REPLICA ONLINE CONSTANTA

21.2° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
21.2° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Prima Casă 2017. Iată ce decizii a luat Guvernul şi cum poţi aplica

Prima Casă 2017. Iată ce decizii a luat Guvernul şi cum poţi aplica

Replica API 28 februarie 2017 | 21:13 287

Guvernul a dezbătut şi aprobat în şedința susținută luni, 27 februarie a.c., modificarea proiectul „Prima Casă 2017”. Astfel, după decizia de astăzi, în aproximativ o săptămână, fondurile vor fi deblocate. Plafonul pentru 2017 este fixat în proiectul de Hotărâre la 2,5 miliarde de lei, pe când anul trecut a fost de 2,94 miliarde de lei. Deblocarea se va face în etape. În prima etapă, o parte din sumă va fi deblocată, dar după o analiză cu cererile la unitățile bancare, suma nefiind cunoscută încă. La începutul lunii februarie, Guvernul a mai suplimentat plafonul de garanție cu 175,5 milioane de lei, bani rămași nerambursabili din fondul de la proiectul din 2016. Suma totală în 2017 va fi de 2,7 miliarde de lei. Conform proiectului, avansul pe care trebuie să îl dea o persoană care aplică la program este de 5%. Grantul acoperă 50% din banii unei locuințe noi, unde suma de achiziție maximă este de 70.000 de euro, şi 40% din banii unei locuințe vechi, unde suma maximă este de 60.000 de euro, potrivit OUG 97/2016.

HG nr. 717/2009 prevede și o serie de criterii de eligibilitate pentru beneficiarii care achiziţionează locuinţe finalizate, care urmează să se construiască sau pentru cele aflate în faza de construcţie „la roşu”. Astfel, cei care vor să cumpere o locuință finalizată prin programul „Prima Casă” trebuie să respecte următoarele cerințe: la data solicitării creditului garantat, declară pe propria răspundere fie că nu deţin în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia nici o locuinţă, indiferent de modul şi de momentul în care a fost dobândită, fie că deţin în proprietate exclusivă sau împreună cu soţul ori soţia cel mult o locuinţă, dobândită prin orice alt mod decât prin Program, în suprafaţă utilă mai mică de 50 mp; dispun de un avans de cel puțin 5% din preţul de achiziţie a locuinţei, care acoperă diferenţa dintre preţul de achiziţie a locuinţei rezultat din antecontractul de vânzare-cumpărare şi finanţarea garantată; se obligă să nu înstrăineze locuinţa achiziţionată în primii cinci ani de la data dobândirii; se obligă să constituie un depozit colateral pentru garantarea dobânzii, în valoare egală cu trei rate de dobândă; se obligă să asigure locuinţa achiziţionată din finanţarea garantată împotriva tuturor riscurilor. În ceea ce privește instituțiile financiare care sunt partenere în cadrul programului, potrivit site-ului Fondului de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii, vorbim de 18 bănci partnere la ora actuală: Banca Comericală Română, BRD - Groupe Societe Generale, Raiffeisen, Garanti, Banca Românească, Alpha Bank, Banca Transilvania, CEC Bank, Bancpost, Piraeus Bank, Intesa Sanpaolo, Unicredit Bank, Credit Agricole Bank, OTP Bank, Bank Leumi, ING Bank, Marfin Bank şi CreditCoop.

Tinerii constănțeni sunt încântați de deblocarea garantului, unii din ei neavând speranța că se va face atât de repede. „Am așteptat de la începutul anului să văd că se mișcă ceva cu Prima Casă. Banii am reușit să îi strâng încă din primăvara anului 2016, dar am așteptat anul acesta să îmi depun actele. Sper să nu se blocheze repede și să dea drumul fluid la programe. Casele sunt scumpe și dacă nu era programul acesta, noi cei mai tineri am locui în continuare cu părinții. Vreau să fac nunta la anul, dar am nevoie să știu că am locuința mea cu soțul meu. Suntem căsătoriți doar civil”, a punctat Ana-Maria, în vârstă de 27 de ani, din Constanța. O altă tânără dorește să se mute singură, iar faptul că a muncit ani de zile să strângă bănuții îi dă și mai multă încredere. „Am reușit să strâng o sumă frumoasă de bani şi aștept să se deblocheze. Am vorbit deja la bancă şi am deja legăturile făcute cu viitoarea mea casă. M-au ajutat și ai mei cu o parte din avans. Poate până la vară, reușescu să mă mut. Locuințele sunt scumpe la Constanța, dar altceva nu am ce să fac. Nu vreau să stau în chirie toată viața”, a precizat Mariana, o tânără de 25 de ani, din Constanța.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367