rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 8 decembrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Prim PROCURORUL TELICEANU: Stelian Ion a avut intenții bune, dar NU și PUTERE. Video

Viorel Teliceanu, prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, a fost prezent în studioul Replica, marți, 26 octombrie. În cadrul interviului au fost abordate subiecte legate de crima din seara de luni, de ancheta de la Spitalul de Boli Infecțioase, dar și de hibele legislative, care, iată, îngreunează activitatea Parchetelor.

Sediu nou pentru Parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia

”Da, de la 1 septembrie am fost delegat în funcția de prim procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, anterior deținusem funcția de șef Secție Urmărire Penală. Mai înainte fusesem prim procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța și pot să spun că problematica de la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța era destul de cunoscută, dar, desigur, tot timpul apar elemente de nou. De la 1 septembrie tot încerc să mă pun la punct cu toate problemele care sunt atât la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, cât și la Parchetele locale din subordine. Parchetele de pe lângă Judecătorii din județul Constanța sunt subordonate Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța. Problematicile la nivelul acestor parchete se află în gestiunea și portofoliul nostru. Atât în ceea ce privește dosarele penale, dar și zona administrativă, organizatorică, facem și achiziții. Spre exemplu, suntem într-o procedură de construire a unui sediu pentru Parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia. Pe lângă chestiunile pe care eram aplecat până acum, avem și astfel de problematici organizatorice”, a spus prim procurorul Teliceanu.

Probleme legate de deficitul de personal

”Aș putea să vă spun că la nivelul Parchetelor de pe lângă Judecătoriile din județ, Parchetul Judecătoriei Constanța, Mangalia, Medgidia, lucrurile sunt relativ în regulă. Personalul este într-un număr suficient, mă refer atât la procurori, cât și la grefieri. Avem o mică problemă la Hârșova, pentru că este un oraș mic, departe de zona urbană, acolo avem 2 colege, este destul de puțin atractiv pentru proaspeții absolvenți, dar colegele mele reușesc să facă față acolo. În schimb, la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța avem o situație dificilă, suntem cu tot cu procurorii cu funcție de conducere doar 15 colegi, din 23, deci este un deficit de 8 procurori, care se simte. Această lipsă de personal, așa cum anticipam, s-a cauzat și din cauza modificării legislative din 2018, ale legilor justiției, nu am mai putut să mai delegăm de la Parchetele din subordine procurori care nu aveau grad aferent Parchetului de pe lângă Tribunal. Dacă până atunci puteam să mai improvizăm câte ceva, mai luam câte un coleg să lucreze, din 2018 și până în prezent, nu puteai să delegi doar dacă procurorul avea gradul aferent”, a mai spus prim procurorul Teliceanu.

Ce legi necesită a fi schimbate sau îmbunătățite: SIIJ trebuie desființată

”Legile sunt și ele perfectibile la fel ca oamenii. Niciun fel de lege nu este perfectă. Nu s-a întâmplat nimic de când s-a întrunit noul Parlament, în ianuarie 2021, nu s-a modificat nimic pe această linie legislativă în sensul de a fi îmbunătățit ceva ce s-a stricat în anii trecuți. Stelian Ion, din ce am văzut, a avut bune intenții, dar nu și putere. Evident că modificările pe care noi le-am cerut rămân aceleași, desființarea SIIJ, care nu și-a justificat înființarea, sigur ar mai fi și modificarea mai amplă a legilor justiției, vorbim de legea de organizare și funcționare a instanțelor, de statutul magistraților. Inspecția justițiară este o instituție care efectuează cercetarea disciplinară a judecătorilor și a procurorilor, deși s-a vorbit foarte mult, cel puțin în zona secției de judecători, ce să vezi, inspectorii judiciari sunt numiți de către o comisie formată în majoritate de judecători. Păi cei din secția de judecători vor separarea carierelor, dar când e vorba să numim inspectorii judiciari, tot judecătorii sunt cei care au votul decisiv. Dacă pe vremea DNA-ului se spunea că se fac abuzuri, pentru că se muncea, acum s-a tras o linie și nu se mai întâmplă nimic pentru că nu se mai muncește. Cel puțin în domeniul ăsta, atâta timp cât muncești și iei măsuri împotriva cuiva ești nepopular. Avem probleme cu faptul că a crescut în mod exponențial vechimea pentru promovare, ceea ce ne împiedică, așa cum am spus. Pe de altă parte, trebuie să vă spun că nici actuala majoritate din Parlament nu a mișcat niciun deget pentru a modifica și de a corecta ceva. Eu mă așteptam ca la început Parlamentul să vină cu un nou suflu, la început este suflul puternic pentru astfel de modificări”, a mai spus Teliceanu.

Camere de audieri speciale la nivelul Parchetului

”În ceea ce privește angajații Parchetului de pe lângă Tribunal și de pe lângă Judecătoria Constanța sunt vaccinați, cu mici excepții. Respectăm și celelalte măsuri adiacente, purtarea măștii la interior, avem două camere de audieri speciale cu panouri de protecție, cu mănuși, încercăm să facem față cum putem. M-am gândit și eu înainte de această hotărâre a CNSU la ipoteza interzicerii intrării în instituție măcar a persoanelor străine care nu sunt vaccinate, nu am luat o decizie în această privință. Această hotărâre a CNSU înțeleg că nu ni se aplică. Trebuie să mă gândesc și la probleme care apar, respectiv audierea persoanelor, rămâne de văzut cum vom face. Noi mai avem contact și cu o parte din polițiștii care nu sunt vaccinați, mă gândesc la o soluție gospodărească cum să evităm o astfel de situație”, a explicat Viorel Teliceanu.

NU încetează activitatea de urmărire penală dacă persoana e nevaccinată

”Nu încetează activitatea de urmărire penală pentru că o persoană este nevaccinată, găsim formule. Cu atât mai mult cu cât majoritatea audierilor au loc la Poliție, deci nu se pune problema că o persoană scapă dacă nu este vaccinată. Asta e doar o copilărie”, a afirmat prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța.

Ancheta de la Spitalul de Boli Infecțioase

”Ancheta o efectuează un coleg criminalist, este în curs, în această perioadă se administrează proble, audieri de persoane, ridicări de înscrisuri, s-a dispus și expertiza tehnică. Sunt convins că va fi de durată acest dosar, mai ales că experții mai au de efectuat expertize și la Piatra Neamț, de la Institutul Matei Balș, Rafinăria Rompetrol, au destul de mult de muncă și din ce îmi dau eu seama este o activitate laborioasă. Nu aș vrea să fac niciun fel de speculație pe cauze, este prematur și nici nu vreau să trag o concluzie prealabilă”, potrivit prim procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța.

Crima din Constanța, de pe strada Bărăganului

”Se află un dosar în lucru, am desemnat un coleg criminalist să se ocupe de această anchetă. Este vorba despre 2 concubini găsiți decedați în casă, pe canapea. Concubinul era cu un cuțit înfipt în inimă, efectuăm cercetări, fie pentru a vedea dacă o terță persoană a venit și i-a omorât pe aceștia sau discutăm despre o crimă urmată de o sinucidere, urmează să stabilim care este concluzia”, a explicat Viorel Teliceanu.

Dosare penale pentru cei care au prezentat certificate verzi false

”Da, există dosare penale, dar un număr redus al acestora, 3 sau 4 dosare care vizează situații în care diverse persoane au prezentat certificate de vaccinare pe numele altor persoane. Cei care fac așa să se aștepte că ne facem treaba mai mult serios și că cei care au săvârșit aceste fapte vor răspunde fără niciun fel de emoție, nu facem rabat de la calitatea muncii”, a spus Teliceanu.

Dosare penale la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța

”De la începutul anului s-au înregistrat aproximativ 1800 de dosare, la fel ca și în anul trecut. Competența Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța aș pune-o pe 4 mari paliere: infracțiunile contra vieții, unde nu există probleme, avem infracțiunile de corupție, unde, vă spun sincer, se poate mai bine, infracțiunile de evaziunile fiscale, aici este loc de mai bine, cauzele sunt diverse, dar chiar am discutat și cu inspectorul șef Glugă să identificăm niște măsuri să impulsionăm soluționarea dosarelor. Mai avem și al patrulea palier al dosarelor preluate de la Parchetele din subordine”, potrivit prim procurorului Viorel Teliceanu.

Mai multe detalii despre subiectele discutate în cadrul interviului puteți urmări în materialul video de mai jos.

Liliana IONIȚĂ

miercuri, 27 octombrie 20213288
Audiență ÎN DIRECT cu primarul VERGIL CHIȚAC!
GANDUL.RO
Ofertă ireală la Lidl! Clienții au crezut că nu văd bine, costă doar 7 lei!
mai mult...Interviuri
25 noi 00:10InterviuriLa REPLICA se dă REPLICA: CHIȚAC ar RENUNȚA la PROTOCOLUL de COLABORARE locală cu USR. VIDEO (I)

Între jocurile politice de culise, strategiile pentru preluarea noului Guvern și discuțiile pentru o eventuală...5455

26 noi 00:10InterviuriVergil CHIȚAC vrea PASAJ RUTIER la IEȘIRE din ORAȘ, spre CARREFOUR! VIDEO (II)6772
27 noi 00:11InterviuriVa CANDIDA Vergil CHIȚAC pentru un nou MANDAT, la Primăria CONSTANȚA? Vezi ce zice! (III)2705
10 noi 00:12InterviuriIonuț RUSU: De sărbători, Constanța va avea ILUMINAT FESTIV de poveste! Video

Viceprimarul Constanței, Ionuț Rusu, a fost prezent în studioul Replica, marți, 9 noiembrie. În cadrul interviului...5081

26 noi 00:14InterviuriCristian Cîrjaliu: Am PIERDUT un an DEGEABA din cauza consilierilor USR! Video2508
27 noi 00:08InterviuriDr. CEALERA: NU avem CAZURI grave la persoane VACCINATE! VIDEO2625
13 noi 00:11InterviuriMihai LUPU: RAJA nu poate fi preluată de PSD! Video

Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, a fost prezent în studioul Replica, vineri, 12 noiembrie....3483

23 noi 19:11InterviuriDELICOTI vrea să TRANSFORME comuna Poarta Albă în oraș! VIDEO2050
3 dec 00:06InterviuriDEPUTATUL Lucian Lungoci: PSD susține ELIMINAREA taxei de pod de la Fetești! Video1649
26 noi 00:17InterviuriCaragheorghe, USR: Primarul MINTE; noi ne-am întâlnit cu oamenii din PENINSULĂ! Video

În ultima perioadă, USR este văzut ca ultima roată la căruță, atât la nivel național, cât și local, în...1634

6 noi 00:10InterviuriSENATORUL USR Remus NEGOI: Sunt ZVONURI că vicele USR, al CJ, ar putea fi schimbat1921
28 oct 00:08InterviuriCICU, de la GARDA de COASTĂ: Au fost depistate 22 de MAȘINI de LUX FURATE sau folosite la INFRACȚIUNI3717
Vremea
2.4°2.4° - 6.2° miercuri, 8 decembrie 2021
ConstanțaUmiditate: 87%
Vânt: 8.32 m/s
Presiune: 1003 milibari

Loto
6/4916101518404
5/40313937292122
joker8530361713
Horoscop
mai mult...SPSportRT
8 dec 00:00SportAtletico Madrid s-a calificat în optimi - AC Milan, învinsă de rezervele lui Liverpool (Rezultatele serii)

Clasată pe ultimul loc înaintea ultimei etape a grupei B, Atletico Madrid a reuşit să se califice în optimile...174

8 dec 00:00SportKylian Mbappe şi Lionel Messi au reuşit câte o "dublă" pentru PSG / RB Leipzig, victorie cu Manchester City

Kylian Mbappe și Lionel Messi au reușit câte o "dublă", marți, în meciul cu Club Brugge, scor 4-1, din Champions...127

8 dec 00:00SportRomânia, învinsă categoric de Norvegia - Tricolorele merg cu 2 puncte în Grupele Principale

Naționala României a rezistat doar 20 de minute în fața puternicei reprezentative a Norvegiei. Nordicele s-au impus...192

8 dec 23:41SportSuporterii echipei Glasgow Rangers au primit interdicție la Lyon

Clubul Glasgow Rangers s-a declarat "derutat şi frustrat" de decizia Ministerului francez de Interne de a interzice...203

Local
8 dec 23:44LocalBEŢI şi PĂRĂ PERMIS, pe străzile din Constanţa

La data de 7 decembrie a.c., în jurul orei 5.45, polițiști din cadrul Secției 9 Rurală Topraisar au identificat un...291

8 dec 23:44LocalCovid-19 la Constanța: 49 de NOI CAZURI de INFECTARE; Incidența, în scădere

Până marți, 7 decembrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.788.260 de cazuri de infectare cu noul...682

8 dec 23:43LocalAutoturism de LUX căutat de autoritățile din Norvegia, descoperit de poliţiştii de frontieră constănţeni

503

8 dec 23:43LocalLUCRĂRI RAJA! TECHIRGHIOL, fără APĂ POTABILĂ, VINERI, 10 DECEMBRIE

Vineri – 10 decembrie 2021, în intervalul orar 09.30 – 18.00, RAJA S.A. va întrerupe furnizarea apei către toți...337

8 dec 23:43LocalACCIDENT RUTIER pe A2, sensul spre CONSTANȚA: VICTIMA, un PIETON

Centrul INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliției Române informează că pe Autostrada A2...648

8 dec 00:02LocalINCENDIU la mansarda unui BLOC de pe strada Pictor Nicolae Grigorescu

467

Politică
8 dec 19:17PoliticăCristian Diaconescu, despre tensiunile dintre Rusia și Ucraina: 'Orice fel de dialog este mai bun decât tăcerea'

În relațiile internaționale orice fel de dialog este mai bun decât tăcerea, deci faptul că președintele american...109

8 dec 00:00PoliticăCiucă, despre taxarea marilor companii: Am să discut cu fiecare dintre cei responsabili

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, marţi, că nu s-a luat "niciun fel de decizie" privind posibilitatea introducerii...102

8 dec 00:00PoliticăVoluntari din echipele de acordare a primului ajutor în caz de situaţii de urgenţă, decoraţi de Iohannis

94

8 dec 22:59PoliticăCiucă: S-a luat în discuţie să se iniţieze un proiect nou cu privire la certificatul COVID

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, marţi, înainte de începerea şedinţei coaliţiei de guvernare, că se discută...251

8 dec 23:00PoliticăMinistrul Energiei dă asigurări că NU rămânem fără gaz

Ministrul Energiei, Virgil Popescu, a dat asigurări, marţi, că românii nu vor rămâne fără gaz în luna februarie...177

8 dec 23:03PoliticăParlamentul a votat obligativitatea montării repartitoarelor de căldură în apartamente

689

Interviuri
13 noi 00:11InterviuriMihai LUPU: RAJA nu poate fi preluată de PSD! Video

Președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, a fost prezent în studioul Replica, vineri, 12 noiembrie....3483

23 noi 19:11InterviuriDELICOTI vrea să TRANSFORME comuna Poarta Albă în oraș! VIDEO

Primarul din Poarta Albă, Vasile Delicoti, a fost în studioul Replica, luni, 22 noiembrie. În cadrul interviului au...2050

3 dec 00:06InterviuriDEPUTATUL Lucian Lungoci: PSD susține ELIMINAREA taxei de pod de la Fetești! Video

1649

10 noi 00:12InterviuriIonuț RUSU: De sărbători, Constanța va avea ILUMINAT FESTIV de poveste! Video

Viceprimarul Constanței, Ionuț Rusu, a fost prezent în studioul Replica, marți, 9 noiembrie. În cadrul interviului...5081

26 noi 00:14InterviuriCristian Cîrjaliu: Am PIERDUT un an DEGEABA din cauza consilierilor USR! Video

Cristian Maricel Cârjaliu a fost prezent în studioul Replica de Constanța, joi 25 noiembrie, pentru a răspunde, în...2508

27 noi 00:08InterviuriDr. CEALERA: NU avem CAZURI grave la persoane VACCINATE! VIDEO

Medicul Ionuț Cealera, managerul Serviciului de Ambulanță Județean Constanța, a fost prezent, vineri, 26 noiembrie,...2625

26 noi 00:17InterviuriCaragheorghe, USR: Primarul MINTE; noi ne-am întâlnit cu oamenii din PENINSULĂ! Video

În ultima perioadă, USR este văzut ca ultima roată la căruță, atât la nivel național, cât și local, în...1634

6 noi 00:10InterviuriSENATORUL USR Remus NEGOI: Sunt ZVONURI că vicele USR, al CJ, ar putea fi schimbat

Economia românească este pe perfuzii, sistemul sanitar este în comă, în educație este haos, însă niciunul dintre...1921

28 oct 00:08InterviuriCICU, de la GARDA de COASTĂ: Au fost depistate 22 de MAȘINI de LUX FURATE sau folosite la INFRACȚIUNI

3717

Monden
8 dec 00:00MondenConcurent la „America’s Got Talent”, mort din cauza COVID-19

Fanii emisiunii „America’s Got Talent”, varianta din State a emisiunii „Românii au talent”, au primit vestea...108

8 dec 00:00MondenMiss Universe 2021 - Frumuseţea bate pandemia

Cele mai frumoase femei din lume au fost primite în mod excepţional în Israel pentru a participa la finala Miss...108

8 dec 02:34MondenUltimele zile din viaţa lui Liz Taylor. Îşi redecorase dormitorul

119

8 dec 00:00MondenPrinţesa Charlene de Monaco va lipsi de la ziua gemenilor ei, pe 10 decembrie

Starea de sănătate a Prinţesei Charlene este departe de a fi una stabilă. Mai mult, surse de la palatul monegasc se...96

8 dec 00:00MondenArtistul stradal Banksy s-a angajat să ajute la salvarea clădirii unei foste închisori

Banksy s-a oferit să strângă câteva milioane de lire necesare achiziţionării închisorii din oraşul britanic...95

8 dec 00:00MondenPeste 1.000 de obiecte şi accesorii legendare ale designerului Karl Lagerfeld, scoase la licitaţie

92

Mapamond
8 dec 00:00MapamondSUA au anunţat un boicot diplomatic al JO de iarnă de la Beijing

SUA au anunţat luni un boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice de iarnă de la Beijing din 2022, potrivit unui...87

8 dec 00:00MapamondPolemică în SUA, după ce un republican a postat o fotografie cu familia sa cu arme de foc în faţa bradului de Crăciun

Un ales republican a stârnit duminică o polemică în SUA din cauza unei fotografii pe care a postat-o pe o reţea de...96

8 dec 00:00MapamondCoronavirus: Primarul din New York impune vaccinarea obligatorie pentru tot sectorul privat

86

Sănătate
8 dec 00:00SănătateVaccinul antigripal și alergiile - ce trebuie să știi?

Copiii mai mici de 5 ani - în special cei mai mici de 2 ani - prezintă un risc crescut de a dezvolta complicații...82

8 dec 00:00SănătateCercetătorul care a descoperit varianta Omicro: 'Atât de multe mutații într-un interval scurt de timp'

Viteza cu care varianta Omicron pare să fi acumulat modelul său neobișnuit de mutații este un motiv de îngrijorare,...101

8 dec 00:00SănătateCreatoarea AstraZeneca: 'Următoarea pandemie ar putea fi mai gravă și mai contagioasă'

87

8 dec 01:59SănătateStresul la locul de muncă crește riscul cardiovascular mai ales pentru femei

Stresul la locul de muncă, tulburările de somn și oboseala, considerate factori de risc netradiționali pentru...92

8 dec 00:00SănătateCum poți să îți albești dinții natural, acasă

Un zâmbet alb și strălucitor îți oferă încredere în tine. Află cum îți poți albi singură dinții acasă,...112

8 dec 00:00SănătateAnalize care vizează nivelul de vitamine și minerale din organism

Vitaminele și mineralele joacă roluri importante în menținerea stării de sănătate. De ce analize e nevoie pentru...76

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT