REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
16.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Primăria Limanu, în proces cu Guvernul, pe tema gazelor de şist: instanţa a amânat pronunţarea

Primăria Limanu, în proces cu Guvernul, pe tema gazelor de şist: instanţa a amânat pronunţarea

Replica API 24 octombrie 2013 | 00:00 153

Un război mare, dus de o comună mică

Un război mare, dus de o comună mică

După nouă amânări, pronunţarea în procesul intentat de Primăria Limanu, împotriva Hotărârii de Guvern 188/20 martie 2012 privind aprobarea Acordului petrolier de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare în perimetrul EX - 18 Vama Veche, se lasă din nou aşteptată. În dosarul pe fond de la Curtea de Apel Bucureşti, demarat în februarie 2002, Primăria Limanu, în calitate de reclamant, a chemat în instanţă, în calitate de pârâţi, pe compania americană Chevron, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi... Guvernul României.

Prima înfăţişare a avut loc acum un an, pe 15 octombrie, cu menţiunea: "În temeiul art.16 ind.1 din Legea nr.554/2004, introduce în cauză în calitate de pârâţi a beneficiarilor actului administrativ contestat, respectiv Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi Chevron România Holding B.V. Pune în vedere reclamantei să depună două copii ale acţiunii şi ale înscrisurilor ataşate pentru comunicare către cei doi noi pârâţi, cu obligaţia indicării sediilor, în termen de 5 zile, sub sancţiunea prev.de art.155 ind.1 C.pr.civ.". De atunci, respingerile şi aprobările pentru diverse cereri, note de şedinţă, timbrări, conexităţi sau cause au curs pe bandă rulantă, cât şi amânările, cărora li se adaugă alta, de miercuri, 23 octombrie. Astfel, dosarul 6499/2/2012, de la secţia a VIII-a contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Bucureşti aşteaptă pronunţarea. Primarul localităţii Limanu, Iustin Nicolae Urdea, nu a comentat pe larg situaţia, întrucât nu se află la curent cu toate detaliile. El a declarat însă pentru Replica: "Mai devreme am aflat şi eu, dar nu ştiu nici motivaţia, nimic. Ştiu doar că s-a amânat. Pentru când, nu ştiu să vă spun". Edilul localităţii Limanu, cunoscut ca un opozant al exploatării gazelor de şist, a atacat în contencios H.G. 188/20 martie 2012 privind aprobarea Acordului petrolier de concesiune pentru explorare-dezvoltare-exploatare în perimetrul EX - 18 Vama Veche, încheiat între Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale şi Chevron România Holding B.V.

Interesul privind gazele de şist a adus reprezentanţii Chevron la o şedinţă a consilierilor din Comana

Pe de altă parte, deputatul constănţean, Florin Gheorghe, a emis marţi o interpelare la adresa premierului Victor Ponta, prin care cere răspunsuri în problema gazelor de şist. Gheorghe susţine că este preocupat de modul în care îşi fac datoria autorităţile statului român privitor la problema explorării şi exploatării gazelor de şist. De asemenea, interesul pe acest subiect a determinat ca, în sfârşit, reprezentanţii Chevron să ia iniţiativa unor discuţii, cu un grup - restrâns ce-i drept

- de aleşi locali. Astfel, şedinţa extraordinară a consiliului local Comana a reunit luni, pe lângă consilieri, reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Constanţa şi ai companiei Chevron. Cu tot interesul justificat al publicului, autorităţile locale de la Comana nu au dorit să fie prea comunicative. Doar viceprimarul Valerică Baciu a făcuut câteva declaraţii în privinţa discuţiilor de la şedinţa extraordinară a consiliului local. El a declarat pentru Replica: "În principiu, consiliul local se opune demersurilor reprezentanţilor Chevron. Rămâne doar procedura avizării hotărârii. Pe 30, luna aceasta, va mai avea loc o întâlnire cu profesorii, medicii, mă rog, cu cei din localitate. Lumea începe să întrebe, să se intereseze de această problemă a gazelor de şist. Noi ne opunem exploatării în momentul de faţă. Din cunoştinţele mele, Chevron nu a primit nici alte autorizaţii până acum, fie că e vorba de certificate de urbanism sau prospecţiuni sau de altă natură". Regiunile principale vizate de explorări, Costineşti - Pecineaga - Limanu, nu sunt tulburate de proteste, însă, ar putea degenera în eventualitea în care Chevron ar acţiona ca în cazul Pungeşti, judeţul Vaslui.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102