REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.5° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
11.5° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Primăria nu vrea să-şi pună în cap Arhiepiscopia şi enoriaşii: biserica Sf. Haralambie va fi pusă în legalitate

Primăria nu vrea să-şi pună în cap Arhiepiscopia şi enoriaşii: biserica Sf. Haralambie va fi pusă în legalitate

Replica API 18 martie 2016 | 23:44 435

Se caută soluţii, pentru evitarea demolării

Se caută soluţii, pentru evitarea demolării

Arhiepiscopia Tomisului a dispus sistarea sistarea lucrărilor la Biserica Sf. Haralambie din Tomis Nord, până la intrarea în legalitate. „Căutăm soluţii pentru implementarea procedurii de intrare în legalitate. Am sistat lucrările, urmare a sesizării primite de la Primăria Constanţa”, a precizat preotul Eugen Tănăsescu, în replică la situaţia prezentată, în premieră, de cotidianul „Replica” de Constanţa.

Reamintim că lăcaşul de cult a fost ridicat fără autorizaţie, pe un teren care nu îi aparţine. Situaţia nu este de ieri - de azi, ci de ani de zile. Iniţial, pe spaţiul cu pricina a fost amenajată o biserică provizorie, iar ulterior a început construcţia propriu-zisă, însă fără nici un fel de autorizaţii. Cum a fost posibil aşa ceva? În urmă cu câţiva ani, au existat promisiuni din partea administraţiei locale că Arhiepiscopia Tomisului va primi un teren (vizavi de zona în care se află acum construită biserica). Terenul promis nu a mai fost transmis spre folosinţă pentru noua parohie, însă, promisiunile ar fi continuat să curgă:

„Terenul promis iniţial nu a mai fost atribuit de municipalitate, dar s-a făcut vorbire că Arhiepiscopia va primi terenul de vizavi, cel pe care se află acum construcţia”, au precizat sursele noastre. Prin urmare, preotul paroh, Ciprian Stanca, şi-a continuat lucrarea. Urmare a unor reclamaţii, Inspectoratul de Stat în Construcţii a fost nevoit să facă verificări, la fel şi Primăria Constanţa, fiind aplicate şi amenzi. În cursul zilei de miercuri, reprezentantul Primăriei Constanţa, Ionuţ Pripişi, spunea, răspunzând unei întrebări, că, în situaţia dată, se poate ajunge şi până la demolare.

Evident, posibilitatea demolării a agitat feţele bisericeşti, dar şi mulţi enoriaşi. „În legătură cu situaţia bisericii Sf. Haralambie din Constanţa, Arhiepiscopia Tomisului precizează că se caută o soluţie pentru intrarea în legalitate”, au transmis, joi, reprezentanţii Arhiepiscopiei Tomisului - Biroul de Comunicare. După atâta vânzoleală, Primăria Constanţa a reacţionat şi a liniştit enoriaşii, dar mai ales reprezentanţii Bisericii. „Se vor face demersuri pentru intrarea în legalitate şi pentru punerea bisericii în posesia terenului”, a spus Liviu Tramudana, purtătorul de cuvânt al Primăriei Constanţa.

Alexandra ANTON, Mihaela UNGUREANU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369