REPLICA ONLINE CONSTANTA

5.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
5.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Prim PROCURORUL TELICEANU: Stelian Ion a avut intenții bune, dar NU și PUTERE. Video

Prim PROCURORUL TELICEANU: Stelian Ion a avut intenții bune, dar NU și PUTERE. Video

Replica API 27 octombrie 2021 | 00:10 5657

Viorel Teliceanu, prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, a fost prezent în studioul Replica, marți, 26 octombrie. În cadrul interviului au fost abordate subiecte legate de crima din seara de luni, de ancheta de la Spitalul de Boli Infecțioase, dar și de hibele legislative, care, iată, îngreunează activitatea Parchetelor.

Sediu nou pentru Parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia

”Da, de la 1 septembrie am fost delegat în funcția de prim procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, anterior deținusem funcția de șef Secție Urmărire Penală. Mai înainte fusesem prim procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța și pot să spun că problematica de la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța era destul de cunoscută, dar, desigur, tot timpul apar elemente de nou. De la 1 septembrie tot încerc să mă pun la punct cu toate problemele care sunt atât la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, cât și la Parchetele locale din subordine. Parchetele de pe lângă Judecătorii din județul Constanța sunt subordonate Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța. Problematicile la nivelul acestor parchete se află în gestiunea și portofoliul nostru. Atât în ceea ce privește dosarele penale, dar și zona administrativă, organizatorică, facem și achiziții. Spre exemplu, suntem într-o procedură de construire a unui sediu pentru Parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia. Pe lângă chestiunile pe care eram aplecat până acum, avem și astfel de problematici organizatorice”, a spus prim procurorul Teliceanu.

Probleme legate de deficitul de personal

”Aș putea să vă spun că la nivelul Parchetelor de pe lângă Judecătoriile din județ, Parchetul Judecătoriei Constanța, Mangalia, Medgidia, lucrurile sunt relativ în regulă. Personalul este într-un număr suficient, mă refer atât la procurori, cât și la grefieri. Avem o mică problemă la Hârșova, pentru că este un oraș mic, departe de zona urbană, acolo avem 2 colege, este destul de puțin atractiv pentru proaspeții absolvenți, dar colegele mele reușesc să facă față acolo. În schimb, la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța avem o situație dificilă, suntem cu tot cu procurorii cu funcție de conducere doar 15 colegi, din 23, deci este un deficit de 8 procurori, care se simte. Această lipsă de personal, așa cum anticipam, s-a cauzat și din cauza modificării legislative din 2018, ale legilor justiției, nu am mai putut să mai delegăm de la Parchetele din subordine procurori care nu aveau grad aferent Parchetului de pe lângă Tribunal. Dacă până atunci puteam să mai improvizăm câte ceva, mai luam câte un coleg să lucreze, din 2018 și până în prezent, nu puteai să delegi doar dacă procurorul avea gradul aferent”, a mai spus prim procurorul Teliceanu.

Ce legi necesită a fi schimbate sau îmbunătățite: SIIJ trebuie desființată

”Legile sunt și ele perfectibile la fel ca oamenii. Niciun fel de lege nu este perfectă. Nu s-a întâmplat nimic de când s-a întrunit noul Parlament, în ianuarie 2021, nu s-a modificat nimic pe această linie legislativă în sensul de a fi îmbunătățit ceva ce s-a stricat în anii trecuți. Stelian Ion, din ce am văzut, a avut bune intenții, dar nu și putere. Evident că modificările pe care noi le-am cerut rămân aceleași, desființarea SIIJ, care nu și-a justificat înființarea, sigur ar mai fi și modificarea mai amplă a legilor justiției, vorbim de legea de organizare și funcționare a instanțelor, de statutul magistraților. Inspecția justițiară este o instituție care efectuează cercetarea disciplinară a judecătorilor și a procurorilor, deși s-a vorbit foarte mult, cel puțin în zona secției de judecători, ce să vezi, inspectorii judiciari sunt numiți de către o comisie formată în majoritate de judecători. Păi cei din secția de judecători vor separarea carierelor, dar când e vorba să numim inspectorii judiciari, tot judecătorii sunt cei care au votul decisiv. Dacă pe vremea DNA-ului se spunea că se fac abuzuri, pentru că se muncea, acum s-a tras o linie și nu se mai întâmplă nimic pentru că nu se mai muncește. Cel puțin în domeniul ăsta, atâta timp cât muncești și iei măsuri împotriva cuiva ești nepopular. Avem probleme cu faptul că a crescut în mod exponențial vechimea pentru promovare, ceea ce ne împiedică, așa cum am spus. Pe de altă parte, trebuie să vă spun că nici actuala majoritate din Parlament nu a mișcat niciun deget pentru a modifica și de a corecta ceva. Eu mă așteptam ca la început Parlamentul să vină cu un nou suflu, la început este suflul puternic pentru astfel de modificări”, a mai spus Teliceanu.

Camere de audieri speciale la nivelul Parchetului

”În ceea ce privește angajații Parchetului de pe lângă Tribunal și de pe lângă Judecătoria Constanța sunt vaccinați, cu mici excepții. Respectăm și celelalte măsuri adiacente, purtarea măștii la interior, avem două camere de audieri speciale cu panouri de protecție, cu mănuși, încercăm să facem față cum putem. M-am gândit și eu înainte de această hotărâre a CNSU la ipoteza interzicerii intrării în instituție măcar a persoanelor străine care nu sunt vaccinate, nu am luat o decizie în această privință. Această hotărâre a CNSU înțeleg că nu ni se aplică. Trebuie să mă gândesc și la probleme care apar, respectiv audierea persoanelor, rămâne de văzut cum vom face. Noi mai avem contact și cu o parte din polițiștii care nu sunt vaccinați, mă gândesc la o soluție gospodărească cum să evităm o astfel de situație”, a explicat Viorel Teliceanu.

NU încetează activitatea de urmărire penală dacă persoana e nevaccinată

”Nu încetează activitatea de urmărire penală pentru că o persoană este nevaccinată, găsim formule. Cu atât mai mult cu cât majoritatea audierilor au loc la Poliție, deci nu se pune problema că o persoană scapă dacă nu este vaccinată. Asta e doar o copilărie”, a afirmat prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța.

Ancheta de la Spitalul de Boli Infecțioase

”Ancheta o efectuează un coleg criminalist, este în curs, în această perioadă se administrează proble, audieri de persoane, ridicări de înscrisuri, s-a dispus și expertiza tehnică. Sunt convins că va fi de durată acest dosar, mai ales că experții mai au de efectuat expertize și la Piatra Neamț, de la Institutul Matei Balș, Rafinăria Rompetrol, au destul de mult de muncă și din ce îmi dau eu seama este o activitate laborioasă. Nu aș vrea să fac niciun fel de speculație pe cauze, este prematur și nici nu vreau să trag o concluzie prealabilă”, potrivit prim procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța.

Crima din Constanța, de pe strada Bărăganului

”Se află un dosar în lucru, am desemnat un coleg criminalist să se ocupe de această anchetă. Este vorba despre 2 concubini găsiți decedați în casă, pe canapea. Concubinul era cu un cuțit înfipt în inimă, efectuăm cercetări, fie pentru a vedea dacă o terță persoană a venit și i-a omorât pe aceștia sau discutăm despre o crimă urmată de o sinucidere, urmează să stabilim care este concluzia”, a explicat Viorel Teliceanu.

Dosare penale pentru cei care au prezentat certificate verzi false

”Da, există dosare penale, dar un număr redus al acestora, 3 sau 4 dosare care vizează situații în care diverse persoane au prezentat certificate de vaccinare pe numele altor persoane. Cei care fac așa să se aștepte că ne facem treaba mai mult serios și că cei care au săvârșit aceste fapte vor răspunde fără niciun fel de emoție, nu facem rabat de la calitatea muncii”, a spus Teliceanu.

Dosare penale la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța

”De la începutul anului s-au înregistrat aproximativ 1800 de dosare, la fel ca și în anul trecut. Competența Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța aș pune-o pe 4 mari paliere: infracțiunile contra vieții, unde nu există probleme, avem infracțiunile de corupție, unde, vă spun sincer, se poate mai bine, infracțiunile de evaziunile fiscale, aici este loc de mai bine, cauzele sunt diverse, dar chiar am discutat și cu inspectorul șef Glugă să identificăm niște măsuri să impulsionăm soluționarea dosarelor. Mai avem și al patrulea palier al dosarelor preluate de la Parchetele din subordine”, potrivit prim procurorului Viorel Teliceanu.

Mai multe detalii despre subiectele discutate în cadrul interviului puteți urmări în materialul video de mai jos.

Liliana IONIȚĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920