Prima fermă ecologică de peşte, înfiinţată la Constanţa
Prima fermă ecologică de peşte, înfiinţată la Constanţa
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestInvestiţie de 900.000 de euro
Investiţie de 900.000 de euro
Afaceristul Gheorghe Stan a reuşit să-şi reconvertească ferma în prima crescătorie ecologică piscicolă din ţară, după o investiţie de 900.000 de euro din fonduri europene, notează cotidianul.ro. În urmă cu 11 ani, Gheorghe Stan a preluat ferma piscicolă, înfiinţată în anii ‘60, din localitatea Bugeac din judeţul Constanţa. Totodată a luat în concesiune, pentru de 50 de ani, şi terenul de 1.600 de hectare, locul unde se află astăzi amplasate pepiniera şi bazinele piscicole. A început să crească crapi româneşti şi producţiile erau promiţătoare. Însă, în 2011, s-a gândit că trebuie să facă mai mult de atât şi a decis să-şi transforme ferma într-o crescătorie ecologică de peşti. Uşor de spus, dar greu de făcut. Reconversia a durat doi ani şi a însemnat o investiţie de 900.000 de euro, fonduri europene nerambursabile. După ce s-a hotărât să infiinţeze prima fermă piscicolă ecologică din România, Stan a început să caute crapi în străinătate. S-a orientat spre Germania de unde a cumpărat, în 2011, cinci tone de peşte din părinţi reproducători ecologici. La acea dată, antreprenorul a plătit în jur de 20.000-30.000 de euro pentru achiziţie şi pentru transportul în condiţii optime. Prima producţie proprie a fost obţinută doi ani mai târziu, când a primit şi certificat de conformitate. „Începând cu 1 decembrie 2013 am început cu piscicultura ecologică. Cum ajungi să produci ecologic? Trebuie să respecţi trasabilitatea. Peştele trebuie să urmeze un parcurs de doi sau trei ani, de la stadiul de icre până la stadiul de peşte gata de consum, ca să îndeplinească standardele ecologice. Trebuie să fie crescut într-un mediu natural şi trebuie hrănit cu mâncare ecologică“, spune Stan. În prezent, ferma din Bugeac este alcătuită din pepinieră şi bazinul de creştere, care are 1.200 de hectare. Pepienera este formată din 24 de bazine de reproducere, cu suprafeţe cuprinse între 5.000 şi 10.000 de metri pătraţi. Pe lângă acestea, Stan mai are încă trei bazine în care sunt ţinuţi peştii pe parcursul iernii şi alte patru bazine de creştere, ce se întind pe o suprafaţă de circa 50 de hectare fiecare. Constănţeanul spune că tot ecosistemul este ecologic, de la apă până la vieţuitoare. În prezent, Stan produce în jur de 300 de tone de peşte la hectar. Producţia maximă care poate fi atinsă este de 1.500 de tone la hectar, întrucât aceasta este limita impusă de Uniunea Europeană pentru fermele piscicole ecologice. În cadrul fermei are120 de angajaţi, jumătate lucrând în pepienieră.
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News