REPLICA ONLINE CONSTANTA

15.4° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
15.4° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Primar trimis în judecată de DNA!

Primar trimis în judecată de DNA!

Replica API 28 octombrie 2017 | 00:30 493

Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul teritorial Suceava au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 26 octombrie 2017, a inculpaților:

NISTOR PETRU, la data faptelor și în prezent primar al comunei Mălini, județul Suceava, pentru săvârşirea infracţiunilor de:

- complicitate la infracțiunea de folosire sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată,

- folosirea funcției pentru favorizarea unor persoane,

POPESCU VASILE, la data faptelor președinte al unei asociații agricole, pentru săvârşirea infracţiunilor de:

- folosirea sau prezentarea cu rea credință de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene în formă continuată,

- fals în declarații,

- spălare a banilor,

ILIȘESCU IOAN, la data faptelor casier în cadrul primăriei Mălini, județul Suceava, membru fondator şi secretar al aceleiași asociaţii agricole și BÎZU ILIE, administrator al unor societăți comerciale, pentru săvârşirea infracţiunii de spălare a banilor în formă continuată.

În ordonanţele procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:

În perioada 2008-2016, inculpatul Popescu Vasile, în calitate de președinte al unei asociații agricole, a depus cu rea-credință, la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (A.P.I.A.) mai multe documente false, în scopul de a obține în mod injust sume de bani în cadrul schemelor unice de plată pe suprafață, plăți compensatorii pentru zona montană defavorizată, plăți de agromediu și alte scheme de plăți directe, pentru suprafețe de teren pe care nu le deținea în realitate.

În demersurile sale desfășurate pe durata a opt ani, respectiv 2008-2016, inculpatul Popescu Vasile a beneficiat și de ajutorul primarului Nistor Petru.

Prin acțiunile sale, inculpatul Popescu Vasile a obținut pe nedrept fonduri nerambursabile, în valoare totală de 6.289.304 lei.

În același context, la data de 15 mai 2013, pentru a dovedi că îndeplinește condițiile impuse pentru a beneficia de banii respectivi, inculpatul Popescu Vasile a completat în fals o declarație pe proprie răspundere prin care acesta atesta faptul că nu este rudă sau afin până la gradul al patrulea inclusiv cu persoane ce dețin funcții de decizie în cadrul autorității contractante (în condițiile în care era afin de gradul II cu primarul Nistor Petru).

În perioada 2009-2016, pentru a ascunde sau a disimula originea ilicită a sumelor de bani obținute cu titlu de subvenție de asociația agricolă reprezentată de inculpatul Popescu Vasile, o parte din bani, respectiv 1.267954 lei au fost transferați către societăți comerciale cu un comportament specific de ”firme fantomă” controlate de inculpatul Bîzu Ilie, pe baza unor facturi fiscale fictive.

Inculpatul Ilieşescu Ioan în calitatea menționată mai sus a întocmit documentele financiar contabile necesare transferurilor de bani, cunoscând scopul infracţional urmărit de ceilalţi inculpaţi.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpații Nistor Petru, Popescu Vasile, Ilișescu Ioan și Bîzu Ilie trebuie să respecte următoarele obligații:

a) să se prezinte la organul de urmărire, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanța de judecată ori de câte ori sunt chemați,

b) să informeze de îndată organul judiciar cu privire la schimbarea locuințelor,

c) să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea sa, conform programului de supraveghere întocmit de organul de poliție sau ori de câte ori sunt chemați,

d) să nu părăsească teritoriul României, decât cu încuviinţarea prealabilă a procurorului,

e) să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menționate în ordonanța de dispunere a controlului judiciar.

Inculpaților li s-a atras atenția că, în caz de încălcare cu rea-credință a obligațiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive.

Inculpaților Nistor Petru, Popescu Vasile, Ilișescu Ioan și Bîzu Ilie li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Daca fura si nu da spaga mai departe
2
0
toti fura si pica cate unul cazut in dizgratie si atunci sho pe el
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218