REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
16.2° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Primăria Mangalia este exonerată de plata a încă un milion de euro

Primăria Mangalia este exonerată de plata a încă un milion de euro

Replica API 14 februarie 2017 | 00:15 470

Primăria Municipiului Mangalia a câştigat încă un proces prin care este exonerată de plata a 4,4 mil. de lei, fără TV.A. (un milion de euro), ca urmare a lipsei încheierii unui contract de prestări- servicii cu o societate comercială din Mangalia. Conform dosarului 8064/118/2012, Tribunalul Constanţa, Curtea de Apel Constanţa şi Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) Bucureşti au respins atât pe fond, cât şi în căile de control judiciar, acţiunea formulată de S.C. M.M. Company 2000 S.R.L. prin care autorităţile locale erau obligate la plata sumei de un mil. de euro. Suma solicitată de respectiva societate ar fi trebuit să constituie plata pentru anumite lucrări efectuate. În realitate, lucrările pretinse a fi realizate, fie nu au existat, fie nu au avut la bază un contract încheiat în urma unei licitaţii publice.

Mai exact, începând cu anul 2007, societatea respectivă a participat la o licitaţie organizată de municipalitate şi a adjudecat un contract privind realizarea mai multor lucrări de investiţii publice, în cuantum de 800.000 de lei, fără T.V.A. Pe parcursul derulării contractului de achiziţii publice, părţile contractante au convenit la miodificarea preţului stipulat în contract, cu procentul permis de lege, suma rezultată fiind de aproximativ 1.300.000 de lei. Primarii Municipiului Mangalia de la vremea aceea, respectiv: Zanfir Iorguş şi Mihai Claudiu Tusac au solicitat în mod imperativ societăţii prestatoare realizarea şi autorizarea unor lucrări, altele decât cele licitate şi adjudecate, conform contractului. Deoarece aceste comenzi au fost doar la nivel verbal exprimate din partea celor doi edili, contractul de prestări servicii care să ateste lucrările cerute nu a fost niciodată încheiat, fiind în afara legii. În aceste condiţii, societatea menţionată a acţionat în Instanţă Primăria Mangalia, reprezentată prin primar Radu Cristian, solicitând instanţei să oblige autorităţile locale la încheierea contractului de prestări servicii şi implicit la plata lucrărilor realizate, semnate şi confirmate de funcţionarii publici din perioada respectivă. În lipsa unor contracte legal încheiate, juriştii şi avocaţii Primăriei Mangalia au făcut toate demersurile necesare şi au cerut Instanţei învestite cu soluţionarea cauzelor să dea eficienţă juridică textelor de lege aplicabile şi să afle în acest dosar valoarea de adevăr juridic şi nu cel factual.După ani de procese, ICCJ Bucureşti a stabilit că nimeni nu este mai presus de lege. Astfel, a respins irevocabil cererea de chemare în judecată a S.C. M.M. Company 2000 S.R.L. prin care se cerea achitarea de către autoritatea publică din bugetul local a fabuloasei sume de 4, 4 mil. de lei. În urma probelor administrate la dosar, instanţa a constatat că între părţi nu a fost încheiat niciodată un contract de prestări servicii, conform OUG 34/2006 privind achiziţiile publice. Menţionăm că printre apărările formulate Municipiul Mangalia a invocat şi excepţia prescrierii dreptului la acţiune a societăţii reclamante în sensul că această societate putea să ceară drepturile solicitate prin cererea de chemare în judecată, într-un termen de maximum trei ani de la data realizării lucrărilor. Această excepţie invocată ca şi apărare de către municipalitate care ar fi dus la nejudecarea fondului a fost respinsă în toate căile de control judiciar, astfel încât Instanţa a soluţionat acţiunea reclamantei pe fond. Potrivit soluţiei din dosar, Primăria Municipiului Mangalia nu datorează suma de 4,4 mil. de lei, iar acţiunea reclamantei nu este prescrisă, motiv pentru care a fost respinsă excepţia formulată atât pe fond, cât şi în recurs de către autorităţile publice locale.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
nu esti decat un sugaci frustrat
2
0
d-nu perimat vine de la garda si chiar ma minunez ca nu sa dus mai bine la dan, scuze DNA ori .... caci iera super cu gasca ce o taraste dupa el, a venit aici ca sa faca ce ?? ? Auzi baii radule aia au mai si furat Dar au si facut, cum arata orasul cand ai venit tu ? A-ti place cum arata acum ? In locul tau mi-as da demisia de onoare decat atat blestem pe cap pe viitor !
2
1
hotul asta de primar ma lasat fara bani de trabucuri, ce ma faceu ca lumea se obisnuise cu fitele mele de garoi borat
3
0
Radule renunta sa mai scoti bani din relatia bolnava cu escrocul ala care e consiler la prm la eforie nord. Tot orasul stie ca l-ai bagat cu forta ca sa traga banii din buget ! Balamus nu e la nivelul tau. Daca te-ai amestecat cu el lumea te judeca ca pe el.
3
0
Tot ce face Radu in orsul asta de cand este primar, este contestat Doar de aia care, pe vreme lui Iorgus si a lui Tusi au furat de-au intors Mangalia cu susul in jos, pt multi ani. Cred si eu ca e greu acum cand, trebuie sa traiasca famili din ce a mai ramas pe fundul sacului sau sa munceasca bosii, nevestele, amantele cu pretentii de mari doamne. Te sprijinim total Radule, da-i inainte ca e ok !
2
2
Radu ...Jumi juma ...fura Mangalia cu sute de miliarde pe lucrari nefacute...avocati,, spatii verzi, terenuri ....etc ...si se da mare justitiar....hotii striga hotii....cad o sa vina timpul o sa vedem ce hotii a facut gasca de la Cta ...in orasul nostru..
1
2
A platit 2 milioane si a castigat unul.Alta intrebare..
1
3
O ce veste minunata
1
0
astia erau oamenii lui iorgus! jeguri! am pus trotuare in colonisti de s au macinat! vor milioane de euro! moie le dam! pe cand un proces cu iorgu? radule fii tare si zeci de ani primar e
5
1
Cum necum le cam castiga Radu Cristian toate procesele cu cei care au hacuit ani de zile bugetul orasului.Bravo!!!
5
1
toate la timpul lor ! se rezolva ca doar nu santem sfinti cu toate ca unii se cred .... ce nu se vede incepand cu ai mai mari si terminand cu astia de azi chiar de stii ca ai avut, maine nu se stie care, cum ca este pamantul rotund si .... Unii in loc sa faca ceeia ce localitatea are atata nevoie, locuitorii deja seconsidera neglijati complet, ia sa vedem vor fi ei rasplatiti, multumiti cu asta suma ..... ?
2
0
Chiar asa de prost sa fie Craciun asta incat sa ceara despagubiri pentru plata unor lucrari comandate verbal ? Ca prost sa le faca vad ca a fost. Nu imi face si mie o casa , ca ii dau banii peste 3 ani ...
3
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218