rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 16 august
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Prim PROCURORUL TELICEANU: Stelian Ion a avut intenții bune, dar NU și PUTERE. Video

Viorel Teliceanu, prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, a fost prezent în studioul Replica, marți, 26 octombrie. În cadrul interviului au fost abordate subiecte legate de crima din seara de luni, de ancheta de la Spitalul de Boli Infecțioase, dar și de hibele legislative, care, iată, îngreunează activitatea Parchetelor.

Sediu nou pentru Parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia

”Da, de la 1 septembrie am fost delegat în funcția de prim procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, anterior deținusem funcția de șef Secție Urmărire Penală. Mai înainte fusesem prim procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța și pot să spun că problematica de la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța era destul de cunoscută, dar, desigur, tot timpul apar elemente de nou. De la 1 septembrie tot încerc să mă pun la punct cu toate problemele care sunt atât la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, cât și la Parchetele locale din subordine. Parchetele de pe lângă Judecătorii din județul Constanța sunt subordonate Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța. Problematicile la nivelul acestor parchete se află în gestiunea și portofoliul nostru. Atât în ceea ce privește dosarele penale, dar și zona administrativă, organizatorică, facem și achiziții. Spre exemplu, suntem într-o procedură de construire a unui sediu pentru Parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia. Pe lângă chestiunile pe care eram aplecat până acum, avem și astfel de problematici organizatorice”, a spus prim procurorul Teliceanu.

Probleme legate de deficitul de personal

”Aș putea să vă spun că la nivelul Parchetelor de pe lângă Judecătoriile din județ, Parchetul Judecătoriei Constanța, Mangalia, Medgidia, lucrurile sunt relativ în regulă. Personalul este într-un număr suficient, mă refer atât la procurori, cât și la grefieri. Avem o mică problemă la Hârșova, pentru că este un oraș mic, departe de zona urbană, acolo avem 2 colege, este destul de puțin atractiv pentru proaspeții absolvenți, dar colegele mele reușesc să facă față acolo. În schimb, la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța avem o situație dificilă, suntem cu tot cu procurorii cu funcție de conducere doar 15 colegi, din 23, deci este un deficit de 8 procurori, care se simte. Această lipsă de personal, așa cum anticipam, s-a cauzat și din cauza modificării legislative din 2018, ale legilor justiției, nu am mai putut să mai delegăm de la Parchetele din subordine procurori care nu aveau grad aferent Parchetului de pe lângă Tribunal. Dacă până atunci puteam să mai improvizăm câte ceva, mai luam câte un coleg să lucreze, din 2018 și până în prezent, nu puteai să delegi doar dacă procurorul avea gradul aferent”, a mai spus prim procurorul Teliceanu.

Ce legi necesită a fi schimbate sau îmbunătățite: SIIJ trebuie desființată

”Legile sunt și ele perfectibile la fel ca oamenii. Niciun fel de lege nu este perfectă. Nu s-a întâmplat nimic de când s-a întrunit noul Parlament, în ianuarie 2021, nu s-a modificat nimic pe această linie legislativă în sensul de a fi îmbunătățit ceva ce s-a stricat în anii trecuți. Stelian Ion, din ce am văzut, a avut bune intenții, dar nu și putere. Evident că modificările pe care noi le-am cerut rămân aceleași, desființarea SIIJ, care nu și-a justificat înființarea, sigur ar mai fi și modificarea mai amplă a legilor justiției, vorbim de legea de organizare și funcționare a instanțelor, de statutul magistraților. Inspecția justițiară este o instituție care efectuează cercetarea disciplinară a judecătorilor și a procurorilor, deși s-a vorbit foarte mult, cel puțin în zona secției de judecători, ce să vezi, inspectorii judiciari sunt numiți de către o comisie formată în majoritate de judecători. Păi cei din secția de judecători vor separarea carierelor, dar când e vorba să numim inspectorii judiciari, tot judecătorii sunt cei care au votul decisiv. Dacă pe vremea DNA-ului se spunea că se fac abuzuri, pentru că se muncea, acum s-a tras o linie și nu se mai întâmplă nimic pentru că nu se mai muncește. Cel puțin în domeniul ăsta, atâta timp cât muncești și iei măsuri împotriva cuiva ești nepopular. Avem probleme cu faptul că a crescut în mod exponențial vechimea pentru promovare, ceea ce ne împiedică, așa cum am spus. Pe de altă parte, trebuie să vă spun că nici actuala majoritate din Parlament nu a mișcat niciun deget pentru a modifica și de a corecta ceva. Eu mă așteptam ca la început Parlamentul să vină cu un nou suflu, la început este suflul puternic pentru astfel de modificări”, a mai spus Teliceanu.

Camere de audieri speciale la nivelul Parchetului

”În ceea ce privește angajații Parchetului de pe lângă Tribunal și de pe lângă Judecătoria Constanța sunt vaccinați, cu mici excepții. Respectăm și celelalte măsuri adiacente, purtarea măștii la interior, avem două camere de audieri speciale cu panouri de protecție, cu mănuși, încercăm să facem față cum putem. M-am gândit și eu înainte de această hotărâre a CNSU la ipoteza interzicerii intrării în instituție măcar a persoanelor străine care nu sunt vaccinate, nu am luat o decizie în această privință. Această hotărâre a CNSU înțeleg că nu ni se aplică. Trebuie să mă gândesc și la probleme care apar, respectiv audierea persoanelor, rămâne de văzut cum vom face. Noi mai avem contact și cu o parte din polițiștii care nu sunt vaccinați, mă gândesc la o soluție gospodărească cum să evităm o astfel de situație”, a explicat Viorel Teliceanu.

NU încetează activitatea de urmărire penală dacă persoana e nevaccinată

”Nu încetează activitatea de urmărire penală pentru că o persoană este nevaccinată, găsim formule. Cu atât mai mult cu cât majoritatea audierilor au loc la Poliție, deci nu se pune problema că o persoană scapă dacă nu este vaccinată. Asta e doar o copilărie”, a afirmat prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța.

Ancheta de la Spitalul de Boli Infecțioase

”Ancheta o efectuează un coleg criminalist, este în curs, în această perioadă se administrează proble, audieri de persoane, ridicări de înscrisuri, s-a dispus și expertiza tehnică. Sunt convins că va fi de durată acest dosar, mai ales că experții mai au de efectuat expertize și la Piatra Neamț, de la Institutul Matei Balș, Rafinăria Rompetrol, au destul de mult de muncă și din ce îmi dau eu seama este o activitate laborioasă. Nu aș vrea să fac niciun fel de speculație pe cauze, este prematur și nici nu vreau să trag o concluzie prealabilă”, potrivit prim procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța.

Crima din Constanța, de pe strada Bărăganului

”Se află un dosar în lucru, am desemnat un coleg criminalist să se ocupe de această anchetă. Este vorba despre 2 concubini găsiți decedați în casă, pe canapea. Concubinul era cu un cuțit înfipt în inimă, efectuăm cercetări, fie pentru a vedea dacă o terță persoană a venit și i-a omorât pe aceștia sau discutăm despre o crimă urmată de o sinucidere, urmează să stabilim care este concluzia”, a explicat Viorel Teliceanu.

Dosare penale pentru cei care au prezentat certificate verzi false

”Da, există dosare penale, dar un număr redus al acestora, 3 sau 4 dosare care vizează situații în care diverse persoane au prezentat certificate de vaccinare pe numele altor persoane. Cei care fac așa să se aștepte că ne facem treaba mai mult serios și că cei care au săvârșit aceste fapte vor răspunde fără niciun fel de emoție, nu facem rabat de la calitatea muncii”, a spus Teliceanu.

Dosare penale la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța

”De la începutul anului s-au înregistrat aproximativ 1800 de dosare, la fel ca și în anul trecut. Competența Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța aș pune-o pe 4 mari paliere: infracțiunile contra vieții, unde nu există probleme, avem infracțiunile de corupție, unde, vă spun sincer, se poate mai bine, infracțiunile de evaziunile fiscale, aici este loc de mai bine, cauzele sunt diverse, dar chiar am discutat și cu inspectorul șef Glugă să identificăm niște măsuri să impulsionăm soluționarea dosarelor. Mai avem și al patrulea palier al dosarelor preluate de la Parchetele din subordine”, potrivit prim procurorului Viorel Teliceanu.

Mai multe detalii despre subiectele discutate în cadrul interviului puteți urmări în materialul video de mai jos.

Liliana IONIȚĂ

miercuri, 27 octombrie 20214918
GANDUL.RO
Gest rușinos într-o cabină de probă din Costinești! Imagini surprinse de camerele de supraveghere!
mai mult...Interviuri
10 aug 00:03InterviuriViceprimarul Ionuț Rusu: Vor fi agenți sub acoperire în taxiuri și licențele vor fi retrase! Video

Viceprimarul Constanţei, Ionuţ Rusu, a fost în studioul Replica, marţi, 9 august, pentru a discuta despre despre...3569

3 aug 00:23InterviuriCristina Dumitrache, deputat PSD: Terapia cu canabis este folosită în depresie, anxietăți, Parkinson! Video1760
28 iul 13:51InterviuriMircea Dobre, mesaj către Stroe: Dacă ești prea în vârstă și nu mai ai nervi de oțel, ieși la pensie și lasă-i pe alții. Video2829
23 iul 00:05InterviuriViceprimarul Constanței: Turiștii nu mai vin în Mamaia că, în afară de plajă, nu mai au ce să facă!

Viceprimarul Florin Cocargeanu (USR) a fost prezent în studioul Replica de Constanța, vineri, 22 iulie, unde a vorbit...2956

20 iul 00:07InterviuriPrefectul Silviu Coșa: Pandemic vorbind, suntem în valul 6 de Covid! Video1401
1 iul 00:10InterviuriZoom Beach a dat startul distracției: sporturi nautice, filme în aer liber și mega petreceri. Video4449
23 iun 00:14InterviuriCristian Cîrjaliu circulă cu mașina electrică, ca să facă economie la combustibil. Video

Cristian Cîrjaliu, primarul din Agigea, a revenit în studioul Replica pentru a dezbate subiecte de interes local și...3607

21 iun 00:08InterviuriEugen Teodorovici se pregătește pentru președinția României. Video2870
20 iun 00:03InterviuriBombă! Eugen Teodorovici: Spitalul Județean Constanța nu e sigur; la primul cutremur, pică! Video5026
24 mai 00:05InterviuriCristinel Dragomir: PSD Constanța nu mai există din vina celor care îl conduc! Video

A fost două mandate vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, dar și președinte interimar, după reținerea...5393

20 mai 00:11InterviuriLungoci: Făgădău a fost un bun manager, despre Mazăre am o reţinere... Video4197
19 mai 00:12InterviuriMohammad Murad: Nu m-am predat lui Cristian Radu și nu mă voi preda! VIDEO8490
Vremea
27.5°26.9° - 27.5° marţi, 16 august 2022
ConstanțaUmiditate: 52%
Vânt: 7.03 m/s
Presiune: 1008 milibari

Loto
6/4920425232634
5/4030354174032
joker91411332
Horoscop
mai mult...SPSportRT
16 aug 00:00SportTenis de masă: Ovidiu Ionescu şi Bernadette Szocs, medaliaţi cu argint în proba de dublu mixt la Europene

Perechea română Ovidiu Ionescu/Bernadette Szocs a obţinut medaliile de argint în proba de dublu mixt a Campionatelor...189

16 aug 00:00SportTenis: Simona Halep a urcat pe locul 6 în clasamentul WTA

Românca Simona Halep a urcat nouă locuri faţă de săptămâna trecută şi se află pe poziţia a şasea a...237

16 aug 00:00SportFotbal: Real Madrid a smuls victoria cu nou promovata Almeria, în prima etapă din campionatul Spaniei

Real Madrid, campioana en titre a Spaniei, a smuls victoria cu 2-1 pe terenul nou promovatei Almeria, duminică în...192

16 aug 00:00SportÎnot: Ungurul Kristof Milak, aur la 100 m fluture la Europenele de la Roma

Ungurul Kristof Milak a câştigat duminică medalia de aur în proba de 100 m fluture la Campionatele Europene de...188

Local
16 aug 23:41LocalRazii în Mangalia! A plouat cu amenzi

La data de 14 august a.c., polițiști din cadrul Poliției municipiului Mangalia, Biroului de Poliție Vama Veche - 2...401

16 aug 23:41LocalAccident între Negru Vodă și Darabani, a fost implicată și o căruță

Militarii din cadrul ISU Dobrogea au fost solicitați să intervină luni, 15 august, între localitățile Negru Vodă...513

16 aug 23:41LocalVasile Dîncu, Ministrul Apărării, mesaj de Ziua Marinei

324

16 aug 23:40LocalFocurile de artificii de Ziua Marinei, reprogramate, din cauza condiţiilor meteo

Din cauza condițiilor meteorologice nefavorabile, focurile de artificii din cadrul evenimentelor de Ziua Marinei de la...761

16 aug 23:43LocalPompierii, intervenție pentru degajarea unui copac căzut pe strada Decebal

În cursul zilei de luni, 15 august a.c., din cauza ploilor torenţiale de la Constanţa, creanga unui copac a căzut pe...411

16 aug 23:40LocalAcțiuni ale polițiștilor pentru prevenirea furturilor din autoturisme

În perioada 12-14 august a.c., polițiști din cadrul Poliției stațiunii Mamaia, împreună cu jandarmi din cadrul...304

16 aug 23:41LocalAutoritatea Navală Română, mesaj cu ocazia Zilei Marinei Române

Autoritatea Navală Română (ANR) a transmis în cursul zilei de luni, 15 august a.c., un comunicat de presă cu ocazia...361

16 aug 23:42LocalJale pe litoral! Șoferi beți și drogați la volan circulau dezlegați

În perioada 12-15 august a.c., polițiștii din Constanța, sprijiniți de polițiști rutieri ai Direcției Rutiere...641

16 aug 23:43LocalIohannis, la braț cu Ciucă și Gorghiu, pe bricul Mircea! Video

512

Politică
16 aug 00:00PoliticăDeputat PSD: 'Astăzi, reușim să umilim Biserica Ortodoxă!'

Deputatul PSD Laurenţiu-Viorel Gîdei, fost primar al orașului Târgu Bujor din județul Galați, a declarat, într-o...328

16 aug 00:00PoliticăCiolacu: Felicit toţi marinarii care au onorat până la capăt demnitatea uniformei şi a steagului tricolor

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Marcel Ciolacu, îi felicită, de Ziua Marinei, pentru "profesionalism şi...166

16 aug 23:58PoliticăClotilde Armand, acuzații grave la adresa unui ministru: depun plângere penală împotriva lui

464

16 aug 00:00PoliticăOrban acuză partidele de la putere că 'au generat noi cheltuieli'

Dacă ne uităm pe execuția bugetară pe primele șase luni, cheltuielile cu bunuri și servicii au crescut cu 37%,...172

16 aug 00:00PoliticăGuvernul a majorat prognoza de creștere a inflației, salariul minim scade

Guvernul a îmbunătăţit prognoza de creştere economică din acest an de la 2,9% la 3,5%, dar a majorat rata...215

16 aug 00:00PoliticăLider central PNL îl critică pe un ministru UDMR: 'Probabil va intra într-o discuție despre remaniere'

Vicepreședintele PNL Virgil Guran a declarat luni, la Antena 3, că nu este normală absența ministrului Sportului,...174

16 aug 23:59PoliticăKlaus Iohannis, în Portul Militar Constanța: ,,La mulți ani, dragi marinari!” Video

Președintele României, Klaus Iohannis, a fost prezent și în acest an la manifestările de la Constanța, cu ocazia...432

16 aug 23:59PoliticăPrima întâlnire dintre Klaus Iohannis și Kelemen Hunor, după declarațiile scandaloase ale lui Viktor Orban

Ziua Marinei va fi sărbătorită în acest an atât în portul militar, unde va avea loc ceremonia oficială, dar şi...398

16 aug 00:07PoliticăCîmpeanu: "Pentru orice cadru didactic, salariul trebuie să fie cel puţin egal cu salariul mediu"

643

Interviuri
23 iun 00:14InterviuriCristian Cîrjaliu circulă cu mașina electrică, ca să facă economie la combustibil. Video

Cristian Cîrjaliu, primarul din Agigea, a revenit în studioul Replica pentru a dezbate subiecte de interes local și...3607

21 iun 00:08InterviuriEugen Teodorovici se pregătește pentru președinția României. Video

Eugen Teodorovici a vorbit, în partea a doua a interviului acordat ziarului Replica, despre liberalizarea pieței...2870

20 iun 00:03InterviuriBombă! Eugen Teodorovici: Spitalul Județean Constanța nu e sigur; la primul cutremur, pică! Video

5026

24 mai 00:05InterviuriCristinel Dragomir: PSD Constanța nu mai există din vina celor care îl conduc! Video

A fost două mandate vicepreședintele Consiliului Județean Constanța, dar și președinte interimar, după reținerea...5393

20 mai 00:11InterviuriLungoci: Făgădău a fost un bun manager, despre Mazăre am o reţinere... Video

Deputatul PSD, Lucian Lungoci, s-a aflat în studioul Replica de Constanţa, joi, 19 mai, unde a discutat despre legea...4197

19 mai 00:12InterviuriMohammad Murad: Nu m-am predat lui Cristian Radu și nu mă voi preda! VIDEO

8490

Monden
16 aug 00:00MondenActriţa Maia Morgenstern, la 20 de ani după 'The Passion of the Christ': 'Rămâne bucuria de a fi fost aleasă'

Actriţa Maia Morgenstern, cunoscută la nivel mondial ca fiind interpreta Fecioarei Maria în filmul "Patimile lui...177

16 aug 00:00MondenO actriţă din Beverly Hills 90210 s-a stins la numai 64 de ani

Actriţa americană Denise Dowse, cunoscută pentru rolurile sale din serialele „Beverly Hills 90210” şi mai recent...202

16 aug 00:00MondenPrinţul Harry şi soţia sa, Meghan, vor merge într-un turneu de caritate în Marea Britanie şi Germania

164

16 aug 00:00MondenVictor Slav, urmărit de ghinion. A fost dat în judecată de Robert Negoiță, primarul Sectorului 3

Victor Slav este urmărit de ghinion! Fostul soț al Biancăi Drăgușanu nu are deloc noroc în afaceri! Se pare că a...200

16 aug 00:00MondenActorul Paul Ipate, hărțuit și jignit online. Jojo, reacție de milioane!

Actorii nu se simt prea confortabil atunci când sunt luați în colimator de hărțuitori care nu fac altceva decât...426

16 aug 00:00MondenFostul soţ al lui Britney Spears, condamnat după ce a apărut neinvitat la nunta starului pop

Jason Alexander, 40 de ani, care a fost căsătorit pentru scurt timp cu Britney Spears, a fost condamnat pentru...178

16 aug 00:00MondenBernard-Henri Lévy: Salman Rushdie ar trebui să primească Premiul Nobel pentru Literatură

Scriitorul Salman Rushdie, spitalizat în stare gravă după ce a fost înjunghiat în Statele Unite, ar trebui să...155

16 aug 00:00MondenNouăzeci şi şapte de filme bulgare, accesibile prin European Film Gateway

Arhiva Naţională Bulgară de Film (BNFA) şi-a extins prezenţa pe portalul online European Film Gateway cu încă 54...156

16 aug 00:08MondenVestea că Florin Salam trăieşte sărbătorită cu artificii în cluburile de fiţe

1583

Mapamond
16 aug 00:00MapamondPeste 20.000 migranţi au traversat ilegal Canalul Mânecii către Regatul Unit în acest an

Numărul migranţilor care au traversat ilegal Canalul Mânecii spre Anglia de la începutul anului a depăşit 20.000,...149

16 aug 00:09MapamondRusia anunţă că va facilita accesul experţilor AIEA la centrala nucleară ucraineană Zaporojie

Rusia va face ''tot ce este necesar'' pentru a le permite experţilor Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică...224

16 aug 18:09MapamondElveția resimte puternic criza energetică: măsură prin care se aliniază Uniunii Europene

253

16 aug 18:19MapamondBulgaria: 12 pasageri internaţi după un accident în care a fost implicat un autocar

Un autocar din Serbia a fost implicat duminică seara într-un accident în Bulgaria în care au fost răniţi copii şi...169

16 aug 00:00MapamondArmenia: Bilanţul exploziei de la Erevan a urcat la cinci morţi

Bilanţul exploziei de origine nedeterminată produsă duminică într-o zonă comercială din capitala Armeniei,...157

16 aug 00:00MapamondAtacul soldat cu 11 morţi în Muntenegru ar fi fost comis din cauza unei dispute legate de chirie

O dispută legată de chirie ar fi fost motivul pentru care un bărbat în vârstă de 34 de ani a ucis vineri după...196

16 aug 18:10MapamondVal de alerte cu bombă la Chișinău - Aeroportul și alte 9 locații au fost evacuate

Oamenii legii din republica Moldovaau fost puși pe jar după ce o persoană necunoscută a anunțat că în sediul...223

16 aug 18:10Mapamond42 de state, inclusiv România, cer Rusiei să îşi retragă imediat trupele de la centrala nucleară Zaporojie

Patruzeci şi două de ţări, inclusiv România, au cerut, într-o declaraţie comună, ca Rusia să îşi retragă...350

16 aug 18:10MapamondIncendiu într-o biserică creștină din Egipt

336

Sănătate
16 aug 00:00SănătateBeneficiul antidepresivelor ar putea fi pus sub semnul întrebării

Beneficiul antidepresivelor ar putea fi pus sub semnul întrebării întrucât depresia nu este legată de un...166

16 aug 16:59SănătateAlarmant: Poliomielita se răspândește discret pe întreaga planetă

Virusul poliomielitei a fost găsit în apele reziduale din New York, un alt semn că boala, care nu a mai fost...173

16 aug 00:00SănătateProcedura necesară pentru hemodializă

141

16 aug 17:57SănătateCum poți dezvolta cancer pulmonar fără să fumezi. „Ucigașul tăcut” din casa ta

Printre cele mai comune cauze de cancer pulmonar se află, după fumat, încă un element prezent în casele multora...289

16 aug 00:00SănătateCum afli dacă ai polipi pe colon și în ce situații se pot transforma în cancer

Polipii pe colon duc la cancer? Polipii colonici reprezintă formaţiuni tumorale benigne sub forma unor excrescenţe de...249

16 aug 00:00SănătateEMA anunță că Pfizer BioNTech va produce un vaccin împotriva tulpinilor Omicron

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) ar putea să aprobe în această toamnă un vaccin împotriva covid-19 al...159

16 aug 00:00SănătateIodul lui Rafila, mai apreciat în Moldova decât în România

Șeful Directiei generale asistență medicală și socială din Primăria Chișinău, Boris Gîlca, a declarat pentru...153

16 aug 16:54SănătateMinisterul Sănătăţii: 281 de persoane cu COVID - internate la terapie intensivă

Un număr de 3.740 de persoane cu COVID-19 sunt internate în unităţile sanitare de profil, cu 122 mai multe faţă de...160

16 aug 00:00SănătateMinisterul Sănătăţii: Peste 2.200 de cazuri noi de COVID-19

153

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT