REPLICA ONLINE CONSTANTA

8.6° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
8.6° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

Primăria Motru cere falimentul ultimei rămăşiţe a Întreprinderii de Metale Rare de la Vadu

Primăria Motru cere falimentul ultimei rămăşiţe a Întreprinderii de Metale Rare de la Vadu

Replica API 5 iulie 2017 | 00:00 525

Ofiţer de Securitate, eşuat în afaceri

Ofiţer de Securitate, eşuat în afaceri

Oraşul Motru cere falimentul unei firme din Constanţa, ultima rămăşiţă a ceea ce a fost Întreprinderea de Metale Rare de la Vadu. Societatea este controlată de un fost ofiţer de Securitate, care s-a asociat în afacerile sale cu un senator, dar şi şeful Companiei Naţionale a Uraniului. Societatea debitoare nu a mai declarat activitate din 2014, an când avea datorii de peste două milioane de euro.

Unitatea Administrativ Teritorială Municipiul Motru a înregistrat pe 27.06.2017 un dosar la Tribunalul Constanţa, prin care cere, în calitate de creditor, falimentul debitoarei Prosidex SRL Constanţa. Primul termen de judecată a fost stabilit pe 06.09.2017. Prosidex are în spate o istorie extrem de interesantă. Firma de la malul mării avea punct de lucru şi la Motru, unde dezmembra căi ferate şi excavatoare, iar în vremurile de glorie derula afaceri serioase cu Sidex Galaţi.

Prosidex SRL are ca domeniu de activitate extracţia altor minereuri metalifere neferoase şi a raportat pentru anul 2014, ultimul an în care a mai avut activitate, o cifră de afaceri de 1.110 lei şi pierderi de 288.003 lei, cu opt angajaţi, dar şi datorii totale de 8.804.426 lei. În 2014 trecea şi Fiscul la executarea firmei, căreia i-a scos atunci la vânzare aproape 19.000 metri pătraţi şi 12 clădiri degradate, toate în localitatea gorjeană Însurăţei. Prosidex SRL a avut şi soră geamănă, cu acelaşi patron şi domeniu de activitate, Prosidex Rom SRL, care între timp a dat faliment.

Afaceri cu Sidex

Prosidex este controlată de teleormăneanul stabilit la malul mării Ştefan Crăciunescu, de 56 de ani, fost ofiţer al Securităţii, structura care controla înainte de 1989 fosta Întreprindere de Metale Rare de la Vadu, comuna Corbu, parte a Grindului Chituc, preluată după Revoluţie de acest Crăciunescu. Pentru că a fost vorba de la bun început de un proiect secret, nu s-a ştiut cu exactitate niciodată ce se exploata în nisipurile de la Vadu. E puţin probabil să fie vorba despre uraniu, cele mai sigure informaţii făcând referire la exploatarea de titan şi zirconiu, ambele indispensabile industriei nucleare din România. Ulterior, cele două Prosidex apar ca producătoare de serpentinită concasată şi dolomită micronizată, iar principalul client al fostului ofiţer de Securitate este combinatul ArcelorMitall din Galaţi.

Asociat cu nume grele

Pe lângă arealul din Vadu, firmele deţin autorizaţii de exploatare pe muntele Rudina şi au puncte de lucru şi în zona Motru. Fosta Întreprindere de Metale Rare (ÎMR) de la Vadu a stârnit încă de la început interesul unor persoane suspuse, cu acces privilegiat la informaţii. Astfel, nu e deloc întâmplător că securistul Ştefan Crăciunescu se afla la conducerea unităţii din Grindul Chituc în momentul în care s-a făcut schimbul de regimuri politice în 1989.

În anul 2000, Crăciunescu a cumpărat cu 2 milioane de euro fosta firmă a Securităţii pe care o conducea, ştiind foarte sigur că nisipul de la Vadu merită această investiţie. În firma Prosidex Rom, care exploata metalele rare moştenite de la ÎMR, au mai fost cooptaţi soţia securistului, Carmen Ştefănescu, Justin Tambozi, născut în Bulgaria şi fost senator PUNR de Călăraşi, dar şi Carmen Iuhas. Ultima este angajată la stat, la Transgaz, şi e soţia lui Tiberius Flaviu Iuhas, care, pe la începutul anilor 2000, când Carmen Iuhas devenea asociată în firma ce exploata metale rare la Vadu, era şeful Companiei Naţionale a Uraniului.

Rocsana CRISTEA

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pa si acum suntem codusi de secrurissti ,informatori avem la Vadu pe Tecuta ,Ancuta Dan ,Polifronie etc ,
3
0
uite asa sau vindut si distrus toata idustria romanesca la niste hoti securisti
7
0

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614