REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Prima instalaţie interactivă pentru informare despre Parkinson, la Constanţa

Prima instalaţie interactivă pentru informare despre Parkinson, la Constanţa

Replica API 27 aprilie 2017 | 00:00 306

Asociaţia de Luptă Împotriva Bolii Parkinson, în parteneriat cu Societatea de Neurologie din România (SNR), a lansat la Constanţa o campanie de informare şi educare cu privire la Boala Parkinson prin expunerea, în centru comercial Vivo!, „Instalaţiei din Lalele”, ansamblu senzorial unic ce transpune unul dintre cele mai cunoscute simptome ale bolii Parkinson, tremorul incontrolabil. Instalația a fost montată miercuri, 26 aprilie, în centrul comercial, unde au participat președintele Asociației de Luptă Împotriva Bolii Parkinson, Dan Răican, medicul specialist în neurologie, Ana Nișcoveanu și psihologul Marian Gioga, Consilier Superior în cadrul DGASPC.

La întâlnirea din centrul comercial, au fost prezenți mai mulți bolnavi de Parkinson, care au ascultat cu drag discursurile celor trei speakeri și au interacționat cu ceea ce au formulat. După prezentările susținute, s-au dus în zona unde este montată instalația, invitând oamenii să atingă lalele suspendate, care se opresc din tremor și transmit un mesaj. „Instalația de Lalele”, după cum a fost numită, va rămâne în centrul comercial până pe 28 aprilie a.c.

„Este o modalitate prin care vrem ca societatea civilă să devină conștienți că bolnavii de Parkinson nu sunt nici bețivi, nici nu tremură, nici nu se blochează în mijlocul trecerii de pietoni și nu se pot mișca, și vrem ca societatea civilă să îi ajute pe cei bolnavi. Noi am făcut un barometru al opiniei publice, în care doi actori erau pe postul bolnavilor de Parkinson. În urma barometrului opiniei publice s-a constatat că 5% din respondenți ajută bolnavul de Parkinson, 90% trec nepăsători și 5% refuză să ajute că zic că sunt bețivi sau drogați. În Constanța sunt aproximativ 1000 de bolnavi de Parkinson. Tratamentul nu este 100% compensat, pe rețetă se pot scrie doar 3 medicamente, iar restul de medicamente trebuie bolnavul să și le cumpără. Depinde de ce dă medicul. Dacă vrea să își cumpere substanță originală, el trebuie să plătească o diferență pentru că se vinde și se prescrie de la farmacie doar genericul, care este mai ieftin decât produsul oficial, iar diferența o acoperă pacientul. Suntem susținuți de toți medicii din țară și în acest sens au lansat la masă rotundă, primul registru al bolavilor de Parkinson, care a început să fie populat cu 120 de bolnavi și în masa rotundă, unde a fost și Ministrul Sănătății, s-au expus și problemele bolnavilor – lipsa Madoparului de peste un an de zile și celelalte probleme. S-a lansat un registru, care este un instrument de bază pentru lupta împotriva bolii Parkinson”, a precizat Dan Răican, bolnav de Parkinson și președinte al Asociației de Luptă Împotriva Bolii Parkinson.

„La nivelul județului Constanța, există un număr de 464 de bolnavi diagnosticați cu boala Parkinson, care sunt încadrați în grad de handicap și beneficiează de toate drepturile legale. Anul trecut, în 2016, au fost încadrați 186 de pacienți, iar anul acesta 72 de pacienți. Cifra este mică pentru că încadrarea se face la solicitarea bolnavului de Parkinson, respectiv a familiei acestuia, în baza unei cereri care se depune la sediul DGASPC, de pe strada Decebal, numărul 22”, a menționat Marian Gioga, Consilier Superior în cadrul DGASPC.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218