REPLICA ONLINE CONSTANTA

4.4° Constanța Mar., 19 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6673
4.4° Constanța Marți, 19 Martie 2024 Anul XX Nr. 6673
 

Primăria REABILITEAZĂ CASA fostului primar BĂNESCU, DISTRUSĂ de afaceristul BECIU

Primăria REABILITEAZĂ CASA fostului primar BĂNESCU, DISTRUSĂ de afaceristul BECIU

Replica API 31 iulie 2021 | 00:50 3121

Casa care îi poartă fostului primar al Constanței, Ion Bănescu, trebuia să rămână un simbol al orașului, așa cum este Cazinoul. În schimb, a fost bătaia de joc a vechilor administrații care au dat undă verde unui afacerist să ridice, fix lângă clădirea - monument istoric - un imobil gigant. Așa se face că investitorul, familia Beciu din Constanța, a pus în pericol clădirea. La primul cutremur mai zdravăn este prima care pică, deoarece structura de rezistență a fost afectată. Iată că Primăria a alocat, prin rectificarea bugetară aprobată de consilieri în ședința de vineri, 30 iulie, alocarea fondurilor necesare realizării documentației tehnico-economice. Vorbim despre suma de 9.000 de lei, pentru elaborarea documentației tehnico-economice aferente obiectivului de investiții de reabilitare a Casei Bănescu.

De ani de zile conducerea Centrului Theodor Burada, instituția care funcționează în Casa Ion Bănescu, s-a rugat de fosta administrație să ia măsuri de punere în siguranță a imobilului. Și Curtea de Conturi a sesizat, în ultimul control desfășurat anul trecut, că primăria nu a luat măsuri necesare pentru recuperarea prejudiciului creat de firma care a construit o clădire lipită de casa Bănescu. Este vorba despre imobilul lui Iani Beciu, pe care a construit-o pe bulevardul Tomis 112. În prezent, în clădirea lui Beciu funcționează SPIT Constanța, pentru care plătește lunar chirie de aproximativ 20.000 euro.

Dar cum a reușit Iani Beciu să distrugă un monument istoric?

„S-au pus stâlpii de susținere, la mare adâncime pentru fundație și în momentul în care s-a forat și s-au pus acei stâlpi s-a clătinat toată clădirea și chiar în perioada aceea, într-una din nopți, s-a auzit un zgomot foarte mare și atunci s-a lăsat. Fundația este făcută acum 100 de ani, pe pietriș, nu existau atunci fundații de beton și astfel s-a lăsat și s-a înclinat într-o parte. Au plesnit ambele planșee, și cele dintre parter și etajul 1 și cele dintre parter și demisol. Noi am făcut expertize și toate demersurile ce țin de noi. Sunt două planșee care trebuie refăcute și fundația, care trebuie injectată cu beton, pentru că este clar că nu mai ține. Clădirea aceea ar fi trebuit să fie la cel puțin un metru de clădirea noastră, dar iată că sunt lipite pentru că așa s-au dat avize de la bun început. Prejudiciul era de 38 - 40 mii lei, acum trei ani, când am făcut o expertiză. Cred că este o problemă administrativă care trebuie rezolvată între Primărie și Consiliul Județean”, a spus, pentru Replica, Doina Voivozeanu.

Clădirea este deținută de familia Beciu, Iani și Marina, acționari la SC Complex Eden SRL, iar contractul datează din perioada fostului primar Decebal Făgădău.

Prima autorizație a fost obținută în anul 2010, clădirea fiind finalizată undeva prin 2016.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Pe vremea luiCeausescu CAP-sti azi "mari " afaceristi au cotropit constanta precum hunii
8
0
vechea administratie care a dat aprobarea a pus in pericol cladirea, nu investitorul.
13
2
Brinzarii sa plateasca ce au distrus .mari afaceristi de la muntii Pindu .
22
2
dar de ce nu repara cine a distrus?
29
0
la contract de chirie cu capatanile de oaie..Aveti destule cladiri.
23
2
Cine a distrus sa plateasca, nu noi, prin Primarie
29
1
oierii targasiti au distrus orasul
25
2

REPLICA

LOTO

6/49
294439101410
5/49
31213917-03-20243 0 1 5 5 7 6
joker
371118333920