REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.1° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.1° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Primăria Constanţa nu este impresionată de "făbricuţele" parcului industrial visat de Iustin Roman

Primăria Constanţa nu este impresionată de "făbricuţele" parcului industrial visat de Iustin Roman

Replica API 28 martie 2014 | 00:00 172

D-ale politicii

D-ale politicii

Prim vicepreşedintele PDL şi consilierul municipial, Iustin Roman, este supărat nevoie-mare, pentru că Primăria Constanţa se face că "plouă" când vine vorba de propuneri de investiţii din partea opoziţiei. Roman este hotărât să aducă la Constanţa nişte suflu occidental, prin dezvoltarea unui parc industrial, care să creeze ceea ce e cam rarefiat pe la noi pe aici: locuri de muncă. Ambiţios şi determinat, Roman a depus, la Primăria Constanţa, o solicitare pentru terenuri disponibile, unde ar putea fi aduşi grămada de investitori care se calcă în picioare la porţile oraşului şi noi nu le dăm voie. În cadrul unei conferinţe, organizată joi la sediul PDL, Roman s-a destăinuit: "Avem un proiect de hotărâre pentru a dezvolta un parc industrial modern, nou, în zona municipiului Constanţa. Este un proiect pe care l-am demarat printr-o solicitare adusă Primăriei Constanţa, prin care am cerut să ne înştiinţeze în privinţa unor suprafeţe libere la 5 ha sau mai mari din municipiu, intra sau extravilan, ca să putem să demarăm acest proiect. Ne dorim un parteneriat cu RAJA, ENEL sau alte companii furnizoare de energie, chiar cu CONGAZ, pentru a dezvolta facilităţi. Vorbim de posibilitatea oraşului Constanţa de a oferi noi locuri de muncă şi de a scăpa de acest stigmat al unei zone de virtute în asistenţa socială. Cred că putem să dezvoltăm această zonă industrială, care să absoarbă forţa de muncă necesară. (...) Presupune, în primul rând, punerea la dispoziţie a unor terenuri în zona limitrofă municipiului Constanţa, apoi intenţionăm să chemăm la discuţii, la un parteneriat RAJA, CONGAZ, ENEL, oricare. Municipalitatea trebuie să vină cu infrastructura necesară, să nu mai asfaltăm de zece ori bulevardul Brătianu şi să realizăm acea infrastructură pentru parc. Ulterior, bineînţeles, Primăria să vină cu facilităţi fiscale, care să vină în interesul celor care vor să dezvolte afaceri şi care vor să angajeze cetăţeni din municipiul Constanţa. Am discutat asta în Primărie, cu domnul primar Radu Mazăre nu se poate discuta, dar am vorbit cu domnul viceprimar Decebal Făgădău, urmând ca, ulterior, să merg cu cereri scrise de a pune la dispoziţie terenuri. Pe problema asta, trebuie să ştiu poziţia terenului şi, în funcţie de asta, să putem merge la următorii paşi. Domnul Făgădău mi-a spus că nu sunt terenuri. Cumva, trebuie să găsim o soluţie. În orice oraş european, care vrea să se dezvolte, în zona limitrofă există acest parc, care pune la dispoziţie terenuri. Investitorii care vor să vină în Constanţa se lovesc de un zid. Există un curent al firmelor mari şi medii de a pleca din Constanţa din cauza taxelor, impozitelor", a declarat Roman.

Toate bune şi frumoase, numai că socoteala opoziţiei de acasă, nu se potriveşte cu cea a administraţiei locale, care i-a explicat lui Roman cu subiect şi predicat: nu se poate. "Primăria Constanţa ne-a spus că nu există astfel de suprafeţe, nici în intra, nici în extravilanul municipiului Constanţa, decât parcuri şi spaţii verzi. Concluzia, practic, este că oraşul nu se poate dezvolta într-o zonă limitrofă a Portului, aproape de şoseaua de centură, de autostradă, vis-a-vis de această zonă industrială, pe care orice oraş european o are şi singura cu posibilitatea de a crea locuri de muncă. Concluzia este tristă, din punctul meu de vedere. O să venim cu o solicitare de rezolvare a acestor zone, cumva să le răscumpărăm măcar. (...) Totul a plecat acum vreo două luni, a venit o doamnă la noi să ne ceară un sfat. Locuieşte în cartierul Henri Coandă, era angajată undeva la o societate, femeie de serviciu, cu 750-800 de lei pe lună. Plătea taxa de 200 de lei. Spunea că, dacă este angajată, trebuie să plătească 300 de lei, pentru căldură. Dacă nu munceşte, nu plăteşte şi primeşte şi ajutor de la stat, tot vreo 300 de lei. Atunci, de ce să se mai ducă la muncă? Acesta este pericolul. Am adus asistenţa socială la rang de virtute. Nu este normal! Este nefiresc ca oamenii să nu-şi mai dorească să muncească. Trebuie să muncească, să creeze plus valoare, Primăria să încaseze, să putem să dezvoltăm oraşul cumva", a declarat Roman.

Consilierul a fost acompaniat şi de preşedintele pe judeţ al PDL Constanţa, Christian Gigi Chiru, care s-a străduit să devină credibil: "Dacă noi stabilim o zonă şi municipalitatea acceptă, eu aduc 50 de investitori. Am cunoştinţe în zona asta. Eu, personal, am trăit o astfel de experienţă. Sunt asociat, nu cu foarte multe acţiuni, la o făbricuţă de marochinărie, pe care a trebuit s-o dezvolt în Bulgaria, pentru că aici mi-a fost imposibil, taxele foarte mari şi mi se cerea foarte multă şpagă. Asta la nivelul anilor 2005-2006. Plecând de aici, pentru că este o nevoie acută de locuri de muncă şi producţie, nu este normal să fim doar piaţă de desfacere. Nu este normal să fim doar consumatori. Am început să nu mai facem nimic. Vin arabii şi ne cresc oile, vin italienii şi ne fac legumele, vin bulgarii şi ne fac gemurile. Nu e în regulă. Noi, constănţenii, ce producem, în afară de mall-uri şi desfacerea produselor importate? Ce ne propunem să facem cu acest municipiu până la urmă? Constat că este o preocupare majoră şi o temă naţională preluarea Portului de municipalitate. Păi, cu ce scop? Care este performanţa economică de până acum a municipalităţii? Avem foarte mulţi prieteni. S-au locat în Braşov, în Buzău, ar dezvolta business-uri în Constanţa, dar nu ai cu cine să discuţi. Să ne aducem aminte, în 2012, am prezentat un fond de investiţii britanic, care voia să facă un spital regional, de 300 de milioane de euro. Eu i-am adus. Ce s-a întâmplat? Am semnat iniţial un protocol cu Universitatea Ovidius, după care am fost refuzaţi, de cine era rector la vremea respectivă. Deci, după ce i-am angajat pe acei oameni cu cheltuieli, cu machetă, cu planuri, au dezvoltat la Piatra-Neamţ în final!", a concluzionat Chiru.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218