REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.8° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
14.8° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Primarii constanteni, in pelerinaj la Stere Sponte, mai ceva ca la manastiri

Primarii constanteni, in pelerinaj la Stere Sponte, mai ceva ca la manastiri

Replica API 9 septembrie 2010 | 00:00 103

Se modifica harta judetului

Se modifica harta judetului

Toţi primarii constănţeni, funcţionari din aparatul de specialitate al primarilor, specialişti ai Administraţiei Bazionale de Apă Dobrogea Litoral, Oficiului de Cadastru şi Publicitate Imobiliară şi Direcţiei Silvice, adică zeci de funcţionari publici, au constituit cea mai mare comisie la nivel de judeţ din ultimii 40 de ani, care va avea menirea de a stabili limitele teritoriale ale fiecărei unităţi administrativ-teritoriale şi noua delimitare a judeţului Constanţa. Cu toate că operaţiunea pare extrem de anevoioasă şi necesită mult timp, Stere Sponte pare încrezător în forţele subalternilor săi, care până la 1 noiembrie a.c. sunt nevoiţi să definitiveze întreaga procedură. Din acest motiv Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) Constanţa a fost asaltat de zeci de primari, care s-au înghesuit să treacă pragul instituţiei manageriată de pedelistul Stere Sponte în speranţa că prin noile limite teritorial administrative, ce vor fi definitivate în perioada următoare, vor obţine mai mult teren decât cel pe care îl aveau consemnat iniţial în acte.

"Fiecare ţine la comuna lui şi încearcă să obţină cât mai mult teren, dar odată puse cărţile pe masă sunt nevoiţi să accepte realitatea, iar alţi primari au decis să confrunte datele din acte cu ceea ce există în teren. Dacă primăriile se înţeleg luăm în considerare orice soluţie propusă de dânşii, dacă nu ajung la mediere şi dacă nici în urma discuţiilor nu vor să semneze procesele verbale atunci vom clarifica noi situaţi în baza documentelor pe care le avem. Până în prezent au fost definitivate 22 de graniţe din cele 159. S-au finalizat actele în cazul localităţii Comana care are ca vecini Albeşti, Amzacea, Chirnogeni, Pecineaga şi Negru Vodă. La 23 August primarul mai are de clarificat situaţia cu Tuzla şi Mangalia, dar s-a înţeles cu Topraisar, Pecineaga, Amzacea şi Costineşti. La Independenţa primarul nu s-a înţeles cu nici un vecin din cauza hectarelor de teren şi îl aşteptăm la a doua rundă de discuţii", susţine Stere Sponte, care mai spune că această delimitare se impunea în condiţiile în care de 40 de ani nu a mai fost actualizată. "Au apărut noi drumuri, Canalul Marea Neagră, Autostrada şi atunci se impunea o actualizare a datelor împreună cu toţi primarii. Se vor edita noi hărţi, iar pentru acţiunea aceasta nu s-au alocat fonduri speciale, deci lucrăm cu forţe proprii", susţine Sponte. Unul dintre motivele pentru care s-a impus acest proiect la nivel naţional îl reprezintă şi recensământul agricol, dar şi recensământul populaţiei care va fi efectuat în 2011 şi pentru care era necesară o bază de date actualizată. De altfel, autorităţile spun că este posibil ca preţul unor terenuri să crească sau să scadă extrem de mult, în funcţie de noua încadrare cadastrală pe care o vor primi. Există şi riscul ca anumite terenuri să fie trecute din extravilan în intravilan şi viceversa, dar Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară se pare că a stabilit o metodologie unitară extrem de precisă pentru eliberarea noilor titluri de proprietate în cazul cetăţenilor aflaţi în această situaţie.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367