REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
14.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Primaria Constanta si FIN.CO.GE.RO., din nou in instanta

Primaria Constanta si FIN.CO.GE.RO., din nou in instanta

Replica API 6 octombrie 2010 | 00:00 250

Evaluare contestata de investitor

Evaluare contestata de investitor

În şedinţa de Consiliu Local ce a avut loc ieri, consilierii au avut de rezolvat o mică divergenţă cu firma FIN.CO.GE.RO. S.P.A., firmă ce realizează proiectul programului de dezvoltare edilitar-urbană al municpiului Constanţa, zona Felză - Str. Mihai Eminescu. Avocatul firmei, Ionel Haşotti, le-a prezentat aleşilor locali pretenţiile firmei şi motivul pentru care aceasta cere refacerea evaluării lucrării. Mai exact, firma în cauză realizează cel mai mare proiect de dezvoltare urbană, de reconfigirare drastică a unei zone sensibile din oraş. Primăria Constanţa a fost obligată să efectueze lucrări de infrastructură. Pentru că aceste lucrări aveau o valoare prea mare, pe care Primăria nu avea de unde să o acopere, firma s-a angajat să efectueze aceste lucrări, în contul primăriei, aşa cum explică Haşotti. Evaluarea lucrărilor a fost încredinţată firmei Blizzard.

"Considerăm că datele furnizate de firmă nu pot fi acceptate de noi şi cerem refacerea raportului. În caz contrar, vom merge în instanţă", le-a spus Haşotti consilierilor. FIN.CO.GE.RO. S.P.A. susţine că sumele stabilite de către firma evaluatoare sunt foarte mici, faţă de lucrările efectuate până acum. Avocatul firmei spune că Blizzard s-a pronunţat asupra unor lucrări cu caracter de unicitate vădită, lucrări ce nu au mai fost realizate până acum în România. "Diferenţa dintre suma propusă de noi şi cea a firmei Blizzrad, este de 8 milioane de euro. Ca să nu mai spun că pe parcursul evaluării, nu a existat nici o consultare cu specialiştii noştri. Ca exemplu de criteriu folosit de firma evaluatoare este valoarea medie existentă pe piaţa din România. Nu putem accepta aşa ceva pentru că sunt mari diferenţe între preţurile din Constanţa şi celelalte judeţe. Lucrările pe care FIN.CO.GE.RO. S.P.A. le face sunt complexe şi nu pot fi făcute de mântuială. Dorim să dispuneţi refacerea raportului", a spus Haşotti. Consilierii locali au fost de părere că nu stă în competenţa lor să dispună o valoare mai mare. "Vă spun eu că celor prezenţi aici le este frică să voteze ceva legat de această problemă. Ne-am judecat mult cu această firmă (n.r. - FIN.CO.GE.RO. S.P.A.) şi sunt multe şi nemulţumirile mele. Dar este, la ora actuală, cel mai mare investitor din Constanţa. Dar, pe de altă parte, dacă am admite o valoare cu 4 milioane mai mare nimeni nu ne garantează că nu ne trezim cu DNA-ul peste noi. Mai bine facem o expertiză prin instanţă, să decidă ei valoarea", a spus Mazăre. Acesta a mai susţinut şi faptul că evaluarea a fost făcută pe criteriile din lege, stabilite de "madam Udrea". "Dacă aveţi acum 30 de milioane de euro, refaceţi voi infrastructura şi noi rămânem fără teren. Nu ne interesează terenul. Noi am încercat să ajutăm primăria", a mai spus avocatul Haşotti. În final, rezultatul a fost o nouă revedere în instanţă, pentru a se stabili suma ce va fi plătită către FIN.CO.GE.RO. S.P.A.

Eterna FIN.CO.GE.RO. S.P.A.

FIN.CO.GE.RO. S.P.A. a câştigat în 2007, după şapte ani, un război în instanţă cu Primăria Constanţa. Pe 23 aprilie 2000, pe vremea primarului Gheorghe Mihăeşi, se organizau două licitaţii publice internaţionale pentru concesionarea unor terenuri în vederea amenajării la standarde occidentale a traseului de plajă - coastă la faleza din dreptul străzii Mihai Eminescu şi la faleza din nord a staţiunii Mamaia. Suprafeţele: 51870, 79 mp şi 10.620,05 mp. Licitaţiile au fost câştigate de firma italiană SC FIN.CO.GE.RO. S.P.A., iar pe 15 iunie, în acelaşi an, au fost semnate contractele de concesiune între Primărie şi societatea respectivă. Primăria urma să asigure infrastructura zonelor nou amenajate, în valoare de aproximativ opt milioane de dolari, iar FIN.CO.GE.RO. S.P.A. trebuia să se ocupe de construcţiile propriu-zise, investiţia ridicându-se la peste 72.000.000 de dolari. Sentinţa civilă prin care FinCoGeRo a fost desemnată câştigătoare în procesul cu Primăria a fost dată în 2004. Însă, decizia definitivă şi irevocabilă a venit abia în 2007. La sentinţa din 2004 face referire şi referatul ataşat proiectului de HCLM 258/23.04.2009. În document se menţionează că "municipiul Constanţa este în imposibilitatea alocării resurselor financiare pentru realizarea unor lucrări de asemenea anvergură, după cum se specifică în adresa nr. 55828/22.04.2009 a Direcţiei Finanţelor".

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
acest ionel hasotti si-a umilit stramosii in instanta pt amanta lui din tinerete, administratoarea sanatoriului de avocati din techirghiol... cica se ducea la frasu sa-i duca de mancare, da defapt mergea la sexparty cu aia care il tine pe varsu...
0
0
Cine stie ce inseamna CO, GE si RO,? poate stie dl Hasoti!
0
0

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367