REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
6.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Primăria Medgidia are de plătit până în 2030 datorii imense

Primăria Medgidia are de plătit până în 2030 datorii imense

Replica API 28 ianuarie 2019 | 02:23 645

Valentin Vrabie

Primăria Municipiul Medgidia are în derulare un număr de 16 proiecte dintre care 12 se află în procedură de licitaţie. “Suntem în licitaţie cu mai multe obiective în Medgidia: şapte grădiniţe, renovare Colegiul Kemal Ataturk, Liceulul Teoretic Nicolae Bălcescu, spitalul municipal, construirea unei creşe, reabilitare centură Medgidia şi 14 străzi din municipiu, dar şi anvelopare blocuri. Toate aceste proiecte sunt în licitaţie pentru execuţie lucrări. Noi sperăm să înceapă lucrările undeva în luna martie-aprilie când timpul ne va permite să executăm aceste lucrări”, se laudă primarul Valentin Vrabie. Este vorba de proiecte în valoare de 30 milioane euro. Pentru cele şapte grădiniţe au fost atraşi bani prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală 1 şi 2. De asemenea, pentru proiecte, banii provin şi prin Interreg România - Bulgaria, dar şi de la Guvernul României sau chiar de la cel al Turciei. Cu cel din urmă Guvern se reabilitează din anul 2017 policlinica din Medgidia. La această dată lucrarea este realizată în procent de 80% şi este posibil să fie finalizată în aprilie 2019, când şeful autorităţii locale speră să înceapă lucrările la spitalul municipal. “Am obţinut fonduri de la toate propunerile financiare, de la programele deschise naţionale şi internaţionale. Tot ce s-a deschis ca şi sesiune de finanţare, noi am depus proiecte şi am şi obţinut finanţare”, a declarat primarul Valentin Vrabie.

2,7 milioane de euro de la Guvernul Turciei

Pentru policlinică, Guvernul din Turcia a investit aproximativ 2,7 milioane de euro. Cum a fost posibil proiectul cu Guvernul din Turcia? “Fiecare primar are obligaţia să găsească resurse. Că sunt parteneriate, că sunt finanţări guvernamentale, că sunt europene, că sunt internaţionale, eu am reuşit să fac acest lucru. Guvernul Turciei finanţează şi s-a ocupat de toate procedurile, inclusiv de licitaţie. Noi am făcut un protocol de predare a imobilului respectiv, care după reabilitare se va preda unităţii administrative”, a afirmat Valentin Vrabie.

Contract păgubos după prima licitaţie pentru policlinică

Până să intervină Guvernul Turciei, în cazul policlinicii din Medgidia a mai fost o licitaţie câştigată de o firmă în anul 2015, pe vremea fostei administrații. Licitația a adus prejudicii financiare autorităţii locale. “Plătim după urma acelei proceduri şi vom plăti mulţi bani fără să se fi făcut ceva în acea policilină. Doar a rămas dezastru în urmă. Este rezultatul unor administraţii bune sau rele pe care oamenii le judecă. A fost o licitaţie pentru policlinică, firma care a câştigat nu a făcut nimic şi a solicitat bani. Ne-a dat în judecată şi suntem în proces cu acea firmă. Primăria şi-a luat ın trecut nişte angajamente incorecte pentru care am plătit şi vom mai plăti bani. Sunt multe nelegiuri de genul acesta, dar aceasta este viaţa, mergem înainte şi suntem foarte atenţi să nu mai creăm astfel de litigii juridice şi facem lucrări pentru care Primăria Medgidia să nu mai fie îndatorată sau să plătească sume pentru care nu se întâmplă nimic în Medgidia”, a explicat şeful autorităţii locale.

S-au încheiat 20 de procese din 57

Primăria Municipiului Medgidia are de plătit sume mari până se vor încheia litigiile create de fostele administraţii. “Până în anul 2016, Primăria Medgidia avea doar de dat şi încă mai avem de dat până în 2030, bani mulţi la bănci, la agenţi economici, la litigii juridice de genul acesta. Eu în doi ani şi jumătate nu am creat niciun litigiu juridic şi nu am angajat nicio altă datorie. Am plătit în schimb datoriile fostelor administraţii. Până acum trec de 5 milioane de euro”, a menţionat primarul Valentin Vrabie, care a precizat că în total datoriile sunt de zeci de milioane de euro. În schimb, ıoi ani şi jumătate, edilul a reuşit să atragă proiecte de 100 de milioane de euro din fonduri nerambursabile publice şi private. În anul 2016, Primăria Medgidia a fost preluată de actualul edil cu 57 de procese. “În anul 2016, Primăria Medgidia avea 57 de procese şi datorii de zeci de milioane de euro. Uşor-uşor, Primăria Medgidia va elimina toate litigiile juridice. Fostele administraţii au păcălit nişte firme şi au încheiat contracte în deterimentul Primăriei şi în favoarea societăţilor”, a explicat Valentin Vrabie. Şeful autorităţii locale susține că la ora actuală 20 de procese au fost încheiate din cele 57 moştenite de la fostele administraţii.

Camelia MATEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Cam mult 2,5 mil. euro.
3
0
Mai ioane care ar fi minciuna???Te oftici ????
7
2
Replica pune si ea umarul si denigreaza oamenii corecti si cinstiti care sunt sabotati tot timpul de haita psd-ista, ca acest primar Vrabie, si-l lauda, ridica-n slavi pe de-alde radu cristian de la Mangalia care nu face NIMIC in favoarea urbei, doar a clicii de care s-a inconjurat.
9
4
Iordache a concesionat si vandut tot! Pe nimic si fara sa faca ceva!
10
3
au dat cioara din mana pe vrabia de pe gard !!!
7
6
Un mincinos notoriu , o mizerie de om.
8
8

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614