REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.2° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
9.2° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Primăria Medgidia a cerut bani de la Guvern: primarul spune că sunt fonduri pentru proiecte, vicele spune că sunt pentru salarii

Primăria Medgidia a cerut bani de la Guvern: primarul spune că sunt fonduri pentru proiecte, vicele spune că sunt pentru salarii

Replica API 26 ianuarie 2018 | 00:00 547

DOCUMENTE!

DOCUMENTE!

Municipiul Medgidia se scaldă în ape tuburi. Potrivit unui document trimis de vicepremierul Paul Stănescu senatorului PMP Ioan-Iustin Talpoș, Primăria Medgidia a solicitat, împreună cu alte unităţi administrative din ţară, bani de la Guvern pentru a evita incapacitatea de plată, după mărirea salariilor din administraţia publică. Potrivit documentului, 25 la sută din consiliile judeţene riscă să intre în colaps, din acelaşi motiv. Mai pe româneşte, s-au lăcomit cu majorarea salariilor, iar acum nu mai au de unde să le plătească.

În scrisoarea redactată şi trimisă de Paul Stănescu, la nivel naţional, un număr de 11 consilii judeţene, trei comune, municipiul Medgidia și sectorul 2 din București, au cerut bani Guvernului, pentru a evita incapacitatea de plată și pentru a putea achita salariile angajaților. Aşa scrie în document. Este vorba de consiliile județene Mureș, Maramureș, Satu Mare, Vâlcea, Prahova, Tulcea, Bihor, Bacău, Bistrița-Năsăud, Harghita, Mehedinți. S-a ajuns în această situație după ce s-au mărit salariile din administrația publică. Ca să poată plăti salariile, unele administrații publice locale vor să concedieze angajați.

Valentin Vrabie neagă problemele privind salariile

Revenind la municipiul Medgidia, am solicitat răspuns din partea reprezentanţilor administraţiei publice locale. Primarul Valentin Vrabie ne-a declarat că, într-adevăr, au fost solicitaţi bani, dar pentru cu totul altceva, nicidecum pentru plata salariilor.

„Noi am trimis un document la Ministerul Dezvoltării, prin care am cerut bani pentru cofinanţarea unor proiecte, pentru dezvoltare, sub nici un chip pentru salarii. Documentul acela (scrisoarea trimisă de vicepermier către senatorul PMP, n.r.) nu este ok, pentru că nu se pune problema salariilor. Este vorba despre dezvoltare, o cofinanţare pentru proiecte mari, pentru care nici o unitate administrativă nu are bani pentru astfel de cofinanţări, pentru astfel de proiecte. Sunt cheltuieli foarte mari, începând de la obţinerea avizelor.

Mai mult decât atât, noi avem în implementare un proiect pentru care am semnat contractul de finanţare, este vorba despre asfaltarea a 48 de străzi, 22 de milioane de lei, pentru care am semnat contractul de finanţare în decembrie 2016, în urma licitaţiei care a avut loc acum 2-3 săptămâni. În urma licitaţiei, s-a redus suma la 13.200.000 lei, iar noi am rugat Ministerul Dezvoltării să ne ajute cu diferenţa de la 13 milioane la 22 de milioane de lei, să ne permită să facem alte lucrări de dezvoltare. În acest sens am făcut solicitarea. În nici un cuvânt, în nici o frază nu o să găsiţi în documentul trimis de noi că Primăria Medgidia nu mai are bani de salarii.

Este adevărat că avem o unitate administrativă grea, anul acesta avem de plătit datorii de 100 de miliarde, acumulate de la foştii primari, Moinescu şi Iordache. Sunt 3 credite bancare, un credit furnizor, nu mai pun şi societatea primăriei, Apolo Ecoterm, unde mai avem de plătit aproape 65 de miliarde, dar avem bani pentru salarii, să plătim şi rate, însă nu ne mai rămân destui bani şi pentru cofinanţarea acestor proiecte pe care le-am obţinut”, ne-a declarat primarul Valentin Vrabie.

Viceprimarul: „80% din bugetul primăriei vine de la bugetul de stat”

Pentru a obţine un al doilea punct de vedere, am contactat viceprimarul Medgidiei, Luminiţa Vlădescu, care ne-a redat o cu totul altă poveste, privind situaţia de la Medgidia. Vlădescu ne-a declarat că anticipase această criză financiară.

„Am atras atenția în CLM că situația economico-financiară a primăriei este dificilĂ. Pentru acest lucru încearcă primarul eliminarea mea. Bugetul anului 2017 a fost cheltuit în primele trei trimestre.

Gradul de încasare,(nu colectare) al veniturilor din impozite și taxe locale a fost între 10 și 38% . Din întreg bugetul primăriei, 80% sunt surse de la bugetul de stat. Au fost angajați aproximativ 150 de oameni din care 70 la Clubul Sportiv nou înființat. Am prezentat în ședința CLM cum au fost cheltuiți banii publici. Am spus de asemenea ca aproape 50 miliarde au fost cheltuiți nejudicios, pe tot felul de festivități, mese, dotări, cheltuieli administrative etc.

Acest lucru l-am prezentat având ca justificare execuţia bugetară a primăriei din luna octombrie 2017. În trimestrul patru al anului, au rămas neplătite foarte multe prestații din cadrul activităților de servicii publice.Același lucru s-a întâmplat și la Spitalul Municipal medgidia, dar și la Apollo Ecoterm, lucrări efectuate și nebugetare. Acesta este, de fapt motivul, pentru care primarul vrea să distragă atenția și încearcă sa-mi aducă tot felul de acuzații grave, crezând ca ma intimidează și mă va reduce la tăcere.

Eu nu voi înceta să arăt aceste situaţii. nu voi pleca prin demisie din funcția de viceprimar. Nu voi lasă ca prin metode manipulative să se abată atenția de la situația reală, bazată pe date financiare, a UAT Medgidia”, ne-a declarat Luminiţa Vlădescu. Vă prezentăm ataşat cele două documente, unul trimis de Ministrul Dezvoltării senatorului PMP, iar celălalt trimis de primăria Medgidia Ministerului Dezvoltării.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Bravo nea Vrabie baca scula in ea de vice sti ce-o suge
1
1
Ce bine-mi pare ca ati luat teapa...
3
0
Voi sunteti sanatosi la cap sa credeti ce spune primaru asat de doiblei minte cu nerusinare mai nu stiti salariile din primarie de 4000 ron sunt unele care si posteaza ca mincesc de rup mai ales doamnele de la impozite si taxe se pozeaza la boirou
9
5
Dna Vladescu si-a luat salariul la timp desi freaca motanul la greu si face doar circ. Cum nu sunt bani de salarii daca ea a fost platita la timp?!
12
5
Primarul vine si arata hartiile si madam doar da din gura. Nu ii este oare rusine sa minta in halul asta??
15
6
In afara de circ si spectacol de satra dna Vladescu stie sa faca si altceva?? Si in mandatul trecut se isteriza in loc sa isi faca treaba pt care a fost aleasa!Sa ne mai lase si sa isi vada de ciorba ei!
16
5
Pai din cate stim ,la Medgidia conduce alianta PSD-ALDE.Dl primar este aldist si dna vice psd-ist,cumva probleme in paradisul ciumei rosii?Va dati seama ca acestor oameni nu le ajunge intreg bugetul primariei pt salarii,iar lumea asteapta proiecte si investitii in infrastructura sau in atragerea investitorilor si crearea de locuri de munca.Dle primar si viceprimar,pe cand urmatoarea chermeza sau ...parastas?
15
3
La-ti transfer at last CERNAVODA pe IORDACHE smecherilor sa ne aranjeze si pe noi !
14
0
Astia se excita in public
7
4

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369