REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Primăria Constanţa scapă, momentan, de executarea silită în dosarul FinCoGeRo

Primăria Constanţa scapă, momentan, de executarea silită în dosarul FinCoGeRo

Replica API 10 iulie 2012 | 00:00 228

Avocatul Haşotti: "Mazăre îşi face propagandă ieftină de Facebook"

Avocatul Haşotti: "Mazăre îşi face propagandă ieftină de Facebook"

Bucurie de scurtă durată, la Primăria Constanţa. În urma judecării cererii de suspendare a executării silite pentru cele 13 milioane de euro, Tribunalul Constanţa a dispus, ieri, după o amânare de o săptămână, suspendarea executării silite până la rămânerea definitivă a cauzei privind cealaltă cerere formulată de municipalitate, de eşalonare a debitului către societatea italiană FinCoGeRo. Spa Catania.

Înainte ca instanţa să rămână în pronunţare, în sala de judecată a fost un mic circ, între avocaţii italienilor şi cei ai Primăriei Constanţa. La un moment dat, aceştia chiar făceau mişto unii de alţii. Avocatul italienilor, Ionel Haşotti, a precizat că primarul Radu Mazăre îşi face propagandă ieftină folosindu-se de cuvinte grele, cum ar fi aducerea la sapă de lemn a municipiului Constanţa, asta dacă va fi executat silit de cele 13 milioane de euro. "Se spune că FinCoGeRo. a pus poprire pe toate conturile primăriei, inclusiv pe fondurile europene, ori noi am pus poprire doar pe trezorerie. Nu avem treabă cu banii europeni, care sunt în bănci, nu în trezorerie. Să nu mai facă Mazăre atâta propagandă ieftină. O să vorbesc cu clienţii mei să vedem dacă vor mai accepta cererea subsidiară (de eşalonare a debitului). Chiar că primăria nu merită acest lucru. Mazăre îşi face propagandă ieftină de Facebook", a pledat Ionel Haşotti. În schimb, reprezentanţii legali ai Primăriei Constanţa au precizat altceva: "Bugetul de venituri şi cheltuieli al municipiului Constanţa este de circa 20 de milioane de euro. FinCoGeRo. a blocat toate conturile fără discernământ, fără a ţine cont de plata personalului bugetar, care se face tot din acest buget. Municipiul Constanţa a rămas fără o parte a fondurilor necesare acestei colectivităţi şi nu îşi va putea respecta obligaţiile faţă de personalul contractual şi cu furnizorii, bani pentru investiţii. Acesta este şi motivul pentru care am invocat aceste cereri. Există destule motive cu privire la necesitatea suspendării acestei executări silite", au pledat avocaţii Primăriei Constanţa. Numai că aceste motive nu i-au încălzit absolut deloc pe adverşi. "Mazăre trebuia să facă nişte eforturi bugetare din anul 2000, nu să se trezească abia acum. Mai mult decât atât, ei aveau această obligaţie încă din momentul emiterii hotărârii Consiliului Local din 2009, când au recunoscut aceste obligaţii de plată, spunând că vor plăti prin compensaţie cu terenuri plus o diferenţă de bani din buget. Apoi au emis autorizaţia de construcţie pentru cartierul din Faleză Nord. Adică atunci au recunoscut aceste datorii, iar acum spun altceva. Aveau obligaţia să prevadă în buget nişte sume pentru aşa ceva, ceea ce nu au făcut, de unde rezultă o rea credinţă maximă a acestei administraţii publice locale", a mai precizat Ionel Haşotti.

Haşotti: "Nu au făcut nimic atâta timp, dar s-au trezit acum că vor eşalonare"

Tot el a venit şi cu un alt argument potrivit căruia, anii trecuţi, reprezentanţii Primăriei Constanţa erau în cunoştinţă de cauză privind datoriile pe care şi le asumaseră. De asemenea, fiul său, avocatul Tudor Haşotti, la rândul lui avocat din partea FinCoGeRo., a făcut unele menţiuni cel puţin interesante. "De la data primirii somaţiei privind executarea silită, potrivit legii, aveau la dispoziţie 6 luni să facă unele demersuri. Dacă observau că nu au destule fonduri, puteau să facă unele împrumuturi, puteau chiar să ceară Guvernului, de la Bugetul de Stat. Dar nu au făcut nimic. Ei puteau să ceară reeşalonarea sau suspendarea executării numai dacă îşi respectau obligaţiile în cele 6 luni. Puteau să depună toate diligenţele, însă nu au făcut-o, însă s-au trezit acum la realitate şi cer eşalonarea. Potrivit legii, în cazul în care instituţiile publice nu-şi execută obligaţiile în cele 6 luni, creditorul poate trece la executarea silită", a precizat Tudor Haşotti.

Excepţii respinse

După cum precizam, după mai multe ore de dezbateri, instanţa a admis cererea de suspendare a executării, până la rămânerea definitivă a cauzei privind eşalonarea, aceasta judecându-se luni. Hotărârea nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile. "Le-a mai dat un răgaz pentru aproximativ o lună. Cauza propriu-zisă se va judeca luni, iar în funcţie de ce va dispune Tribunalul, probabil vom formula şi recursul", ne-a declarat Ionel Haşotti, avocatul societăţii itlaiene. În încheierea de şedinţă se specifică faptul că instanţa a respins cererile municipalităţii de suspendare a executării silite până la soluţionarea altor 2 dosare civile, unul înregistrat la Tribunalul Braşov, pornit de la Parchet, iar celălalt este înregistrat la Tribunalul Constanţa, deschis de primărie. De asemenea, judecătorul a respins şi excepţiile invocate de avocaţii Haşotti, cu privire la tardivitatea chemării în judecată a firmei italiene de către municipalitate, a inadmisibilităţii acesteia, precum şi proba privind expertiza tehnică contabilă, pe care instanţa a considerată inutilă şi neconcludentă.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614