rss

Anul XVI Nr. 3830 (3881), 28 noiembrie
Categorii
CLICK AICI pentru varianta WEB

Prim PROCURORUL TELICEANU: Stelian Ion a avut intenții bune, dar NU și PUTERE. Video

Viorel Teliceanu, prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, a fost prezent în studioul Replica, marți, 26 octombrie. În cadrul interviului au fost abordate subiecte legate de crima din seara de luni, de ancheta de la Spitalul de Boli Infecțioase, dar și de hibele legislative, care, iată, îngreunează activitatea Parchetelor.

Sediu nou pentru Parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia

”Da, de la 1 septembrie am fost delegat în funcția de prim procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, anterior deținusem funcția de șef Secție Urmărire Penală. Mai înainte fusesem prim procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Constanța și pot să spun că problematica de la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța era destul de cunoscută, dar, desigur, tot timpul apar elemente de nou. De la 1 septembrie tot încerc să mă pun la punct cu toate problemele care sunt atât la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, cât și la Parchetele locale din subordine. Parchetele de pe lângă Judecătorii din județul Constanța sunt subordonate Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța. Problematicile la nivelul acestor parchete se află în gestiunea și portofoliul nostru. Atât în ceea ce privește dosarele penale, dar și zona administrativă, organizatorică, facem și achiziții. Spre exemplu, suntem într-o procedură de construire a unui sediu pentru Parchetul de pe lângă Judecătoria Mangalia. Pe lângă chestiunile pe care eram aplecat până acum, avem și astfel de problematici organizatorice”, a spus prim procurorul Teliceanu.

Probleme legate de deficitul de personal

”Aș putea să vă spun că la nivelul Parchetelor de pe lângă Judecătoriile din județ, Parchetul Judecătoriei Constanța, Mangalia, Medgidia, lucrurile sunt relativ în regulă. Personalul este într-un număr suficient, mă refer atât la procurori, cât și la grefieri. Avem o mică problemă la Hârșova, pentru că este un oraș mic, departe de zona urbană, acolo avem 2 colege, este destul de puțin atractiv pentru proaspeții absolvenți, dar colegele mele reușesc să facă față acolo. În schimb, la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța avem o situație dificilă, suntem cu tot cu procurorii cu funcție de conducere doar 15 colegi, din 23, deci este un deficit de 8 procurori, care se simte. Această lipsă de personal, așa cum anticipam, s-a cauzat și din cauza modificării legislative din 2018, ale legilor justiției, nu am mai putut să mai delegăm de la Parchetele din subordine procurori care nu aveau grad aferent Parchetului de pe lângă Tribunal. Dacă până atunci puteam să mai improvizăm câte ceva, mai luam câte un coleg să lucreze, din 2018 și până în prezent, nu puteai să delegi doar dacă procurorul avea gradul aferent”, a mai spus prim procurorul Teliceanu.

Ce legi necesită a fi schimbate sau îmbunătățite: SIIJ trebuie desființată

”Legile sunt și ele perfectibile la fel ca oamenii. Niciun fel de lege nu este perfectă. Nu s-a întâmplat nimic de când s-a întrunit noul Parlament, în ianuarie 2021, nu s-a modificat nimic pe această linie legislativă în sensul de a fi îmbunătățit ceva ce s-a stricat în anii trecuți. Stelian Ion, din ce am văzut, a avut bune intenții, dar nu și putere. Evident că modificările pe care noi le-am cerut rămân aceleași, desființarea SIIJ, care nu și-a justificat înființarea, sigur ar mai fi și modificarea mai amplă a legilor justiției, vorbim de legea de organizare și funcționare a instanțelor, de statutul magistraților. Inspecția justițiară este o instituție care efectuează cercetarea disciplinară a judecătorilor și a procurorilor, deși s-a vorbit foarte mult, cel puțin în zona secției de judecători, ce să vezi, inspectorii judiciari sunt numiți de către o comisie formată în majoritate de judecători. Păi cei din secția de judecători vor separarea carierelor, dar când e vorba să numim inspectorii judiciari, tot judecătorii sunt cei care au votul decisiv. Dacă pe vremea DNA-ului se spunea că se fac abuzuri, pentru că se muncea, acum s-a tras o linie și nu se mai întâmplă nimic pentru că nu se mai muncește. Cel puțin în domeniul ăsta, atâta timp cât muncești și iei măsuri împotriva cuiva ești nepopular. Avem probleme cu faptul că a crescut în mod exponențial vechimea pentru promovare, ceea ce ne împiedică, așa cum am spus. Pe de altă parte, trebuie să vă spun că nici actuala majoritate din Parlament nu a mișcat niciun deget pentru a modifica și de a corecta ceva. Eu mă așteptam ca la început Parlamentul să vină cu un nou suflu, la început este suflul puternic pentru astfel de modificări”, a mai spus Teliceanu.

Camere de audieri speciale la nivelul Parchetului

”În ceea ce privește angajații Parchetului de pe lângă Tribunal și de pe lângă Judecătoria Constanța sunt vaccinați, cu mici excepții. Respectăm și celelalte măsuri adiacente, purtarea măștii la interior, avem două camere de audieri speciale cu panouri de protecție, cu mănuși, încercăm să facem față cum putem. M-am gândit și eu înainte de această hotărâre a CNSU la ipoteza interzicerii intrării în instituție măcar a persoanelor străine care nu sunt vaccinate, nu am luat o decizie în această privință. Această hotărâre a CNSU înțeleg că nu ni se aplică. Trebuie să mă gândesc și la probleme care apar, respectiv audierea persoanelor, rămâne de văzut cum vom face. Noi mai avem contact și cu o parte din polițiștii care nu sunt vaccinați, mă gândesc la o soluție gospodărească cum să evităm o astfel de situație”, a explicat Viorel Teliceanu.

NU încetează activitatea de urmărire penală dacă persoana e nevaccinată

”Nu încetează activitatea de urmărire penală pentru că o persoană este nevaccinată, găsim formule. Cu atât mai mult cu cât majoritatea audierilor au loc la Poliție, deci nu se pune problema că o persoană scapă dacă nu este vaccinată. Asta e doar o copilărie”, a afirmat prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța.

Ancheta de la Spitalul de Boli Infecțioase

”Ancheta o efectuează un coleg criminalist, este în curs, în această perioadă se administrează proble, audieri de persoane, ridicări de înscrisuri, s-a dispus și expertiza tehnică. Sunt convins că va fi de durată acest dosar, mai ales că experții mai au de efectuat expertize și la Piatra Neamț, de la Institutul Matei Balș, Rafinăria Rompetrol, au destul de mult de muncă și din ce îmi dau eu seama este o activitate laborioasă. Nu aș vrea să fac niciun fel de speculație pe cauze, este prematur și nici nu vreau să trag o concluzie prealabilă”, potrivit prim procurorului Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța.

Crima din Constanța, de pe strada Bărăganului

”Se află un dosar în lucru, am desemnat un coleg criminalist să se ocupe de această anchetă. Este vorba despre 2 concubini găsiți decedați în casă, pe canapea. Concubinul era cu un cuțit înfipt în inimă, efectuăm cercetări, fie pentru a vedea dacă o terță persoană a venit și i-a omorât pe aceștia sau discutăm despre o crimă urmată de o sinucidere, urmează să stabilim care este concluzia”, a explicat Viorel Teliceanu.

Dosare penale pentru cei care au prezentat certificate verzi false

”Da, există dosare penale, dar un număr redus al acestora, 3 sau 4 dosare care vizează situații în care diverse persoane au prezentat certificate de vaccinare pe numele altor persoane. Cei care fac așa să se aștepte că ne facem treaba mai mult serios și că cei care au săvârșit aceste fapte vor răspunde fără niciun fel de emoție, nu facem rabat de la calitatea muncii”, a spus Teliceanu.

Dosare penale la nivelul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța

”De la începutul anului s-au înregistrat aproximativ 1800 de dosare, la fel ca și în anul trecut. Competența Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța aș pune-o pe 4 mari paliere: infracțiunile contra vieții, unde nu există probleme, avem infracțiunile de corupție, unde, vă spun sincer, se poate mai bine, infracțiunile de evaziunile fiscale, aici este loc de mai bine, cauzele sunt diverse, dar chiar am discutat și cu inspectorul șef Glugă să identificăm niște măsuri să impulsionăm soluționarea dosarelor. Mai avem și al patrulea palier al dosarelor preluate de la Parchetele din subordine”, potrivit prim procurorului Viorel Teliceanu.

Mai multe detalii despre subiectele discutate în cadrul interviului puteți urmări în materialul video de mai jos.

Liliana IONIȚĂ

miercuri, 27 octombrie 20213126
SKINMED CLINIC, Centrul de Excelență Dermatologie București
GANDUL.RO
Primul pas în războiul polițiștilor cu cei care dau flashuri a fost făcut. Ce îi așteaptă pe șoferi
mai mult...Interviuri
25 noi 00:00InterviuriLa REPLICA se dă REPLICA: CHIȚAC ar RENUNȚA la PROTOCOLUL de COLABORARE locală cu USR. VIDEO (I)

Între jocurile politice de culise, strategiile pentru preluarea noului Guvern și discuțiile pentru o eventuală...5108

13 noi 00:11InterviuriMihai LUPU: RAJA nu poate fi preluată de PSD! Video2900
23 noi 19:11InterviuriDELICOTI vrea să TRANSFORME comuna Poarta Albă în oraș! VIDEO1672
26 noi 00:16InterviuriVergil CHIȚAC vrea PASAJ RUTIER la IEȘIRE din ORAȘ, spre CARREFOUR! VIDEO (II)

În partea a doua a interviului acordat de primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, cotidianului Replica,...5988

26 noi 00:17InterviuriCaragheorghe, USR: Primarul MINTE; noi ne-am întâlnit cu oamenii din PENINSULĂ! Video1373
26 noi 00:17InterviuriCristian Cîrjaliu: Am PIERDUT un an DEGEABA din cauza consilierilor USR! Video2184
10 noi 00:06InterviuriIonuț RUSU: De sărbători, Constanța va avea ILUMINAT FESTIV de poveste! Video

Viceprimarul Constanței, Ionuț Rusu, a fost prezent în studioul Replica, marți, 9 noiembrie. În cadrul interviului...4754

6 noi 00:10InterviuriSENATORUL USR Remus NEGOI: Sunt ZVONURI că vicele USR, al CJ, ar putea fi schimbat1681
28 oct 00:08InterviuriCICU, de la GARDA de COASTĂ: Au fost depistate 22 de MAȘINI de LUX FURATE sau folosite la INFRACȚIUNI3376
26 oct 00:19InterviuriAdrian BÎLBĂ speră să TERMINE Acvariul și DELFINARIUL până în 2023! VIDEO

Adrian Bîlbă se află la conducerea Complexului Muzeal de Științe ale Naturii încă din anul 2012. Într-un...2900

23 oct 15:55InterviuriMOTOTOLEA: Un DEZVOLTATOR imobiliar a formulat plângere la DNA, împotriva MUZEULUI de Istorie și a DIRECȚIEI de Cultură3857
23 oct 15:53InterviuriNicoleta PLOSCARU: Cum să dai vina pe CHIȚAC, când MAFIA politică a condus 20 de ani Constanța? VIDEO4105
Vremea
11.5°11.5° - 13.6° luni, 29 noiembrie 2021
ConstanțaUmiditate: 78%
Vânt: 7.68 m/s
Presiune: 1000 milibari

Loto
6/49121731292748
5/4018373640326
joker3111171626
Horoscop
mai mult...SPSportRT
28 noi 00:00SportBorussia Dortmund, lider provizoriu în Bundesliga - Erling Haaland a înscris la revenirea pe teren

Norvegianul Erling Haaland a înscris pentru Borussia Dortmund, care a învins în deplasare, cu scorul de 3-1,...184

28 noi 00:03SportLiverpool – Southampton 4-0

Jota, Thiago și Van Dijk au făcut instrucție cu "sfinții" pe Anfield. A fost 4-0 la final pentru Liverpool care...216

28 noi 00:03SportArsenal a învins-o cu 2-0 pe Newcastle, care rămâne fără victorie în actuala ediţie de campionat

În prima partidă a etapei, "tunarii" au obţinut o victorie indiscutabilă după golurile lui Bukayo Saka (minutul 56)...178

28 noi 00:04SportCupa Davis: Marius Copil, învingător - România, la un pas de victorie (2-0 cu Peru)

Marius Copil (274 ATP) a adus cel de-al doilea punct al României în meciul de Cupa Davis cu Peru (2-0 la general),...317

Local
27 noi 23:50LocalCOVID-19: 8 NOI DECESE, la Constanța

Până vineri, 26 noiembrie, 55.989 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat, la nivel...738

27 noi 23:22LocalLa Constanța, NU mai sunt tichete de masă pentru cei vaccinați

Direcția Generală de Asistență Socială Constanța anunță că, momentan, nu mai sunt tichete de masă pentru...1140

27 noi 14:40LocalMihai LUPU și-a propus: nicio LOCALITATE FĂRĂ APĂ. VIDEO

926

27 noi 17:21LocalSOARTA operatorilor din Portul Tomis depinde de PUZ-ul PENINSULEI VIDEO

Primăria Constanța a solicitat, încă din vară, Ministerului Transporturilor, trecerea Portului Tomis din domeniul...1743

27 noi 23:49LocalCoronavirus: 1.827 de persoane, verificate de polițiștii constănțeni, în ultimele 24 de ore

Forțele cu atribuții în domeniul ordinii și siguranței publice continuă să acționeze, în contextul prevenirii...402

27 noi 23:49LocalCoronavirus la Constanța: 68.257 de persoane, infectate cu SARS-CoV-2

De la debutul pandemiei cu noul coronavirus, la nivelul județului Constanța au fost confirmate 68.257 de persoane...476

27 noi 00:01LocalUNIVERSITATEA OVIDIUS din CONSTANȚA intră în PROCES de REABILITARE

Răsare soarele și pe strada învățământului universitar. Universitatea Ovidius din Constanța urmează să intre...541

27 noi 23:50LocalCONSTANȚA va avea, în sfârșit, o STRATEGIE CULTURALĂ

Municipiul Constanța va beneficia, în sfârșit, de o Strategie Culturală pentru perioada 2021 – 2031. Principalele...601

27 noi 23:53LocalIată cum va fi MARCATĂ ziua de 1 DECEMBRIE la Constanţa!

1418

Politică
27 noi 00:00PoliticăDacian Cioloș, ATAC VEHEMENT după numirea Laurei Vicol

„Le cer președinților PNL și PSD, Florin Cîțu și Marcel Ciolacu, să o retragă imediat pe avocata interlopilor,...759

27 noi 19:31PoliticăMinistrul de Finanțe: 'Taxa de poluare pentru autovehicule nu trebuie să fie primită ca un dușman'

Ministrul Finanţelor, Adrian Câciu (PSD), a declarat vineri că taxarea autovehiculelor care poluează ar trebui...763

27 noi 19:32PoliticăPrima măsură a noului guvern: Ministerul Finanțelor dă 1,4 miliarde de lei împrumut la CEC Bank

516

27 noi 19:33PoliticăSorin Grindeanu promite să revitalizeze Transporturile: 'Nu am venit să caut vinovați'

Sorin Grindeanu, noul ministru al Transporturilor, a declarat la preluarea mandatului că va face o analiză atentă a...482

27 noi 19:33PoliticăRareș Bogdan: Raluca Turcan s-a descalificat ca lider al PNL

Rareș Bogdan, prim-vicepreședinte PNL, a criticat-o dur pe Raluca Turcan, vicepreședinte al partidului, după ce...738

27 noi 19:34PoliticăNicolae Ciucă: Un militar, chiar dacă trece în rezervă, rămâne pe viață militar

578

Interviuri
10 noi 00:06InterviuriIonuț RUSU: De sărbători, Constanța va avea ILUMINAT FESTIV de poveste! Video

Viceprimarul Constanței, Ionuț Rusu, a fost prezent în studioul Replica, marți, 9 noiembrie. În cadrul interviului...4754

6 noi 00:10InterviuriSENATORUL USR Remus NEGOI: Sunt ZVONURI că vicele USR, al CJ, ar putea fi schimbat

Economia românească este pe perfuzii, sistemul sanitar este în comă, în educație este haos, însă niciunul dintre...1681

28 oct 00:08InterviuriCICU, de la GARDA de COASTĂ: Au fost depistate 22 de MAȘINI de LUX FURATE sau folosite la INFRACȚIUNI

3376

26 noi 00:16InterviuriVergil CHIȚAC vrea PASAJ RUTIER la IEȘIRE din ORAȘ, spre CARREFOUR! VIDEO (II)

În partea a doua a interviului acordat de primarul municipiului Constanța, Vergil Chițac, cotidianului Replica,...5988

26 noi 00:17InterviuriCaragheorghe, USR: Primarul MINTE; noi ne-am întâlnit cu oamenii din PENINSULĂ! Video

În ultima perioadă, USR este văzut ca ultima roată la căruță, atât la nivel național, cât și local, în...1373

26 noi 00:17InterviuriCristian Cîrjaliu: Am PIERDUT un an DEGEABA din cauza consilierilor USR! Video

Cristian Maricel Cârjaliu a fost prezent în studioul Replica de Constanța, joi 25 noiembrie, pentru a răspunde, în...2184

27 oct 00:10InterviuriPrim PROCURORUL TELICEANU: Stelian Ion a avut intenții bune, dar NU și PUTERE. Video

Viorel Teliceanu, prim procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanța, a fost prezent în studioul Replica,...3127

26 oct 00:19InterviuriAdrian BÎLBĂ speră să TERMINE Acvariul și DELFINARIUL până în 2023! VIDEO

Adrian Bîlbă se află la conducerea Complexului Muzeal de Științe ale Naturii încă din anul 2012. Într-un...2900

23 oct 15:55InterviuriMOTOTOLEA: Un DEZVOLTATOR imobiliar a formulat plângere la DNA, împotriva MUZEULUI de Istorie și a DIRECȚIEI de Cultură

3857

Monden
27 noi 00:00MondenDe ce a refuzat Tom Hanks oferta multimilionarului Bezos de a face o călătorie în spaţiul cosmic?

Actorul Tom Hanks a primit o şansă care apare o dată în viaţă, aceea de a călători în spaţiul cosmic, dar a...362

27 noi 00:00MondenTudor Gheorghe: Nu mă încurcă că nu vă vaccinați. Muriți în liniște

Mesaj dur al artistului Tudor Gheorghe privind publicul care poate participa la concertele sale. Acesta a declarat, în...637

27 noi 00:00MondenFrancezul Guy Savoy a fost desemnat încă o dată cel mai bun maestru bucătar din lume

322

27 noi 00:00MondenFamilia cântăreţei Celine Dion critică filmul 'Aline', inspirat din viaţa acesteia

Fratele şi sora cântăreţei canadiene Celinei Dion au criticat ferm filmul "Aline", inspirat din viaţa starului din...312

27 noi 02:40MondenPlacido Domingo şi-a anulat spectacolul programat la teatrul Bolşoi din Moscova

Tenorul spaniol Placido Domingo şi-a anulat participarea la spectacolul de operă "La Traviata", de Giuseppe Verdi,...297

27 noi 00:00MondenMario Vargas Llosa, ales membru al Academiei Franceze

238

Mapamond
27 noi 00:00MapamondCoronavirus: Guvernul ceh a declarat stare de urgenţă din cauza creşterii numărului de infectări

Guvernul ceh a declarat joi stare de urgenţă pentru 30 de zile din cauza creşterii semnificative a cazurilor de...266

27 noi 00:00MapamondPost Brexit: Pescarii francezi anunţă blocarea unor porturi şi a tunelului de sub Canalul Mânecii

Comitetul naţional pentru pescuit din Franţa a anunţat vineri blocarea accesului pentru mărfuri în trei porturi de...271

27 noi 00:00MapamondCelebra 'Afghan Girl', de pe coperta revistei National Geographic, s-a refugiat în Italia

340

27 noi 00:03MapamondTurcia: Poliţia a tras cu gaze lacrimogene împotriva unor femei care manifestau. VIDEO

Poliţia turcă a tras joi cu gaze lacrimogene împotriva mai multor sute de femei care manifestau la Istanbul pentru a...467

27 noi 00:03MapamondUE: Certificatul verde, valabil doar nouă luni după vaccinare

Uniunea Europeană vrea să impună valabilitatea certificatului verde la 9 luni pentru cei cu ambele doze de vaccin....1901

27 noi 00:04MapamondȚara din UE în care bolnavii de COVID-19 sunt mai importanți decât cei cu cancer sau cardiaci

653

Sănătate
27 noi 00:00SănătateCe efect are albirea dinților asupra smalțului dentar?

S-a constatat că o aplicare recomandată a doar 10% gel de peroxid de carbamidă pe dinți (în condițiile în care...259

27 noi 02:07SănătateCseke Attila: Aprovizionarea cu medicamente împotriva COVID-19 şi creşterea numărului de paturi ATI, prioritare

Aprovizionarea unităţilor sanitare cu medicamentele necesare pentru tratarea pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2,...233

27 noi 02:04SănătateRafila: Parteneriatele cu industria farmaceutică sunt extrem de importante

Ministrul desemnat al Sănătăţii, Alexandru Rafila, a declarat, joi, că parteneriatele cu industria farmaceutică...228

27 noi 00:00SănătateCele mai multe cazuri noi de COVID - în Capitală şi în judeţele Cluj şi Timiş

Cele mai multe cazuri noi de infectare cu SARS-CoV-2 faţă de ultima raportare au fost înregistrate în Bucureşti -...236

27 noi 00:00SănătateCNCAV: Evenimente de informare privind vaccinarea anti-COVID a copiilor de 5 - 11 ani, în perioada următoare

Comitetul Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 (CNCAV) a informat joi, după...215

26 noi 00:14SănătateCoronavirus - Rafila: La acoperire vaccinală de 35 - 40%, pe primul loc este imunizarea celor nevaccinaţi

608

Prin accesarea replicaonline.ro, sunteți de acord cu termenii de utilizare și politica de confidențialitate.
ACCEPT