REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
20.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Primarii constănţeni anunţă preţ redus la gigacalorie, comparativ cu anul trecut

Primarii constănţeni anunţă preţ redus la gigacalorie, comparativ cu anul trecut

Replica API 3 decembrie 2014 | 22:55 110

Odată cu venirea iernii,

Odată cu venirea iernii,

Iarnă de iarnă, România tremură de frig, iar constănţenilor le tremură buzunarele. Campionul incontestabil al preţurilor imense la gigacalorie, la nivel naţional, judeţul Constanţa se prezintă anul acesta ceva mai bine faţă de iarna trecută. În municipiul Constanţa, toţi constănţenii, indiferent de venit, vor plăti un preţ al gigacaloriei cu 13,5 la sută mai mic. La ultima şedinţă de consiliu local, primarul Radu Mazăre a anunţat că în această iarnă preţul la gigacalorie va fi de 310 lei pentru toată lumea şi va rămâne aşa şi pentru anul viitor.

Primarul a explicat că factura la încălzire se va reduce de la 358 de lei, cât e în prezent, la 310 lei pentru toată populaţia, şi pentru cei cu ajutoare de la Primărie şi pentru cei care nu primesc. 19 milioane de lei este suma primită de la Guvern, pentru reducerea preţului gigacaloriei şi care reprezintă o compensare pentru faptul că municipalitatea a pierdut 20% din acţiunile Portului Constanţa. Astfel, pentru sezonul rece 2014 - 2015, preţul unei GCal a scăzut de la 358,54 lei la 310 lei, ceea ce înseamnă o scădere de 13,54%.

Mangalia, invidie şi competiţie cu Năvodari

Potrivit primăriei Năvodari, odată cu răcirea bruscă a vremii, a început distribuirea de agent termic către populaţia oraşului. Reprezentanţii Termica Distribuţie Năvodari au anunţat că Instalaţiile sunt pregătite pentru distribuţia de agent termic pentru întreg sezonul. Locuitorii oraşului Năvodari vor beneficia în continuare de cel mai mic tarif la gigacalorie, respectiv 186 lei, preţul fiind acelaşi de nu mai puţin de nouă ani. Vine “tare, din urmă” municipiul Mangalia, unde primarul Cristian Radu jubilează că are “una dintre cele mai mici preţuri la gigacalorie din ţară”, în contextul în care acolo “nu avem Midia în spate”. “200 de lei va fi, mai puţin decât anul trecut. Atâta timp cât tot oraşul a trecut pe gaz, e normal să fie mai puţin. Este unul dintre cele mai mici preţuri din România. Bine, Năvodari are Midia în spate şi preţul este mult mai mic şi îmi doresc să facem pentru 2015 – 2016 un alt preţ. Mă refer la persoanele cu dizabilităţi sau care nu îşi pot permite. Am văzut pensionari, în Mangalia, care au pensii de 200 de lei, chiar şi 10 lei am văzut şi, atunci, încercăm să umblăm. (...) Inclusiv din partea Guvernului se dă un ajutor, în funcţie de anumite criterii. Dar, îmi doresc, ca, separat de aceasta, împreună cu membrii consiliului local să încercăm să facem o strategie şi ca această subvenţie să meargă în special la oamenii care chiar au nevoie de ele. Lucrăm la acest material”, a spus Cristian Radu, pentru „Replica”. La Cernavodă, situaţia este puţin mai complicată. Primarul Gheorghe Hânsă încă nu ştie cum se prezintă exact situaţia cu preţul la gigacalorie, însă „ar putea fi ca anul trecut”. Hânsă aşteaptă adoptarea bugetului naţional pentru a putea lua o decizie la Cernavodă. „Încă nu pot spune cu exactitate, dar probabil că va fi tot atât cât anul trecut, aproape 100 de lei. Vom ştii după ce se votează bugetul naţional. Depinde şi de câteva intervenţii ale noastre în acest proiect. Intervenţii însemnând tot felul de ajutoare pentru anumite categorii, ceea ce influenţează preţul real pentru contribuabili”, a spus Hânsă, pentru „Replica”.

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367