REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.7° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.7° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Prima plajă terapeutică din Europa are o problemă: n-o ajută legea!

Prima plajă terapeutică din Europa are o problemă: n-o ajută legea!

Replica API 20 februarie 2018 | 00:24 454

Inițiativa unei organizații non-guvernamentale din Constanța de a organiza prima plajă terapeutică pentru persoane cu dizabilități din Europa este pusă, în prezent, sub semnul întrebării. Încă de anul trecut, Adrian Gemănaru, reprezentantul Centrului Terapeutic „Marea Neagră” face lobby pentru înființarea acestei plaje. De ea ar urma să beneficieze sute de copii cu diverse dizabilități, din Constanța și din țară. În urmă cu o lună, însă, Direcția Apele Române Dobrogea Litoral l-au informat că nu îi pot pune la dispoziție bucata de plajă dorită, decât contracost, aspect care contravine, subliniază Adrian Gemănaru, condițiilor discutate cu reprezentanții Apelor Române, încă de anul trecut.

„Un an de muncă și un proiect distrus de statul român!”, acuză constănțeanul Adrian Gemănaru, managerul Centrului Terapeutic „Marea Neagră”, cel care, încă de anul trecut, a demarat proiectul primei plaje terapeutice din Europa.

„În urma unei propuneri, venite din partea Apelor Române, am acceptat provocarea să realizeze acest proiect de a realiza o plajă terapeutică, cu toate elementele necesare, adaptată persoanelor cu dizabilități. După ce am muncit VOLUNTAR un an de zile: am dat mii de telefozne și mailuri, am purtat sute de discuții, am adunat zeci de mii de euro, am convins o mulțime de oameni să mi se alăture în această poveste, am depus memoriul de arhitectură, am comandat materialele, am premiat oameni pentru implicarea lor alături de mine, iar statul român îmi aduce la cunoștință pe 16 ianuarie a.c. că, din păcate, nu mai are bază legală să continue acest proiect”, reclamă Adrian Gemănaru.

Plaja terapeutică destinată copiilor cu autism, copiilor cu dizabilități în general, urma să fie realizată în zona plajei Trei Papuci. Proiectul a primit sprijinul Arhiepiscopiei Tomisului, susținerea Ministerului Apelor și Pădurilor și a numeroși oameni de bine. Adrian Gemănaru spune că nu s-a înhămat la acest proiect fără o „hârtie” la mână de la Direcția Apele Române Dobrogea Litoral, semnată de mai mulți responsabili din cadrul instituției, prin care i se dau asigurări că va primi o porțiune de plajă.

„Acum am banii, am materialele cumpărate și mi se spune că nu se mai poate să primesc porțiunea de plajă respectivă decât dacă mă prezint la licitație și plătesc 12 lei/mp pentru ea”, ne-a declarat Adrian Gemănaru.

Hristu Uzun, directorul DADL, a subliniat pentru „Replica de Constanța” că închirierea, în urma licitației, este singura modalitate legală prin care organizația poate intra în posesia porțiunii de plajă respective. „Nu există un acord scris încheiat între DADL și organizația respectivă. Au avut un acord verbal, anul trecut, prin care li s-a permis, să vină pentru câteva ore sau câteva zile, să amplaseze niște materiale, să facă niște fotografii și filmulețe. Dar altfel, nu are niciun înscris oficial încheiat, doar discuții purtate pe această temă.

Vreau să subliniez că nu am nimic împotriva acestui proiect, dar nu avem condițiile legale pentru a îl oferi cu titlu gratuit. Atunci când vine Curtea de Conturi, noi trebuie să răspundem de ce nu s-au respectat prevederile legale”, a declarat Hristu Uzun.

„Dar eu ca ONG nu pot participa la licitație. Va trebui să găsesc alte soluții. Sper ca până pe 1 mai să găsesc pe cineva dispus să mă asculte, pe cineva care să înțeleagă și să reușim să soluționăm problemele ivite, astfel încât să putem deschide plaja terapeutică până pe 1 iunie a.c.”, a concluzionat Adrian Gemănaru.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
nu dispar tantarii din apele aromane n o sa se intample nimic
1
0
Gresala a facuto Papari ce nu era om de specialitate si a acceptat politic asemenea lucru.Normal pe plaja nu trebuie sa fie nici o amenajare,nisipul trebuie sa fie liber ca inpreuna cu apa sa poata proteja uscatul de intemperii extreme.Subiectul se bazeaza pe lucruri lacrimogene nu pe ratiune.Aceste persoane cu probleme trebuie sa traiasca printre noi ci nu izolat.Pe de o parte populatia ii va respecta mai mult iar ei au ocazia sa se integreze mai usor in societate.Persoanele ce au probleme fizice, oricum trebuie ajutate de care asistenti sociali.
1
0
Mai Uzune esti sanatos la cap?! Raspunsul corect este sa informezi conducerea centrala pentru gasirea unei solutii legale si chiar sa numesti unul din multii angajati care freaca p...a sau altceva ce au in dotare sa se ocupe de subiect cu prioritate. Sa nu spui ca nu ai o gramada de oameni angajati de Paparii care nu stiu pe ce iau salariu?
2
0

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920