REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Primăria Mihail Kogălniceanu, pregătiri pentru sezonul rece: de la deszăpezire la cadouri de sărbători

Primăria Mihail Kogălniceanu, pregătiri pentru sezonul rece: de la deszăpezire la cadouri de sărbători

Replica API 26 octombrie 2017 | 12:17 404

Ancuţa Belu, despre proiecte

Ancuţa Belu, despre proiecte

Anucța Belu

Edilul din Mihail Kogălniceanu, Anucța Belu, a vorbit despre pregătirile de iarnă pe care le are în vedere. Desigur, nu neglijează nici siguranța cetățenilor, dar nici nu îi privează de micile bucurii pe care le aduce luna cadourilor, așa că societeatea care se va ocupa de deszăpezire este pregătită pentru o iarnă grea și promite cadouri pentru copii și pensionari.

Iarna vine cu pași repezi, iar Ancuța Belu promite o iarnă ușoară pentru că s-a pregătit din timp pentru eventualele probleme pe care zăpada le-ar putea produce în localitatea sa. Totuși, de cinci ani de zile, de când există o societate de mentenanță, nu au fost întâmpinate probleme de natură să îngreuneze activitatea de zi cu zi din comună.

„Noi de cinci ani de zile, avem contract cu societatea noastră de mentenanță, avem toate utilajele pregătite, am luat și materialul antiderapant. Așteptăm pregătiți pentru iarnă. Numai cu societatea noastră lucrăm, nu externalizăm. Este societatea unde Primăria este 100% acționar. Avem tot ce ne trebuie pentru a face față în această iarnă care se anunță”, potrivit primarului localității Mihail Kogălniceanu.

Pregătirile de iarnă nu constau doar în pregătirea eventualelor calamități, dar și în aducerea bucuriei în localitate. Astfel, primărița promite că în luna cadourilor nu vor fi uitați nici cei mici, nici cei mari. Astfel, aceștia vor fi premiați ca în fiecare an, în cadrul serbării de sfârșit de an, care ține locul zilei comunei, scoasă din grila comunei încă de acum trei ani de zile.

„Eu vreau să mențin în luna decembrie sărbătoarea de sfârșit de an, unde să premiez copiii cu rezultate deosebite la învățătură. De asemenea, cuplurile care împlinesc 50 de ani de căsătorie vor fi premiate. Aș menține, la fel, cu cadrele didactice pensionare din localitatea Mihail Kogălniceanu. Astea le păstrez, le-am făcut în fiecare an. Am renunțat de trei ani de zile la organizarea zilei comunei, dar fac această sărbătoare. Am impresia că are mai multă încărcătură, căci este luna cadourilor. Este mai frumoasă și vreau să bucur lumea”, a spus Ancuța Belu.

Desigur, nici proiectele nu sunt uitate! Proiectele care se axează pe dezvoltarea infrastructurii și a bunăstării localității. Ultimul face referire la eficientizarea energetică din UAT-ul condus, însă dacă ne uităm în urmă, mai multe proiecte au fost implementate, ceea ce îi oferă o cămară încărcată de realizări edilului din Mihail Kogălniceanu.

„Eu recent am terminat cu vizita în teren și conformitatea la documentul eficientizare energetică la corp G1-G2”, a conchis edilul.

Primăria comunei a iniţiat un proiect şi se va implementa catalogul electronic în şcolile din Mihail Kogălniceanu şi satele aferente. Potrivit primarului Ancuţa Belu, 1.300 de copii sunt beneficiari direcţi ai catalogului electronic, iar părinţii vor fi la curent cu situaţia şcolară a copiilor lor, dar şi câte absenţe au. 85 de cadre didactice vor fi dotate cu tablete performante, pe care le-a cumpărat unitatea administrativ teriotorială. „În decursul aniilor, părinţii vor putea să vadă evoluţia copiilor. Chiar dacă acum este primul an, elevii de la clasa 0 până la clasa a XII-a sunt beneficiarii direcţi. Vor vedea părinţii peste câţiva ani că este benefic proiectul”, a precizat primarul localităţii, Ancuţa Belu. Proiectul a fost finanţat din bani de la bugetul local şi a costat 15.000 de euro, în care sunt incluse softul-pilot pentru catalog, tablete, punct 4G etc.

Nici implementarea proiectelor pe PNDR nu au stat în loc. „Am depus şapte proiecte, din care patru au fost declarate eligibile. Cele patru eligibile sunt: branşament de apă pentru satul Piatra, din comuna Mihail Kogălniceanu, o grădiniţă cu program prelungit în comuna Mihail Kogălniceanu, asfaltare drumuri comunale. Noi am avut două proiecte, dar a fost declarat eligibil doar cel din zona de est, deci ne-a rămas vestul neeligibil. Acolo avem lucrări de înlocuire a reţelei de apă şi de implementare a reţelei de canalizare. Probabil acesta a fost motivul pentru care nu a fost declarat eligibil. Ne-a rămas nedeclarat eligibil proiectul de iluminat public din localitate.

Al patrulea proiect eligibil este reabilitare şi modernizare dispensar comunal. Al treilea proiect care nu a fost declarat eligibil este modernizarea Primăriei, care este din 1952. Noi ne-o dorim mai modernă, dar nu este o prioritate”, a declarat Ancuţa Belu. Ca fonduri, prin PNDR au fost alocate următoarele sume: branșamente apă localitatea Piatra - 942.887 lei, grădiniţă cu orar prelungit comuna Mihail Kogălniceanu - 1.871.742 lei, reabilitare și modernizare dispensar comuna Mihail Kogălniceanu - 1.656.128 lei, modernizare drumuri comunale şi drumuri de acces în zone rurale - 10.522.354 lei.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614