REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
9.4° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Primăria Constanţa anunţă că a finalizat reabilitarea Centrului Vechi

Primăria Constanţa anunţă că a finalizat reabilitarea Centrului Vechi

Replica API 13 mai 2015 | 00:17 127

Mai bine mai târziu decât niciodată:

Mai bine mai târziu decât niciodată:

Străzile Lipscani, Blănari, Şelari sau Franceză? Nicidecum! Este vorba de bulevardul Tomis şi străzile adiacente, care au făcut obiectul şantierelor în ultimii trei ani, pentru realizarea proiectului prin care Primăria Constanţa intenţiona să aducă centrul istoric al Constanţei la nivelul altor oraşe din ţară, care au atins acest obiectiv în urmă cu mai mulţi ani.

Marţi, la un hotel din Constanţa, toată „floarea cea vestită” a direcţiilor din cadrul Primăriei şi a colaboratorilor pe fonduri europene s-au înghesuit în conferinţa de presă concepută special pentru a anunţa finalizarea proiectului, pentru care a fost necesară investiţia de 38 de milioane lei. Evident, finalizarea de care vorbim este realizată în proporţie de 90%, întrucât mai sunt retuşuri de făcut pe ici-colo. Pe lângă pleiada mai sus menţionată, nu putea lipsi nici IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului.

Omul sfinţeşte locul, iar IPS-ul sfinţeşte pavelele

„A venit mai târziu, dar bine că a venit! Printr-un program european care înseamnă foarte mult, care înseamnă o zestre pentru Constanţa. Nădăjduim să se finalizeze, este realizat, dar mai sunt nişte retuşuri. La fel, dacă nu se păstrează ceea ce s-a făcut, va trebui s-o luăm de la capăt. Catedrala este tocmai în centrul acestui proiect. Pe timpul cât a fost şantier, foarte greu de parcurs pe lângă catedrală. Noi am simţit şi s-au plâns credincioşi că este foarte greu acolo. Acum, este un proiect realizat frumos şi cu simţ de răspundere. Să existe şi un regim de circulaţie corespunzător pentru ceea ce s-a înfăptuit”, a spus Teodosie.

Întrucât finalizarea reabilitării zonei peninsulare a Constanţe nu este realizată în proporţie de 100%, asistentul pentru implementarea proiectului, Veaveghiul Borali a precizat că se lucrează şi la găsirea unei soluţii pentru traficul rutier în zonă.

„Se vor reabilita şi alte străzi aflate actualmente în stadiul de promovare a proiectării. Au mai fost încă şapte contracte, în afara celor de execuţie, ca să putem să accesăm şi să finalizăm proiectul. Este greoaie, în general, legislaţia şi cerinţele europene, dar au fost depăşite. Dacă comparăm ce era cu ceea ce este acum, cu mici observaţii, încă se mai circulă cu utilaje şi autoturisme grele, concetăţenii noştri îşi mai fac nişte îmbunătăţiri, dar încet-încet şi aspectul acesta va fi depăşit. Se va găsi o soluţie adecvată clar cu circulaţia rutieră, străzile care vor fi lăsate pentru autoturisme şi autobasculante etc., pentru aprovizionare, pompieri, salvare”, a spus Borali.

De asemenea, s-au dezbătut şi întârzierile care s-au ivit pe parcursul lucrărilor, purtătorul de cuvânt al Zonei Metropolitane Constanţa, Adrian Crăciun, fiind nevoit să precizeze acestea s-au datorat corelării a două programe desfăşurate concomitent, prin fonduri europene.

„Un proiect care a stârnit atâtea controverse la momentul lucrărilor, dar care a adus, sperăm noi, foarte multe avantaje nu numai locuitorilor din zona peninsulară, ci şi tuturor locuitorilor din zona metropolitană şi turiştilor. El face parte din contextul mai larg, din programul umbrelă de regenerare urbană a zonei peninsulare Constanţa, centrul istoric. A fost un proiect complex, cu atât mai mult cu cât pe parcursul derulării lucrărilor şi unele întârzieri la lansarea lucrărilor, s-au datorat corelării lucrărilor de execuţie cu realizarea lucrărilor finanţate prin fonduri europene, unde aplicant a fost SC RAJA SA. Pentru constructori şi pentru colegii din primărie a fost o provocare şi, de asemenea, pentru operatorul regional de apă. Să-i recunoaştem, chiar dacă nu este aici, pe deplin meritele viceprimarului Decebal Făgădău, care a fost şi managerul acestui proiect şi a cărui implicare a fost cunoscută pe parcursul derulării proiectului în ideea de a corela instituţiile implicate în mai multe fronturi în zona respectivă”, a spus Crăciun.

Valorea investiţiei pentru reabilitarea zonei peninsulare a Constanţei a fost de 37,9 milioane lei, contribuţia UE fiind de 24,4 milioane lei, a Guvernului României de 5,3 milioane lei, iar a municipalităţii locale de 8,1 milioane lei. Startul proiectului a fost dat pe 11 mai 2012, finalizarea fiind stabilită pentru 10 iunie a.c. Obiectivul general al proiectului l-a reprezentat dezvoltarea şi promovarea turismului în Polul de Creştere Constanţa prin reabilitarea infrastructurii publice urbane din zona istorică a oraşului, în vederea stimulării creşterii economiei locale şi regionale. Totodată, obiectivul proiectului „Reamenajarea integrată a zonei pietonale din centrul istoric al Municipiului Constanţa” a avut ca scop realizarea unui profil transversal cu elemente geometrice, care să se încadreze în peisajul epocal al zonei sau mobilarea zonei cu mobilier urban în stilul architectonic Art Nouveau, preum stâlpi de iluminat, scrumiere din fontă, coşuri de gunoi tot din fontă sau indicatoare stradale.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369