REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.7° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
14.7° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Primăria plătește SMS-uri unei firme strâns legată de fugarul Sebastian Ghiță

Primăria plătește SMS-uri unei firme strâns legată de fugarul Sebastian Ghiță

Replica API 27 mai 2019 | 00:00 1046

Contract pentru plata parcărilor

Contract pentru plata parcărilor

Primăria Constanța plătește o jumătate de milion de lei pentru plata parcărilor prin SMS din oraș unei firme deținute de fugarul Sebastian Ghiță. Înțelegerea a fost semnată cu o societate care a beneficiat în ultimii ani de peste o mie de contracte cu statul, în valoare totală de mai bine de 30.000.000 de euro. Contractul vine după un an de proceduri de achiziție.

Confort Urban SRL, instituție aflată în subordinea Primăriei Constanța, a atribuit pe 4 martie 2019, un contract pentru serviciile privind plata parcărilor prin SMS. ”În vederea eficientizării activității parcărilor publice, cu taxare, din Municipiul Constanța inclusiv a celor din stațiunea Mamaia și a creșterii veniturilor din această activitate, este oportună și necesară achiziționarea de servicii și sisteme moderne de taxare pentru plata parcării. Dintre mijloacele moderne de plată și control a parcării, se evidențiază în prima fază, sistemul de plată a parcării cu ajutorul telefonului mobil.

Prin implementarea acestui sistem de plată a parcării, se are în vedere scăderea numărului de agenți de taxare din parcări, ceea ce conduce la o reducere a cheltuielilor interne aferente personalului folosit în activitatea de taxare. Totodată, implementarea sistemului de plată cu telefonul mobil, față de celelalte sisteme de plată, necesită cele mai mici investiții financiare și poate fi implementat în cel mai scurt timp, în teren fiind necesară doar montarea panourilor de informare pentru parcare cu plată”, se arată în documentația de atribuire.

Procedura simplificată de atribuire a fost inițiată pe 31 mai 2018, iar câștigătoare a fost desemnată Avitech Co SRL din Voluntari, o firmă deținută de oamenii lui Sebastian Ghiță, fostul deputat PSD fugit în Serbia pentru a scăpa de închisoarea din România. Firma a raportat pentru 2018 o cifră de afaceri de peste 47 de milioane de lei și un profit net de aproape 490.000 lei, cu 143 de angajați. A

Potrivit datelor oferite de Serviciul Electronic de Achiziţii Publice (SEAP), Avitech Co SRL a semnat în perioada 2007- 2018 aproape 1.000 de contracte cu statul, din care 700 numai prin cumpărări directe, în valoare totală de peste 30.000.000 de euro. Cele mai importante au venit de la Primăria Slatina (2,3 milioane de euro în mai 2008), Institutul Naţional de Cercetare Dezvoltare Aerospaţială (1,2 milioane de euro în iulie 2015), Municipiul Bucureşti (1,1 milioane de euro în octombrie 2013) etc. Pe listă se mai află Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră (900.000 de euro în septembrie 2011), UM 02415 din MApN (570.000 de euro în octombrie 2007), UM 0296 din cadrul SRI (136.000 de euro în iulie 2015), ministerele de Finanţe, de Interne, al Mediului, Educaţiei etc, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, diverse primării şi consilii judeţene.

Avitech Co şi reţeaua cipriotă

Avitech Co SRL este deţinută în prezent, în procente egale, de Traian Valentin Dogaru şi Anton Gabriel Roescu. Fondatorul firmei este omul de afaceri israelian născut în Bârlad Silvio Vitenstein, iar până în septembrie 2015 asociaţi era trei offshore-uri din Cipru, toate cu sediul la aceeaşi adresă din Nicosia, pe Avlonos nr. 1, Maria House 1075. Patronii pripaşi ai Avitech Co SRL au fost aproape un deceniu Avitech Overseas Co Ltd (reprezentată ultima oară de asociatul de acum Traian Valentin Dogaru, anterior de fondatorul Silvio Vitenstein), Zonix Investments Ltd (reprezentată de Anton Gabriel Roescu) şi Eaglelink Corporation Ltd (reprezentată prin Alexandru Mihail Sofian). Anton Gabriel Roescu apare în Avitech Co SRL încă din 2007, când a preluat locul în firmă de la Daniel Avny, fratele lui Silvio Vitenstein. Pornind de la Vitenstein, Roescu şi celelalte nume amintite, toate iţele roiesc în jurul lui Sebastian Ghiţă.

Toate drumurile duc la Ghiţă

Aşa se face că Alexandru Mihail Sofian, reprezentantul unuia din offshore-urile care au deţinut până în 2015 Avitech Co SRL, a fost asociat cu Sebastian Ghiţă în Asesoft Smart SRL, Smart Integrated Systems SRL şi 360 Revolution SRL. La rândul ei, 360 Revolution SRL a fost înfiinţată de Ghiţă şi Anton Gabriel Roescu, cel care deţine în acte Avitech Co SRL. De asemenea, fondatorul Avitech Co SRL, israelianul Silvio Vitenstein, este cel care a înfiinţat şi XOR IT Systems SRL, firmă deţinută, fireşte, prin mai multe offshore-uri reprezentate însă de Bogdan Padiu, nimeni altul decât cofondatorul imperiului Teamnet, alături de Sebastian Ghiţă.

Fugarul cu sute de milioane de euro de la stat

Fostul deputat PSD Sebastian Ghiţă se află în prezent în Serbia şi este puţin probabil ca statul vecin, în care fugarul şi-a dezvoltat în timp o reţea solidă de relaţii, să-l extrădeze vreodată. Ghiţă a fugit din România în decembrie 2016, în timp ce se întorcea de la o recepţie a SRI şi a fost prins şi arestat la Belgrad în aprilie 2017 pentru posesie de documente falsificate, iar ulterior eliberat pe cauţiune. Fostul deputat este judecat şi arestat în lipsă în mai multe dosare instrumentate de DNA pentru numeroase fapte de corupţie. Ghiţă a devenit, de altfel, etalonul public al corupţiei din România, în urma sutelor de contracte primite de la stat, în special prin trafic de influenţă sau dare de mită, după cum susţin procurorii, prin intermediul cărora a încasat câteva sute de milioane de euro din bani publici, mai ales de la instituţiile cheie ale statului.

R.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Javra de Fagabou ne jecmaneste in fiecare zi in fiecare ora cu taxe abuzive, trebuie iesit in strada , nu se mai poate
14
0
banii ii ia primaria,dar unde se duc acestia?nu am vazut o parcare intr-o zona aglumerata a constantei,sa zicem supraterana sau subterana. pentru ce platim banii acestia?sa ii ia o firma psd-ista?este timpul ca acest primar marioneta sa plece din primarie si tot personalul actual.
15
0
Prolific om ! Gaina care face oua de aur !
6
0
Puscaria va mananca ba ! Furati cat mai puteti din primaria aia ca in cativa ani va trimitem pateuri si tigari la poarta alba !!! La puscarie cu Fagadau si toti spagarii din primaria constanta ! Un mic filaj de 1 zi max 2 si jumate din angajatii de la primarie ajung la poarta alba !
19
0
Cum a ajuns un penal fugar , un gunoi ordinar sa aibe parcari in Ct ?? Si cum de s.a ajuns in situatia ca in Ct sa nu mai existe nici o parcare libera , a cumparat ghita porcu parcarile? La puscarie cine i le.a dat!
18
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218