REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.5° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
17.5° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

"Primaria Constanta vrea Mamaia Sat in baza unui document din 1925"

"Primaria Constanta vrea Mamaia Sat in baza unui document din 1925"

Replica API 3 noiembrie 2010 | 00:00 538

Stere Sponte, seful Oficiului de Cadastru Constanta:

Stere Sponte, seful Oficiului de Cadastru Constanta:

Zeci de funcţionari publici au constituit cea mai mare comisie la nivel de judeţ din ultimii 40 de ani, care a avut menirea de a stabili limitele teritoriale ale fiecărei unităţi administrativ-teritoriale şi noua delimitare a judeţului Constanţa. Cu toate că operaţiunea părea extrem de anevoioasă şi necesita mult timp, Stere Sponte, şeful Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, a reuşit să respecte termenul trasat de superiori şi la 1 noiembrie a.c. a reuşit să definitiveze situaţia în cazul unităţilor administrativ teritoriale. Stere Sponte a declarat, în exclusivitate pentru "Replica" de Constanţa, ce probleme a întâmpinat pe parcursul derulării programului RELUAT, dar şi la ce costuri s-a ridicat această acţiune.

Reporter: Angajaţii Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară au lucrat la foc continuu în cadrul programului Registru Electronic al Unităţilor Administrativ Teritoriale (RELUAT). Aţi reuşit să stabiliţi graniţele dintre localităţile judeţului Constanţa?

Stere Sponte: Am lucrat în forţă şi continuăm să lucrăm cu motoarele în plin. Din 161 de graniţe de stabilit până în prezent, între unităţile administrativ teritoriale, au fost finalizate 124. Din cele 37 de graniţe care mai sunt de stabilit 13 au ajuns la mediere la prefectul Claudiu Iorga Palaz. Alte 24 de graniţe vor fi convocate în această săptămână la mediere, din care sperăm ca 15 "să cadă la pace" la Prefectură, pentru că între timp primarii însoţiţi de comisii s-au deplasat pe teren pentru a analiza limitele cadastrale. Am reuşit să ne atingem ţelul, în sensul că la 1 noiembrie s-a finalizat prima fază la OCPI. Dacă nici la mediere primarii nu se vor înţelege, graniţele vor fi trasate de către noi pe baza documentelor înregistrate la OCPI. Vom respecta legea în vigoare privind delimitarea unităţilor administrative, vom analiza solele care sunt în litigiu şi vom judeca toate hotarele cu multă responsabilitate.

Rep.: Unde s-au înregistrat cele mai multe probleme şi ce primari au ajuns la mediere pentru că nu s-au înţeles în privinţa graniţelor?

S.S.: Toţi primarii au avut interesul să-şi traseseze graniţa şi să vină la negocieri cu ideea de a lua cât mai mult teren, dar noi am folosit ca etalon hotarele stabilite prin Legea 2 din 1968. OCPI a pus la dispoziţie bazele noastre de date, calculatoarele şi programul special electronic pe care lucrăm şi pentru care nu am primit fonduri speciale. Am primit un ordin şi am realizat lucrarea. Era şi interesul nostru întrucât ne uşurează munca, în sensul că atunci când suntem nevoiţi să alocăm numerele cadastrale pentru parcelele care se găsesc la graniţa dintre două unităţi administrative, le putem aloca oamenilor numere corecte şi în acest mod nu vom mai plimba lumea de la o comună la alta. Am colaborat bine cu toţi primarii. Din 77 de unităţi administrative, 20 au semnat procesele verbale cu toţi vecinii şi din clipa aceasta pot să-şi realizeze Planurile Urbanistice Generale şi toate proiectele pentru a accesa fonduri. Dintre acestea aş aminti Adamclisi, Aliman, Amzacea, Băneasa, Bărăgan, Castelu, Mihai Viteazu şi Medgidia. Nu am avut probleme cu primarii. I-am tratat pe toţi cu aceeaşi consideraţie, respect şi am lucrat foarte bine împreună.

Rep.: Repet: ce primari au ajuns la mediere pentru că nu s-au înţeles în privinţa graniţelor?

S.S.: La mediere au ajuns 23 August cu Mangalia; 23 August cu Topraisar şi cu Tuzla; Constanţa cu Agigea; Agigea cu Techirghiol; Albeşti cu Limanu şi Pecineaga; Cuza Vodă cu Castelu. Referitor la Cernavodă, Saligny, Seimeni şi Peştera, primarii nu s-au înţeles pentru că acolo au fost şi mari modificări geografice, în sensul că a apărut Ecluza, Canalul, Centrala Atomoelectrică. Mai sunt probleme la Cogealac, Fântânele şi Istria pentru că nu s-au împăcat. Mai este o problemă, aşa cum aţi menţionat şi dumneavoastră, în cazul Constanţei şi Năvodari pe zona dintre Hanul Piraţilor şi Staţiunea Mamaia. Am lucrat marţi cu doi inspectori şi inginerul şef pentru a clarifica situaţia. Am verificat documentele din arhive şi ne-am făcut o părere clară, iar la întâlnirea de miercuri cu reprezentanţii comisiilor de la Constanţa şi Năvodari, vom participa la mediere, dar nu le vom expune punctul nostru de vedere ci îi vom lăsa să se înţeleagă. Dacă nu se înţeleg noi avem soluţii să clarificăm situaţia.

Rep.: Concret ce invocă primarul Năvodariului şi cel al Constanţei?

S.S.: În cazul Constanţei, la convocări a participat viceprimarul Decebal Făgădău, iar în cazul Năvodariului a participat atât primarul Nicolae Matei, cât şi salariaţii primăriei. Miercuri sper să fie toţi la mediere. Primăria Constanţa invocă acte din 1925, când teritoriul Constanţei s-ar fi întins peste Mamaia Sat, până la Hanul Piraţilor. Primăria Năvodari invocă legi mai vechi, potrivit cărora terenul din Mamaia Sat a aparţinut familiei Brătianu, care a împroprietărit oamenii din zona respectivă între cele două Războaie Mondiale şi că există acele documente. Legea 2 este foarte clară, ştim unde era limita, a mai fost semnat un proces verbal de fostul primar Mihăieşti cu condiţia să se mai analizeze situaţia până la Hanul Piraţilor. Din cauza acelei condiţii a trenat semnarea definitivă a unei delimitări. După părerea mea, ambele primării au dreptate, dar după documentele existente la noi, vom înainta o propunere Centrului Naţional Geodezic şi dânşii vor tipări hărţile în funcţie de ce au hotărât. Înainte să se valideze aceste limite, probabil că se va face o propunere legislativă care va modifica Legea 2 şi apoi, conform legii, se vor stabili şi hotarele.

Rep.: De ce era necesar programul RELUAT şi de cât timp nu s-au mai reactualizat bazele de datele?

S.S.: Acest program este foarte necesar pentru că urmează două acţiuni importante pentru ţară. Ne referim la Recensământul General Agricol şi Recensământul Populaţiei şi avem nevoie să ştim care sunt graniţele în cazul unităţilor administrativ teritoriale. Pentru accesarea fondurilor europene, Planurile Urbanistice Generale trebuiau avizate, ori până acum noi nu putem aviza aceste planuri din punct de vedere cadastral pentru că documentele din 1968 au fost încălcate flagrant şi nu mai pot fi valabile, pentru că după aplicarea legilor Fondului Funciar s-au făcut greşeli mari. S-a dat dispoziţie să se întocmească titluri de proprietate în mare viteză şi nu s-au mai ţinut cont că unitatea administrativă nu a emis titlu de proprietate pe teritoriul ei. Fostele CAP-uri au fost dezmembrate, iar comuna A a dat terenuri în proprietate în comuna B. Acţiunea RELUAT era necesară pentru că în toată ţara s-a făcut un fel de dezbatere publică prin care toate comsiile din fiecare comună să cadă de acord asupra graniţilor. La Constanţa 80% din graniţele unităţilor au căzut de acord şi automat legea va fi schimbată. Este o chestiune pur democratică şi trebuie să ne supunem majorităţii. În general cetăţeanul are de suferit. Cei care aveau terenurile la graniţă nu îşi puteau realiza lucrările cadastrale, nu puteau vinde terenurile sau nu le puteau intabula. Am stabilit unităţile administrative, iar de săptămâna viitoare vom trece la faza a doua, cea de stabilire a limitelor dintre judeţe. Prefectura a primit ordin de la Ministerul Administraţiilor să numească comisiile de delimitare. Noi ne învecinăm cu Galaţi, Brăila, Călăraşi şi Tulcea şi avem de stabilit 24 de graniţe. Câte 7 la Tulcea, Călăraşi şi Galaţi şi 3 la Brăila. Se lucrează la ordinul prefectului pentru stabilirea comisiilor şi pe 17 noiembrie a.c. vom avea prima întâlnire cu cei de la Ialomiţa pentru stabilirea celor 7 hotare. Aici nu intră în calcul hotarele cu Marea Neagră şi Bulgaria, pentru că au alt regim.

Rep: Câte persoane au lucrat în cadrul acestui program şi câţi bani s-au cheltuit?

Stere Sponte: OCPI s-a confruntat cu mari reduceri de personal. Anul trecut am avut prevăzuţi în organigramă 104 salariaţi şi acum am rămas cu 85 de angajaţi. La activitatea aceasta a participat tot Serviciul de Cadastru, mă refer la Biroul de Avizări şi Recepţie Lucrări. În total au fost 16 persoane care au lucrat timp de două luni şi jumătate în fiecare zi. Cheltuielile au fost destul de importante. Cele 4 planşe care le acordăm primarilor trebuiau editate color. Fiind foarte multă informaţie, în fiecare zi cele două imprimante au funcţionat în mod continuu. Am tocat foarte multă hârtie şi foarte multe materiale. Nu am primit fonduri speciale sau oameni în plus pentru această lucrare. Pentru noua delimitare a judeţului Constanţa am consumat cota alocată pentru cheltuieli de materiale pentru următorii doi ani. Am mai tăiat din fonduri să putem să terminăm activitatea.

Rep: Oamenii din judeţ sunt îngrijoraţi că, după clarificarea problemelor în privinţa graniţelor, vor exploda impozitele pentru terenuri. Cum stau de fapt lucrurile?

Stere Sponte: Oamenii trebuie să înţeleagă că terenurile rămân în acelaşi loc. Se mută doar graniţa. Dacă până acum a aparţinut de Constanţa sau de Cumpăna este posibil să aparţină de Agigea, dar nu este nici o problemă. Dacă au intabulare şi cadastru pe o localitate trecerea pe o altă localitate nu îi va costa nimic. Prin ordin de ministru putem să efectuăm rectificările necesare în cărţile funciare, mai exact să anulăm numerele cadastrale de pe localitatea în care au intabulare pe altă localitate. Ulterior vom comunica oamenilor că au un nou număr cadastral, că au o altă carte funciară şi că terenul se află în acelaşi loc. Această operaţie se va face în mod gratuit de Oficiul de Cadastru. Impozitele nu au de ce să crească. Unele primări au impozitele mai mici, iar altele mai mari, dar asta nu le stabilim noi, ci consilile locale.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102