Primăria Constanța își pregătește terenul pentru construirea noului sediu. Video
Primăria Constanța își pregătește terenul pentru construirea noului sediu. Video
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin PinterestPrimăria Constanța ar putea dispune, în viitorul apropiat, de propriul sediu. Deși, de-a lungul timpului, au fost vehiculate mai multe spații, cum ar fi Hotelul Palace din zona Peninsulară sau chiar sediul actual al Muzeului de Istorie Națională și Arheologie, iată că viitorul sediu urmează să fie amplasat în apropierea Hanului Balcan, în fostul sediu al Societății de Transporturi Constanța. Locația a fost transformată, după ani de abandon şi ignorare a trecutului şi a istoriei, într-o veritabilă groapă de gunoi pe strada Griviţei, numărul 44, la intersecția cu strada Olteniei.
Autoritățile locale constănțene au făcut un nou pas pentru viitorul sediul în care ar urma să funcționeze serviciile Primăriei Constanța. Recent, Primăria Constanța a atribuit contractul privind serviciile de elaborare studii teren: studiu topografic, studiu geotehnic pentru obiectivul de investiții ,,Construire imobil de birouri S+P+3E cu servicii/comerț/alimentație publică la parter”. Fericita câștigătoare a contractului a fost desemnată societatea Arhi Plus Craft SRL, deținută de arhitectul Alin Constantin Pălimaru, iar pentru serviciile sale va primi aproximativ 95.000 de lei, fără TVA, adică aproximativ 20.000 de euro.
Terenul aparține domeniului public al municipiului Constanța, fiind amplasat pe strada Griviței, numărul 44, colț cu strada Olteniei, în fostul sediu al Societății de Transporturi Constanța, locul unde a fost construit primul hidroavion românesc, „GETTA”.
Istoria hidroaviației româneşti a început la Constanța
Imobilul unde s-a scris o pagină importantă din istoria hidroaviaţiei româneşti, la Constanța, nu mai aminteşte cu nimic de locul unde, în anul 1925, unde a fost construit primul hidroavion românesc, „GETTA”, de către inginerul Radu A. Stoika, diplomat în construcții aeronautice și navale la Paris, director al Societății de Transport Constanța (STC), sprijinul material al lui George I. Georgescu, proprietarul STC. La câțiva ani după Revoluție, pe fațada clădirii a fost montat un ansamblu comemorativ care a fost mutat de către membrii Asociației Române pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii (ARPIA) Constanța și reprezentanții Muzeului Marinei Române, în parcul Muzeului Marinei, de pe strada Traian, unde se află și acum. Ulterior, clădirea a schimbat mai mulţi proprietari, găzduind o țesătorie şi un cămin de fete. Sunt zeci de ani de când imobilul este lăsat la mila sorţii, pentru că proprietarul nu s-a preocupat deloc de reabilitarea imobilului și îngrădirea spațiului. A fost emisă o hotărâre de Consiliu Local prin care s-a impus supraimpozitării clădirii cu 500%, ca urmare a acestui fapt, dar atitudinea proprietarilor a rămas neschimbată, chiar şi în urma impozitării, iar imobilul care trebuia, poate, să fie un monument istoric, continuă să fie un focar de infecţie care repugnă trecătorilor.
Fostul proprietar, supraimpozitat cu 500% pentru starea actuală a imobilului
Iar prin clădirea respectivă s-au perindat mai multe familii de romi, de oameni ai străzii, până când imobilul s-a prăbușit, pe bucăți. Într-un raport al Direcției Poliției Locale, din 19.04.2016, se menționează că „degradarea este cauzată de factorul uman, prin decizia de neimplicare în întreținerea unei clădiri”. Iar pentru că proprietarul, SC Tur – Yap Group SRL, nu s-a preocupat de reabilitarea clădirii, „afectând în mod negativ aspectul general urban”, în luna iulie 2017 consilierii locali au decis, prin hotărâre a Consiliului Local, supraimpozitarea clădirii cu 500%, urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită. SC Tur – Yap Group SRL are sediul în București. „Hotărârea produce efecte până la data ieșirii imobilului din categoria clădirilor neîngrijite”, se arată în aceeași hotărâre de Consiliu Local, schimbarea încadrării urmând să fie făcută tot în urma verificărilor Poliției Locale.
Consilierii locali au aprobat proiectul privind construirea unui nou spațiu
În cadrul ședinței de Consiliu Local din 28 mai 2021, primarul Vergil Chițac le-a propus consilierilor locali un proiect de hotărâre privind aprobarea oportunității achiziționării sau construirii unui spațiu necesar desfășurării activității departamentelor din cadrul Primăriei municipiului Constanța. Practic se dorea unirea tuturor direcțiilor într-un singur imobil, altul decât cel situat în Palatul Administrativ, situat pe bulevardul Tomis, numărul 51. Proiectul a fost aprobat cu 11 voturi pentru și 7 împotrivă.
Consilierii USR doreau să se mute în Hotelul Palace
Referitor la propunerea primarului Chițac, consilierii USR au venit cu ideea de a achiziționa Hotelul Palace în vederea reabilitării și transformării acestuia în sediu administrativ pentru Primăria Constanța. Afirmau la acel moment faptul că imobilul situat în zona Peninsulară este un simbol al Constanței și întrunește toate condițiile de a deveni sediul primăriei. De asemenea, spuneau și faptul că municipiului Constanța ar trebuie să preia exemplul multor primării din țară care își au sediul în clădiri simbol.
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța
Sediul Primăriei în locul Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța?!
Un alt sediu vehiculat în spațiul public a fost și cel al Muzeului de Istorie. Chiar președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu, într-o conferință de presă susținută la Cetatea Capidava a vorbit despre eventualitatea mutării sediului Primăriei Constanța în locul actualului Muzeu de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Această posibilitate ar fi fost validă doar dacă s-ar fi construit un nou sediu pentru Muzeul de Istorie.
Centrul de Informare Cetățeni, City Park Mall Constanța
Direcțiile Primăriei Constanța împărțite în 7 sedii
În prezent, direcțiile Primăriei Constanța funcționează în 7 sedii, astfel: sediul central este pe bd. Tomis, numărul 51, Centrul de Informare Cetățeni este în incinta City Park Mall, Direcția Generală Poliția Locală și Biroul Sprijinire și Îndrumare Asociații de Proprietari funcționează în sediul de pe strada Amzacea, numărul 13, Direcția Generală Gestionare Servicii Publice funcționează în sediul de pe strada Ștefan Mihăileanu, numărul 10, Serviciul de Stare Civilă funcționează în sediul de pe Mihai Eminescu, numărul 20, un alt sediu este situat pe strada Cuza Vodă, numărul 27, iar un alt sediu este localizat pe strada George Enescu, numărul 4.
Video:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News