REPLICA ONLINE CONSTANTA

18.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
18.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Primăria Năvodari bagă buldozerele în bordeiele din Sat Midia

Primăria Năvodari bagă buldozerele în bordeiele din Sat Midia

Replica API 4 octombrie 2016 | 01:03 440

Zeci de suflete rămân sub cerul liber în sezonul rece

Zeci de suflete rămân sub cerul liber în sezonul rece

În urmă cu câţiva ani, la începutul toamnei, Primăria Eforie intra cu buldozerele în barăcile ridicate abuziv pe un teren al adminsitraţiei locale. Zeci de romi urlau din gură de şarpe că, în prag de iarnă, rămân pe străzi. În apărarea lor au sărit ONG-urile care apără drepturile minorităţilor, cetăţeni din mai multe ţări ale lumii, iar reprezentanţii primăriei au părut că se menţin pe poziţii. Au părut doar, pentru că, ulterior, legea le-a demonstrat că lucrurile stau altfel: evacuaţilor trebuie să le asigure un acoperiş deasupra capului, până una-alta! Şi, primăria a fost nevoită să îi cazeze pe romi în incinta unei clădiri, internatul nefolosit al liceului din localitate.

Iată că, la 3 ani distanţă, o istorie asemănătoare stă să se petreacă şi în oraşul Năvodari. În cursul zilei de azi, de la orele 8.00, este programată o acţiune de demolare a construcţiilor ilegale din zona cunoscută ca Sat Midia. Poate nu vă vine să credeţi, dar locuitori ai oraşului Năvodari s-au declarat împotriva acestui demers al administraţiei locale, deşi ştiu că cei care şi-au încropit acolo case nu au făcut, de ani de zile, demersurile necesare pentru a se pune în legalitate. „Vine frigul, unde se vor duce acei oameni? Mi se rupe sufletul pentru ei. Administraţia locală nu are bani pentru locuinţe sociale? Există un bloc de locuinţe sociale, ar putea să îi mute acolo”, spune Alina M., o femeie care a fost atât de impresionată de situaţia unei familii cu 11 copii, încât a luat doi dintre prunci la ea acasă.

„Am luat doi dintre copiii familiei. Cea mai mică, am luat-o de când avea câteva zile. Stă la mine, că nu au condiţii. Mi-a fost milă de ea, mi s-a rupt sufletul. Se îmbolnăvea biata de ea, că nu au curent, nu au căldură, sunt vai de ei. Este o familie necăjită. Tot în zona aia locuieşte şi o bătrână oarbă. Dacă o evacuează de acolo... unde se vor duce? Ce vor face? Eu ştiu că acum 4 ani, înainte să îşi facă locuinţă acolo, familia asta cu 11 copii a dormit pe pietriş, în faţa primăriei. S-au dus şi în audienţă să fie ajutaţi, şi... nimic”, susţine femeia.

Şi soţul acesteia este solidar cu „evacuaţii”: „Chiar aşa? Îmi pare rău că i-am făcut campanie (actualului primar, Florin Chelaru – n.r.)”. Locuinţele improvizate de zeci de oameni sunt pe locul fostelor saivane de animale, a adăugat acesta. Situaţia este cunoscută şi de către consilierul Ştefan Gălbău, care a confirmat că este vorba despre oameni amărâţi, unii dintre ei stabiliţi acolo încă din vremea fostului primar Tudorel Calapod. Vom reveni.

Alexandra ANTON

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367