REPLICA ONLINE CONSTANTA

13.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
13.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Primăria OVIDIU a readus la viaţă OPERELE lui BRÂNCUŞI! VIDEO

Primăria OVIDIU a readus la viaţă OPERELE lui BRÂNCUŞI! VIDEO

Replica API 17 septembrie 2020 | 00:00 2410

Primăria oraşului Ovidiu, Arhiepiscopia Tomisului şi Academia Tomitană au organizat miercuri, 16 septembrie, o conferinţă de presă ce a avut ca subiect lansarea proiectului "Sărbătorile Europei". Evenimentul s-a desfăşurat la Pavilionul Expoziţional situat în parcul de pe Faleza Ovidiu. Proiectul îşi propune reunirea unor personalităţi literare şi artistice din peste 30 de ţări, precum şi inaugurarea Atelierului Brâncuşi, o expoziţie ce conţine 25 de lucrări din cele 102 pierdute sau distruse ale marelui sculptor, realizate în bronz, piatră şi ghips.

La conferinţă au participat primarul din Ovidiu, George Scupra, arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, preşedintele Academiei Dimitrie Cantemir, Barbu Constantin, Mihai Lupu, candidat la presedinţia Consiliului Judeţean Constanţa din partea PNL, dar şi sculptorul Radion Gheorghiţă.

Evenimentul a fost intrerupt de pandemie

Primarul oraşului Ovidiu, George Scupra, a declarat în cadrul conferinţei că ideea acestui proiect s-a conturat de la începutul anului, dar organizarea evenimentului a fost întreruptă de pandemia de coronavirus. "Obiectivul nostru principal este de a înfiinţa Atelierul lui Brancuşi la Ovidiu. Vorbim despre opera pierdută sau distrusă a lui Brâncuşi. Sculptorul Radion Gheorghiţă s-a încumetat să o realizeze", a pecizat Scupra. Potrivit acestuia, a fost aleasă şi locaţia unde va avea loc expoziţia şi anume lângă basilica romană precreştină, aproape de castrul roman. "Acolo se lucreaza în prezent, din luna februarie. Sperăm ca într-un an să le reconstruim", a mai explicat primarul.

Prezent la conferinţă, ips Teodosie a precizat că aceste evenimente pun în valoare toată zona Dobrogei, fiind evenimente speciale. "Prin aceste proiecte ne dorim să punem în valoare expoziţia lui Brâncuşi la Constanţa. Primarul Scupra s-a oferit să găzduiască aceste evenimente şi aşa am decis locaţia. Este un loc foarte potrivit", a declarat ips Teodosie.

Mihai Lupu: Vrem să aducem la Constanţa valorile ţării

Mihai Lupu, candidat la preşedinţia CJC din partea PNL, a declarat în cadrul conferinţei organizate pe faleza de la Ovidiu faptul că acest moment este unul important întrucât este valorificată istoria. "Avem un tezaur imens în Dobrogea şi nimeni nu vrea să vorbească despre acesta. Nouă ne rămâne de azi să descoperim aceste valori şi să le împărtăşim tuturor", a precizat Lupu. De asemenea, acesta s-a arătat dezamăgit de faptul că în ziua de azi oamenii nu se mai raportează la valorile spirituale, că nu mai promovează ce este bun şi frumos, ci scot în evidenţă doar lucrurile negative. "Vrem să aducem la Constanţa valorile ţării", a mai adăugat Lupu. Din cele 102 de lucrări pierdute şi distruse au fost realizate 25, restul de 77 urmând a fi executate în descurs de un an.

Video:

Diana MAXIMIUC

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218