REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.1° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
13.1° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Prima Casă, la pachet cu "prima prăbuşire". Constănţenii plătesc în Tomis Plus locuinţe care cad pe ei

Prima Casă, la pachet cu "prima prăbuşire". Constănţenii plătesc în Tomis Plus locuinţe care cad pe ei

Replica API 23 iunie 2014 | 00:00 1727

Se întâmplă la doi paşi de mare

Se întâmplă la doi paşi de mare

Cartierul rezidenţial Tomis Plus, investiţie de marcă a vremurilor în care boom-ul imobiliar mergea cot la cot cu dezvoltarea economică, înainte de vremurile de criză, este, în prezent, un adevărat coşmar pentru beneficiarii care s-au înghesuit să achiziţioneze apartamente moderne. Situaţia este catastrofală. Viciile de construcţie, tot mai des întâlnite în contextul capitalist de proiectare şi vânzare rapidă, cu calitatea astfel lăsând de dorit, i-au adus la exasperare pe tinerii proprietari.

Alina Mădălina Rusu, constănţeancă stabilită în Bucureşti, a achiziţionat o garsonieră în cartierul Tomis Plus, în 2011. Dezvoltatorul Tomis Development construieşte în prezent încă trei blocuri în cartier. Dacă viitorii proprietari vor păţi ce au păţit şi Rusu, dar şi vecinii acesteia, Tomis Development şi-ar putea bate capul degeaba cu construcţia. "Acum două sau trei luni, a avut loc un mic cutremur în Constanţa, iar pereţii din bucătărie s-au crăpat cu tot cu faianţă. I-am sesizat dezvoltatorului această problemă prin e-mail şi am solicitat o soluţie, dar se pare că nu sunt interesaţi să răspundă sau să facă ceva în acest sens", se plânge Rusu, care, într-un final, a reuşit să stea de vorbă cu un reprezentant al dezvoltatorului. Reacţia acestuia, stupefiantă. "Ne-am trezit cu pereţii fisuraţi la bucătărie. Faianţa este fisurată, cam trei plăci, fisurate, plus partea de sus. Am discutat şi cu un domn de la ei şi mi-a spus că, de fapt, este vina noastră, că pereţii sunt din rigips şi că se întâmplă să crape, dar eu asta n-am văzut la nimeni. Nu ştiu de ce sunt eu de vină. Se pare că sunt de vină că am cumpărat aici, altă explicaţie nu găsesc. Faianţa mea are nişte dungi, aşa, "frumoase". Pe partea de alb nu se vede mult, în schimb sunt două rânduri mov care se văd. Am cumpărat garsoniera în 2011 şi încă o mai amenajăm, pentru că din 2012 m-am mutat în Bucureşti şi mai venim ocazional. Adică, nu am terminat să o facem şi deja avem pereţii crăpaţi, ceea ce este incredibil", a declarat Rusu, pentru Replica. Cazul femeii nu este singular. Un vecin, se "mândreşte" cu o crăpătură de toată "frumuseţea", chiar la tocul uşii. "Am văzut la vecinul, care locuieşte fix unde se iese din lift, pe partea dreaptă. La uşa de la intrare are o crăpătură mult mai mare decât am eu. Este fix la uşă, în tocul uşii. I-am arătat şi domnului de la Tomis Plus şi, bineînţeles, vecinii sunt de vină, zice că au trântit uşa. Cât de tare poţi să trânteşti o uşă să faci o fisură paralelă cu uşa, de sus până jos", a menţionat Rusu, pentru Replica.Problemele nu se opresc aici. Potrivit contractului prin care a achiziţionat imobilul, constănţeanca nici nu poate să îl vândă. Astfel, cu pereţi crăpaţi, dezvoltator dezinteresat şi imposibilitate de vânzare, Rusu nu are decât o singură variantă decât acţiunea în instanţă. (Vezi mai mult pe www.replicaonline.ro.)

"Garsoniera a fost la acel moment 26.500 de euro, însă este prin Prima Casă, cu ipotecă de rang 1 statul român şi ipoteca de rang 2 banca, nici măcar să vând nu pot cinci ani de zile. Am înţeles că trebuie să facem sesizare la Inspectoratul de Construcţii, asta ar fi soluţia următoare şi în funcţie de răspunsul dânşilor acţionăm în instanţă, pentru că nu mi se pare normal. Dacă acum au apărut astfel de fisuri, trebuie să mă aştept ca în orice moment să îmi pice bucătăria", a concluzionat Rusu, pentru Replica. Situat la extremitatea nordică a Constanţei, între Carrefour şi cartierul Palazu Mare, ansamblul rezidenţial Tomis Plus însumează 21 de blocuri. Peste 620 de apartamente şi 100 de vile "tronează" în ceea ce dezvoltatorul numeşte "cea mai nou dezvoltată zonă a oraşului Constanţa". Pentru achiziţia unui imobil, există mai multe variante, printre care posibilitatea în rate la dezvoltator, cu o rezervare de 3.000 euro şi un avans de până la 25% din preţ sau achitarea integral, cu posibilitatea, astfel, de negociere a preţului final. Dacă, în 2011, garsoniera Alinei Rusu costa 26.500 de euro, astăzi, cea mai ieftină garsonieră în cartierul rezidenţial Tomis Plus, de 39 de metri pătraţi, ajunge la 29.000 de euro.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369