini găsiți decedați în casă, pe canapea. Concubinul era cu un cuțit înfipt în inimă, efectuăm cercetări, fie pentru a vedea dacă o terță persoană a venit și i-a omorât pe aceștia sau discutăm despre o crimă urmată de o sinucidere, urmează să stabilim care este concluzia”, a explicat Viorel Teliceanu.

Dosare penale pentru cei care au prezentat certificate verzi false

”Da, există dosare penale, dar un număr redus al acestora, 3 sau 4 dosare care vizează situații în care diverse persoane au prezentat certificate de vaccinare pe numele altor persoane. Cei care fac așa să se aștepte că ne facem treaba mai mult serios și că cei care au săvârșit aceste fapte vor răspunde fără niciun fel de emoție, nu facem rabat de la calitatea muncii”, a spus Teliceanu.

Dosare penale la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța

”De la începutul anului s-au înregistrat aproximativ 1800 de dosare, la fel ca și în anul trecut. Competența Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța aș pune-o pe 4 mari paliere: infracțiunile contra vieții, unde nu există probleme, avem infracțiunile de corupție, unde, vă spun sincer, se poate mai bine, infracțiunile de evaziunile fiscale, aici este loc de mai bine, cauzele sunt diverse, dar chiar am discutat și cu inspectorul șef Glugă să identificăm niște măsuri să impulsionăm soluționarea dosarelor. Mai avem și al patrulea palier al dosarelor preluate de la Parchetele din subordine”, potrivit prim procurorului Viorel Teliceanu.

Mai multe detalii despre subiectele discutate în cadrul interviului puteți urmări în materialul video de mai jos.

Liliana IONIȚĂ

miercuri, 27 octombrie 20213150
SKINMED CLINIC, Centrul de Excelență Dermatologie București
GANDUL.RO
Adevărul despre starea lui Vârciu! Vești crunte: 'Toate analizele pe care le-am făcut...'
mai mult...Interviuri
25 noi 00:10InterviuriLa REPLICA se dă REPLICA: CHIȚAC ar RENUNȚA la PROTOCOLUL de COLABORARE locală cu USR. VIDEO (I)

Între jocurile politice de culise, strategiile pentru preluarea noului Guvern și discuțiile pentru o eventuală...5159

26 noi 00:10InterviuriVergil CHIȚAC vrea PASAJ RUTIER la IEȘIRE din ORAȘ, spre CARREFOUR! VIDEO (II)6271
27 noi 00:11InterviuriVa CANDIDA Vergil CHIȚAC pentru un nou MANDAT, la Primăria CONSTANȚA? Vezi ce zice! (III)2277
10 noi 00:12InterviuriIonuț RUSU: De sărbători, Constanța va avea ILUMINAT FESTIV de poveste! Video

Viceprimarul Constanței, Ionuț Rusu, a fost prezent în studioul Replica, marți, 9 noiembrie. În cadrul interviului...4798

26 noi 00:14InterviuriCristian Cîrjaliu: Am PIERDUT un an DEGEABA din cauza consilierilor USR! Video2249
27 noi 00:08InterviuriDr. CEALERA: NU avem CAZURI grave la persoane VACCINATE! VIDEO2261
13 noi 00:11InterviuriMihai LUPU: RAJA nu poate fi preluată de PSD! Video

Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, a fost prezent în studioul Replica, vineri, 12 noiembrie....2988

23 noi 19:11InterviuriDELICOTI vrea să TRANSFORME comuna Poarta Albă în oraș! VIDEO1721
26 noi 00:17InterviuriCaragheorghe, USR: Primarul MINTE; noi ne-am întâlnit cu oamenii din PENINSULĂ! Video1419
6 noi 00:10InterviuriSENATORUL USR Remus NEGOI: Sunt ZVONURI că vicele USR, al CJ, ar putea fi schimbat

Economia românească este pe perfuzii, sistemul sanitar este în comă, în educație este haos, însă niciunul dintre...1712

28 oct 00:08InterviuriCICU, de la GARDA de COASTĂ: Au fost depistate 22 de MAȘINI de LUX FURATE sau folosite la INFRACȚIUNI3415
26 oct 00:19InterviuriAdrian BÎLBĂ speră să TERMINE Acvariul și DELFINARIUL până în 2023! VIDEO2905
Vremea
5.4°5.4° - 8.3° marţi, 30 noiembrie 2021
ConstanțaUmiditate: 69%
Vânt: 4.24 m/s
Presiune: 1002 milibari

Loto
6/49121731292748
5/4018373640326
joker3111171626
Horoscop
mai mult...SPSportRT
30 noi 00:00SportFotbal: Manchester United l-a numit pe germanul Ralf Rangnick ca antrenor interimar

Echipa engleză de fotbal Manchester United l-a numit pe germanul Ralf Rangnick în funcţia de antrenor interimat...41

30 noi 00:09SportNeymar de la PSG, indisponibil opt săptămâni după accidentarea de la gleznă

Atacantul brazilian Neymar va fi indisponibil între şase şi opt săptămâni după entorsa la gleznă suferită...62

30 noi 00:00SportFotbal: FIFA a anunţat 11 candidaţi la câştigarea Premiului Puskas

Federaţia Internaţională de Fotbal (FIFA) a anunţat, luni, care sunt cei 11 candidaţi la câştigarea Premiului...40

30 noi 00:10SportFotbal: Harry Kane au invitat doi fani la meciul cu Brentford

Doi fani ai echipei engleze de fotbal Tottenham Hotspur, care au călătorit 34 de ore din Texas pentru a-i vedea pe...56

Local
30 noi 22:59LocalProgramul IPS Teodosie de sărbătoarea Sfântului Apostol Andrei

Slujba cu prilejul sărbătoarii Sfântului Apostol Andrei va fi ținută și în acest an de ÎPS Teodosie. În...333

30 noi 00:01LocalTraficul paralizat în Constanța, din cauza repetițiilor pentru parada de 1 Decembrie!

Repetiția generală pentru organizarea manifestărilor de 1 Decembrie a avut loc luni, astăzi, în intervalul orar...1976

30 noi 22:59LocalCOVID-19: INCIDENȚA pe JUDEȚ a ajuns 1,76!

1278

30 noi 22:56LocalCoronavirus: 6 NOI DECESE, la Constanța

Până luni, 29 noiembrie a.c., 56.382 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat, la nivel...271

30 noi 22:58LocalPersoanele fără certificat verde pot să asiste la ceremonia de Ziua Națională

Accesul persoanelor care doresc să asiste la ceremonia de Ziua Naţională a României se poate realiza fără a avea...327

30 noi 22:59LocalObiceiuri şi tradiţii de Sfântul Andrei

Sărbătoarea Sfântului Andrei (30 noiembrie) sau Sântandrei, cum mai este cunoscută în popor, se înscrie în...480

30 noi 22:59LocalMeniu special de Sfântul Andrei şi 1 Decembrie, în spitalele constănțene

Bolnavii internați în spitalele din Constanţa vor avea parte, de Sfântul Andrei şi de 1 Decembrie, de o masă...311

30 noi 00:05LocalBEŢI şi FĂRĂ PERMIS, pe drumurile din Constanţa

La data de 28 noiembrie a.c., în jurul orei 23.00, polițiști din cadrul Secției 9 Rurală Topraisar au identificat...422

30 noi 00:02LocalPrimăria NĂVODARI scoate la CONCURS mai multe funcții publice

323

Politică
30 noi 00:00PoliticăAurescu, despre relevanţa dobândită de Uniunea pentru Mediterana, la Forumul Regional de la Barcelona

Ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, a participat, luni, la cea de-a VI-a ediţie a Forumului Regional...42

30 noi 00:00PoliticăNicolae Ciucă, vizită fulger la fermierii români: 'Au nevoie de ajutor'

Premierul Nicolae Ciucă, împreună cu ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian-Ionuţ Chesnoiu, au...56

30 noi 00:00PoliticăCristian Diaconescu anunță înființarea unei comisii pentru aplicarea PNRR

40

30 noi 21:16PoliticăAlexandru Rafila, poziție fermă: 'Nu renunţăm la impunerea certificatului verde la serviciu'

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat duminică, la Antena 3, că nu se va renunţa la impunerea...464

30 noi 19:03PoliticăSorin Cîmpeanu lămurește problema testelor dezasamblate: ”Nu este niciun haos!”

Haosul continuă în privința testelor de salivă pentru elevi. Nimeni nu știe cine va asambla componentele testelor...174

30 noi 19:04PoliticăIlie Bolojan vorbeşte despre viitorul PNL: "Nu este o situaţie bună pentru noi"

210

Interviuri
13 noi 00:11InterviuriMihai LUPU: RAJA nu poate fi preluată de PSD! Video

Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, a fost prezent în studioul Replica, vineri, 12 noiembrie....2988

23 noi 19:11InterviuriDELICOTI vrea să TRANSFORME comuna Poarta Albă în oraș! VIDEO

Primarul din Poarta Albă, Vasile Delicoti, a fost în studioul Replica, luni, 22 noiembrie. În cadrul interviului au...1721

26 noi 00:17InterviuriCaragheorghe, USR: Primarul MINTE; noi ne-am întâlnit cu oamenii din PENINSULĂ! Video

1419

10 noi 00:12InterviuriIonuț RUSU: De sărbători, Constanța va avea ILUMINAT FESTIV de poveste! Video

Viceprimarul Constanței, Ionuț Rusu, a fost prezent în studioul Replica, marți, 9 noiembrie. În cadrul interviului...4798

26 noi 00:14InterviuriCristian Cîrjaliu: Am PIERDUT un an DEGEABA din cauza consilierilor USR! Video

Cristian Maricel Cârjaliu a fost prezent în studioul Replica de Constanța, joi 25 noiembrie, pentru a răspunde, în...2249

27 noi 00:08InterviuriDr. CEALERA: NU avem CAZURI grave la persoane VACCINATE! VIDEO

Medicul Ionuț Cealera, managerul Serviciului de Ambulanță Județean Constanța, a fost prezent, vineri, 26 noiembrie,...2261

6 noi 00:10InterviuriSENATORUL USR Remus NEGOI: Sunt ZVONURI că vicele USR, al CJ, ar putea fi schimbat

Economia românească este pe perfuzii, sistemul sanitar este în comă, în educație este haos, însă niciunul dintre...1712

28 oct 00:08InterviuriCICU, de la GARDA de COASTĂ: Au fost depistate 22 de MAȘINI de LUX FURATE sau folosite la INFRACȚIUNI

Cristian Cicu, directorul Gărzii de Coastă, a fost prezent în studioul Replica, miercuri, 27 octombrie. În cadrul...3415

27 oct 00:10InterviuriPrim PROCURORUL TELICEANU: Stelian Ion a avut intenții bune, dar NU și PUTERE. Video

3151

Monden
30 noi 00:00MondenViaţa legendarei Tina Turner este povestită într-o nouă carte de benzi desenate

Viaţa legendarei Tina Turner este povestită într-o nouă carte de benzi desenate, potrivit Reuters. Biografia...35

30 noi 00:00MondenVedeta premiilor Goya este Satira 'El buen patrón', cu Javier Bardem în rol principal

Satira „El buen patrón”, regizată de Fernando León de Aranoa, cu Javier Bardem în rol principal, a obţinut un...35

30 noi 00:00MondenMatthew McConaughey nu-şi prezintă, deocamdată, candidatura pentru funcţia de guvernator al Texasului

39

30 noi 00:00Monden„Encanto“ reuşeşte să fascineze publicul şi se clasează pe prima poziţie a box-office-ului nord-american

Magia noii pepite Disney, "Encanto", a reuşit să farmece publicul, asigurându-i locul fruntaş la box-office-ul...41

30 noi 19:03MondenRomâncă de 19 ani, în prefinala concursului Miss Italia

O româncă de 19 ani se numără printre prefinalistele de la Miss Italia. "Sunt o fată simplă, determinată,...258

30 noi 19:04MondenA murit designerul Virgil Abloh, creator al colecţiilor pentru bărbaţi Louis Vuitton

328

Mapamond
30 noi 14:45MapamondUn migrant a zburat trei ore în trenul de aterizare al unui avion și a supraviețuit. VIDEO

Un migrant care s-a ascuns în compartimentul trenului de aterizare al unui avion al companiei American Airlines a...726

30 noi 14:46MapamondZeci de mii de oameni au protestat din nou în Austria împotriva vaccinării obligatorii anti-Covid

Zeci de mii de persoane au protestat în Austria împotriva vaccinării obligatorii, o măsură pe care cancelarul...246

30 noi 14:46MapamondGermania confirmă trei cazuri de infectare cu Omicron

237

30 noi 14:43MapamondCredincioşii eleni, obligaţi să prezinte un test COVID negativ pentru a putea participa la slujbe

Grecia a introdus noi restricţii prin care credincioşii sunt obligaţi să prezinte un test COVID-19 negativ pentru a...215

30 noi 14:44MapamondAutoritățile olandeze au depistat 13 cazuri de Omicron la pasagerii veniți din Africa de Sud

Autoritățile sanitare olandeze au declarat duminică că 13 cazuri de noua variantă de coronavirus Omicron au fost...218

30 noi 14:44MapamondReferendum în Elveția pentru eliminarea certificatului verde

352

Sănătate
30 noi 00:00SănătatePlanta care ar putea atenua efectele dăunătoare ale obezităţii

O plantă din America de Sud ar putea atenua efectele dăunătoare ale obezităţii, au stabilit cercetătorii de la...35

30 noi 00:00SănătateUn român, profesor de Boli Infecțioase, stabilit în SUA, spulberă toate veștile bune despre Omicron

Un specialist român stabilit în SUA avertizează asupra evoluției noii tulpini a virusului SARS CoV-2 și spune că...36

30 noi 00:00SănătateGCS: Niciun oraş cu incidenţa cazurilor de COVID-19 mai mare de 6 la mia de locuitori

41

30 noi 14:39SănătateUn tip de durere cronică, asociat cu apariția demenței

Un tip de durere cronică este asociat cu un risc crescut de apariție a tuturor tipurilor de demență, inclusiv a...39

30 noi 00:00SănătateMicronoduli pulmonari: simptome, cauze, tratament

Un nodul pulmonar reprezintă o creștere anormală care se formează într-un plămân sau în ambii. Mulți oameni au...44

30 noi 00:00SănătateRafila: Cum ar putea fi accelerată vaccinarea împotriva COVID?

Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, susţine că acest sentiment de impunere a vaccinării trebuie să dispară...39

30 noi 14:24SănătateOMS s-a pronunțat: Cine amenință mai tare, între Delta și Omicron

Lumea este în alertă din cauza noii tulpini Omicron, însă majoritatea infecțiilor actuale COVID se datorează în...512

30 noi 14:25SănătateOctavian Jurma: ”Probabilitatea ca Omicron sa ajungă în România cu ocazia sărbătorilor este de 100%”

Cercetătorul Octavian Jurma este de părere că tulpina Omicron va ajunge în România, cu siguranță, în luna...513

30 noi 14:23SănătateCoronavirus: Testele PCR, valabile pentru detectarea variantei Omicron. Ce se întâmplă cu celelalte teste

394

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT