REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.7° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
13.7° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Prima promoţie de ofiţeri de marină, la 55 de ani de la absolvire a Academiei Navale Mircea cel Bătrân

Prima promoţie de ofiţeri de marină, la 55 de ani de la absolvire a Academiei Navale Mircea cel Bătrân

Replica API 8 septembrie 2012 | 00:00 167

Emoţii şi lacrimi

Emoţii şi lacrimi

Emoţii, lacrimi, nostalgie, tristeţe şi fericire. Acestea sunt elementele care s-au împletit în atmosfera ce a sălăşluit la Academia Navală Mircea cel Bătrân din Constanţa. Unitatea de învăţământ superior şi-a îmbrăcat straiele de sărbătoare pentru a-şi "cinsti" promoţia de absolvenţi ai anului 1957. Acum 55 de ani, mai precis la data de 2 octombrie 1957, 177 de ofiţeri de marină absolveau "Şcoala Militară Superioară de Marină", prima promoţie a învăţământului superior din domeniu.

Vineri, după 55 de ani de la acea dată, foştii colegi s-au întâlnit pentru a depăna amintiri. Din păcate, timpul şi-a pus amprenta, tinerii de altă dată păşind acum încetişor, cu mişcări lente, şi cu părul albit de vreme. Din cei 177 de absolvenţi, în viaţă mai sunt 90, iar dintre cei 95 de comandanţi şi cadre didactice - doar 25. Dintre cei ce se află printre noi, mulţi nu au putut ajunge, din cauza problemelor medicale. Chiar şi aşa, cei prezenţi au participat la eveniment cu demnitate, şi-au adus aminte cu bucurie de timpurile apuse şi au vărsat lacrimi în memoria colegilor şi profesorilor trecuţi în nefiinţă. După strigarea "catalogului", ca odinioară, membrii prezidiului au spus câteva cuvinte despre marele eveniment. Chiar dacă nu a putut fi prezent, şeful Statului Major al Forţelor Navale, viceamiral dr. Aurel Popa a trimis un mesaj prin reprezentantul său, Corneliu Bocai. "Aniversarea de anul acesta a promoţiei din care faceţi parte se înscrie în mod fericit în contextul sărbătoririi de către Academia Navală Mircea cel Bătrân, succesoarea instituţiei care v-a fost gazdă, a 140 de ani de marină. O pagină importantă a parcursului de învăţământ de marină vă aparţine. În cartea de istorie aveţi un loc onorant, pentru că aţi fost prima promoţie a învăţământului superior de marină, după ridicarea şcolii navale prin hotărârea consiliului de miniştri, nr. 1887 din 25 septembrie 1954, la rangul de instituţie de învăţământ superior cu denumirea Şcoala Superioară Militară de Marină", a fost mesajul şefului Statului Major al Forţelor Navale, viceamiral dr. Aurel Popa. De asemenea, nelipsit a fost şi comandantul Academiei Navale "Mircea cel Bătrân" cdor prof. univ. dr. ing. Vergil Chiţac, care s-a arătat foarte emoţionat de împrejurări, declarând că în urmă cu 50 de ani, el abia era pe cale să se nască. "Bine aţi revenit acasă! Sunt foarte emoţionat, sunteţi o promoţie deosebită, prima care a îmbrăţişat profesia de ofiţeri de marină. Văd nostalgie, timpul trece repede, este o otravă ce ne impregnează fiinţa, vorba lui Lucian Blaga. Dar văd şi bucurie, şi aşa vreau să vă văd. Acesta este mesajul: să fiţi bucuroşi. Ca să fiu sincer, acum 50 de ani, eram pe cale să mă nasc, mai exact pe 10 septembrie", a spus Vergil Chiţac. Tot acesta a menţionat că navele se modernizează, navele viitorului vor fi full automatizate, iar, chiar dacă România nu are flotă, în lume este nevoie acută de ofiţeri de marină. De asemenea, studenţii Academiei Navale Mircea cel Bătrân ar trebui să ţină cont doar de cifrele 70, 80 şi 90%, pentru că 70% din suprafaţa pământului este apă, 80% din populaţia omenirii trăieşte în localităţi la ţărmul mărilor şi oceanelor iar 90% din comerţul mondial se face pe mare. După mesajele emoţionante, absolvenţii promoţiei 1957 au primit medalii şi distincţii.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102