REPLICA ONLINE CONSTANTA

16.2° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
16.2° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Primarii din Constanţa încep să pice pe capete: după Anghel, şi Dedu îşi pierde funcţia!

Primarii din Constanţa încep să pice pe capete: după Anghel, şi Dedu îşi pierde funcţia!

Replica API 21 noiembrie 2013 | 00:00 594

Primarul din Mircea Vodă, condamnat la 1 an şi 6 luni de închisoare

Primarul din Mircea Vodă, condamnat la 1 an şi 6 luni de închisoare

Primarii din judeţul Constanţa "încasează" condamnări după condamnări. După ce primarul din comuna Castelu, Nicolae Anghel, care a fost condamnat la 6 luni de închisoare cu suspendare, pentru neglijenţă în serviciu, iată că a venit şi rândul edilului din Mircea Vodă, Dumitru Dedu, să afle verdictul în dosarul în care a fost acuzat de obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţii Europene. Dumitru Dedu a fost condamnat la 1 an şi 6 luni închisoare cu suspendare pentru infracţiuni de corupţie, iar secretarul comunei, Cristina Căluian, a fost condamnat la 6 luni cu suspendare pentru săvârşirea infracţiunii de fals intelectual.

Decizia aparţine Curţii de Apel Constanţa şi este definitivă, iar ea vine ca urmare a apelului formulat de procurorii DIICOT împotriva deciziei magistraţilor Judecătoriei Medgidia care i-a achitat pe pe cei doi. Soluţia judecătorilor din cadrul instanţei superioare l-a lăsat pe Dumitru Dedu fără cuvinte. "Nu ştiu ce să spun. N-am ce să spun. Să văd şi eu ce spune (n.red. hotărârea)", a spus, pentru "Replica", edilul, care a încheiat, brusc, convorbirea, semn că soluţia instanţei l-a supărat peste măsură! Reamintim că Dumitru Dedu a fost trimis în judecată în 2010, de procurorii DNA, pentru infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete care a avut ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţii Europene. Mai exact, edilul a fost pus sub învinuire după ce procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Medgidia au primit de la Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură documente potrivit cărora Dumitru Dedu ar fi solicitat subvenţia în agricultură pentru un teren mai mare decât cel pe care îl lucrase în realitate. Astfel, Dumitru Dedu a prezentat cu ocazia formulării cererii de acordare de subvenţie în cadrul Schemei de plată unică pe suprafaţă pentru anul 2009, contractul de arendare nr. 102/2008 încheiat cu SC Cernavodă Power SRL Bucureşti, falsificat prin contrafacerea filelor 1 şi 5 prin înscrierea de date nereale privind obiectul arendării, cu scopul obţinerii de fonduri suplimentare din fondurile Comunităţilor Europene. Totuşi, banii nu au intrat în conturile primarului, reprezentanţii Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură- Centrul Judeţean Constanţa reuşind să dea în vileag matrapazlâcurile primarului. Cristina Căluian, secretarul comunei Mircea Vodă, a fost trimisă în judecată pentru complicitate la ilegalităţile primarului Dedu. Funcţionarul a făcut menţiunea, cu bună ştiinţă, că primarul deţine în arendă suprafaţa de 195,735 ha, în temeiul contractului nr. 102/07.10.2008, suprafaţă de teren mai mare decât cea care rezulta din contractele legal încheiate. Ca urmare a condamnării, edilul riscă să îşi piardă şi funcţia, precedente în acest sens existând. Un exemplu este cel al lui Leontin Duţă, primarul din Biled, care a fost condamnat de Curtea de Apel Timişoara, în februarie, la un an şi jumătate de închisoare cu suspendare, pentru deturnare de fonduri europene şi fals în declaraţii şi înscrisuri publice. Presa din Timişoara notează că prefectul a emis ordinul vizând încetarea de drept a mandatului primarului (Leontin Duţă - n.r.), însă acest ordin poate fi contestat în instanţă.

Mirela Sorina PASCAL

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102