REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.6° Constanța Vin., 26 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6711
12.6° Constanța Vineri, 26 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6711
 

Primarii de la PDL nu se bagă la referendumul organizat de Consiliul Judeţean

Primarii de la PDL nu se bagă la referendumul organizat de Consiliul Judeţean

Replica API 5 noiembrie 2011 | 00:00 84

Poliţiştii vor păzi secţiile de votare

Poliţiştii vor păzi secţiile de votare

Primarii din judeţ au opinii diferite faţă de organizarea şi rezultatele referendumului organizat de Consiliul Judeţean Constanţa, privind reorganizarea teritorială a ţării. Unii primari sunt "pentru" organizarea lui, alţii sunt "împotrivă", iar din a treia categorie fac parte indiferenţii. De exemplu, primarul comunei Albeşti, Gheorghe Moldovan, susţine că nu ştie sigur dacă va da curs solicitării CJC, dar că balanţa tinde mai mult spre "nu". "Din punct de vedere legal, Consiliul Judeţean nu mă poate obliga să organizez referendum în comună, mai ales că nu am primit fonduri, iar conturile ne sunt blocate, suntem în executare silită. Cred că nu o să facem referendumul în Albeşti şi o să le explicăm oamenilor de ce. Nu are nimeni ce să-mi facă pentru asta. Însă parcă nu aş vrea să mi-i pun din nou în cap pe toţi, pentru că ei au făcut, iar eu nu. Până la urmă, de ce să fac, dacă nu am primit nici un ban?", ne-a declarat primarul comunei Albeşti, Gheorghe Moldovan.

"Facem referendum, dar le trimitem factura"

La rândul său, primarul de la Murfatlar, Gheorghe Cojocaru, susţine că va organiza referendumul, cetăţenii fiind cei care vor decide ce se va alege de acesta. Însă problema este alta. "Teoretic, suntem obligaţi să îl facem. Dacă este sau nu legal, stabilesc instanţele de judecată după ce se termină. Însă este o mare nebuloasă. Nu ştim dacă secţiile de votare vor fi păzite de Poliţia Locală sau cea naţională, nu am primit nimic în legătură cu plata acestora. O să fiu nevoit să dau drumul la căldură în şcoli şi în cămin. Păi cine ne va plăti nouă toate aceste lucruri, pentru că CJC nu ne-a dat nici un ban?! Oricum, facem referendum, dar după ce se termină, o să cuantificăm totul şi o să le trimitem factura", ne-a declarat primarul de la Murfatlar.

"Referendumul acesta nu are nici o putere"

Ceva mai relaxat s-a arătat Vasile Delicoti, primarul comunei Poarta Albă. "Noi nu ne batem capul. O să punem o urnă, o masă şi o cabină de vot şi gata. Să vedem din ce o să plătim. Oricum referendumul ăsta nu are nici o putere. El are rol consultativ, nu are valoare juridică. Dacă o să se facă reorganizarea teritorială a ţării, nu o să se ţină cont de referendumul ăsta, pentru că nu are valoare juridică. Până acum nici ştampile nu ne-au dat, am înţeles că buletinele vor fi date de la pavilionul Expoziţional. Oricum, se poate întâmpla ca şi altă dată, din 22.000 de votanţi, ne putem trezi cu 24.000 de voturi", ne-a declarat Vasile Delicoti. Şi părerile pot continua. În ciuda faptului că prefectul Claudiu Palaz acuză că acest referendum este unul "privat", al lui Nicuşor Constantinescu, plata privind paza secţiilor de votare şi celelalte cheltuieli sunt suportate din bani publici, aspect confirmat şi de şeful IPJ Constanţa, comisarul-şef Valentin Burlacu. "Paza efectivă a secţiilor de votare va fi asigurată de 200 de poliţişti din cadrul IPJ, plus 120 de jandarmi şi lucrători din cadrul altor structuri: Transporturi etc., iar plata o va face Consiliul Judeţean. Cei 200 de poliţişti vor păzi doar secţiile, însă tot Inspectoratul va munci", ne-a declarat Valentin Burlacu, şeful IPJ. Reamintim că edilii din judeţ au participat, vineri, la o şedinţă organizată la Prefectura Constanţa, împreună cu şefii serviciilor deconcentrate, fiind convocaţi chiar de către prefectul Claudiu Palaz.

Daniel ALBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
182182191
5/49
251721402310
joker
8442812108