REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.5° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.5° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Primărie în pragul FALIMENTULUI?! Curtea de Conturi a constatat că se află colaps financiar!

Primărie în pragul FALIMENTULUI?! Curtea de Conturi a constatat că se află colaps financiar!

Replica API 4 aprilie 2019 | 00:00 482

Florin Gârea, primarul comunei Mereni

Primăria Mereni, în pragul falimentului! Auditorii Curţii de Conturi au confirmat ceea ce se comentează, de mai bine de doi ani, şi anume că UAT Mereni, condusă de Florin Gârea, este în incapacitate de plată. Cel mai probabil, urmează redresarea economică -financiară a primăriei sau, cel puțin, se va încerca acest lucru.

Curtea de Conturi a realizat o misiune de audit financiar la UATC Mereni. Auditorii au constatat că administraţia locală se află în criză financiară. În urma calculelor efectuate, a reieșit că ponderea obligațiilor de plată în totalul cheltuielilor bugetului general centralizat al UATC Mereni la data de 31 decembrie 2017 era de 12,95%, pondere foarte apropiată de procentul de 15%, peste care se constată situația de criză financiară. La trimestrul trei al anului 2018 (situațiile financiare încheiate la 30 septembrie 2018) UATC Mereni înregistrează o pondere a obligațiilor de plată către furnizori comerciali în totalul cheltuielilor bugetului centralizat de 23,24%, situație în care devin incidente dispozițiile art.74 din Legea 273/2006 a finanțelor publice locale, entitatea regăsindu-se în situația de criză financiară.

Nerespectarea prevederilor legale privind modul de întocmire și raportare a situațiilor financiare anuale

Facturi primite în perioada 2008-2016 neînregistrate în contabilitate la momentul primirii; creanțe fiscale evidențiate în lista de rămășiță, dar neînregistrate în evidența contabilă au condus la o abatere în valoare de 2.292.000 lei, spune Curtea de Conturi. Nu au fost supuse aprobării Consiliul Local al UATC Mereni contul anual de execuție bugetară și situațiile financiare aferente exercițiului financiar al anului 2017. S-a constatat că activitatea de control intern nu s-a exercitat potrivit prevederilor legale în sensul că persoana nominalizată prin dispoziție de către conducătorul instituției, responsabilă cu activitatea de angajare, lichidare, ordonanțare și plată a cheltuielilor bugetare, nu a acordat pe facturi viza de „Bun de plată”. Auditorii au mai constat încheierea de contracte de închiriere pășune cu nerespectarea prevederilor legale aplicabile. În contractele încheiate nu este prevăzută valoarea chiriei la hectar și termenul de plată precum și clauze de natură să asigure exploatarea bunului închiriat, potrivit specificului acestuia.

În anul 2017, primarul Florin Gârea nu a organizat inventarierea patrimoniului public și privat al comunei Mereni. De asemenea, s-a constatat că nici în perioada anterioară respectiv anii 2015 și 2016 inventarierea nu s-a efectuat. Deși ordonatorul principal de credite a emis în 04.10.2016 dispoziție prin care s-a constituit comisia de inventariere a bunurilor, materialelor, mijloacelor fixe, obiectelor de inventar și materialelor consumabile pentru anul 2016, aceasta nu s-a efectuat.

Potrivit raportului, UATC Mereni nu a procedat la reevaluarea activelor fixe corporale, potrivit prevederilor legale privind reevaluarea și amortizarea activelor fixe aflate în patrimoniul instituțiilor publice.

S-au efectuat plăți de 893 000 lei pentru cheltuieli de capital pentru care nu au fost aprobate credite bugetare, acestea fiind efectuate de către entitate din creditele bugetare deschise pentru cheltuielile cu bunuri și servicii, iar în perioada 2016-2018 s-au efectuat plăți nelegale în valoare de 89.000 lei ocazionate de acordarea unor drepturi salariale (spor pentru condiții deosebite și prime individuale) neprevăzute de legislația în vigoare

Angajarea, lichidarea, ordonanțarea și plata a două contracte de prestări servicii cu obiect diferit, dar care, în realitate, au constat în efectuarea aceleiași prestații în mod identic (efectuarea unui studiu geotehnic au generat un prejudiciu în dauna bugetului local al UATC Mereni de 68 mii lei la care se adaugă penalități în sumă de 13 mii lei. Plata nelegală în valoare de1 0.000 lei a unor servicii de telefonie mobilă, serviciile fiind utilizate de persoane care nu sunt angajate ale entității.

Pentru abaterile identificate s-au formulat recomandări cu privire la respectarea prevederilor legale privind încasarea veniturilor, efectuarea cheltuielilor, organizarea evidenței contabile și a sistemelor de control intern. De precizat faptul că, abaterile constatate se află în stadiu de valorificare.

Când intră o primărie în criză financiară

Criza financiară este prezumată în următoarele situaţii: neachitarea obligațiilor de plată, lichide și exigibile, mai vechi de 90 de zile și care depășesc 15% din bugetul anual; neachitarea drepturilor salariale prevăzute în bugetul de venituri și cheltuieli pe o perioadă mai mare de 90 de zile de la data scadenței; la calculul criteriului prevăzut la lit. a) nu se iau în calcul obligațiile de plată, lichide și exigibile, care se află în litigiu contractual.

Potrivit articolului 74 din Legea 273/2006 privind finanţele publice locale, ordonatorul principal de credite, din oficiu sau după ce a primit sesizarea situației de criză financiară, are obligația convocării autorității deliberative în termen de 5 zile lucrătoare. Autoritatea deliberativă ia act, în condițiile legii, de existența situației de criză financiară, mandatează ordonatorul principal de credite pentru elaborarea planului de redresare financiară și analizează propuneri care să fie cuprinse în planul de redresare financiară prezentat de ordonatorul principal de credite. Planul de redresare financiară va fi elaborat de către ordonatorul principal de credite, împreună cu direcția generală a finanțelor publice județene și cu structurile teritoriale ale Curții de Conturi, în termen de 30 de zile de la stabilirea stării de criză de către autoritatea deliberativă.

Mirela PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Asta a furat atat de mult ca nici macar o banca nu il mai inprumuta mai mult nici partidu din care face parte.Hai Pro Tv lasatii pe fierbinteni faceti un serial "La Mereni".
1
1
Deh,le-a dat Dragnea dreptul sa-si faca singuri salariile!Sunt localitati intregi in tara,unde singurii angajati sunt cei ai primariilor respective cu salarii intre 6 si 9.000 de lei!
4
1
Pai cum altfel isi poate tine Primarul cei 2 copii la facultate?
7
1
Primari incapabili care n-au expertiza financiara si care si-au facut salarii de 100 mil si dupa ei potopul
5
4
este un egzemplu pt rromania .
8
4
salarii mari , munca ,ioc,hai la primarii cu totii, e vacuta de muls si trai pe vatrai!
6
4

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614