REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Sâm., 20 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6705
6.4° Constanța Sâmbătă, 20 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6705
 

PRIMARII din CONSTANȚA spun că NU-i vor lua IARNA prin SURPRINDERE, anul acesta

PRIMARII din CONSTANȚA spun că NU-i vor lua IARNA prin SURPRINDERE, anul acesta

Replica API 8 decembrie 2021 | 10:30 1718

Lunile sezonului rece se caracterizează printr-o gamă variată de fenomene meteorologice și o scădere bruscă a temperaturilor. Astfel, odată cu scăderea simțitoare a temperaturilor, în scurt timp vom avea și primele precipitații sub forma de lapoviță și ninsoare. În rândurile de mai jos puteți afla cum s-au pregătit primarii localităților Lumina, Ciocârlia, Năvodari, Castelu, Aliman, Negru Vodă, Medgidia, Cernavodă, Murfatlar, Hârșova, Crucea și Saraiu.

Vremea rece pare să-și intre în drepturi pe zi ce trece! Chiar dacă încă nu au apărut precipitații sub formă de ninsoare, temperaturile scăzute dau semne că iarna se apropie cu pași repezi. Acest lucru i-a determinat pe aleșii locali să înceapă achiziția materialelor necesare deszăpezirii, respectiv materiale antiderapante, echipamente și combustibil. Se pare că anul acesta nimeni nu va fi luat prin surprindere de troiene. În ceea ce urmează, puteți afla cum s-au pregătit primarii orașelor Năvodari, Negru Vodă, Medgidia, Cernavodă, Hârșova, Murfatlar dar și comunelor Lumina, Ciocârlia, Castelu, Aliman, Crucea și Saraiu.

Primarii comunelor din județ sunt pregătiți pentru nămeți

Pentru început, primarul comunei Aliman, Nicola George, dă asigurări că este pregătit în totalitate pentru sezonul rece. „Avem achiziționat 30 de tone de nisip, o tonă de sare, 500 de litri de motorină pentru buldoexcavatorul din dotare și avem încheiat un contract de deszăpezire cu o societate. Școlile la fel sunt pregătite și dotate cu materiale lemnoase.”, spune primarul comunei Aliman, Nicola George.

Dorinela Irimia

Și în cazul comunei Saraiu, primarul Dorinela Irimia, spune că este pregătită și așteaptă zăpada. ,,Noi avem contractul de deszăpezire, îl facem cu utilajele proprii și cu societatea Primăriei. Suntem pregătiți și anul acesta pentru sezonul rece. Numai să ne iubească Dumnezeu și să ne dea zăpadă, să fie sărbătorile în armonie”, spune primarul comunei Saraiu, Dorinela Irimia.

La fel afirmă și primarul comunei Crucea: „Avem contract cu firma consiliului local pentru deszăpezire. Suntem pregătiți, acoperiți, avem materiale antiderapante, avem utilajele funcționale. Totul va fi bine.”, a afirmat primarul comunei Crucea, Iulian Tudorache.

Iulian Tudorache

Și în cazul comunelor Mircea Vodă, Castelu, Ciocârlia și Lumina, totul este pregătit pentru zăpezile ce ar urma să sosească cât de curând. În rândurile de mai jos puteți regăsi declarațiile primarilor localităților mai sus amintite. „Noi asigurăm partea de salubrizare prin gospodărirea comunală, societatea din subordinea consiliului local. Suntem dotați cu utilaje, avem stocuri de sare, de nisip, clorură de calciu. Așteptăm iarna să ne bucurăm de ea”, a declarat Ionașcu George, primarul comunei Mircea Vodă.

Și primarul comunei Castelu, Nicola Anghel, spune că localitatea pe care o administrează este pregătită pentru sezonul rece. „Avem încheiate 2 contracte pentru deszăpezire. Suntem pregătiți și în acest an”.

„Suntem foarte pregătiți din toate punctele de vedere, utilaje, motorină, oameni, nisip, sare. Și iarna trecută am reușit să deszăpezim și drumul dintre Ciocârlia și Castelu. În caz de blocare a drumului, avem pregătite și spații de cazare.”, spune primarul comunei Ciocârlia, Șerbu Ionuț.

„Aveam resursele noastre proprii, avem nisip, sare și cele necesare. Suntem pregătiți la orice moment pentru a interveni fără să apelăm la nimeni”, spune primarul din Lumina, Dumitru Chiru.

Și în orașe stă treaba bine!

Se pare că anul acesta, și primarii orașelor constănțene sunt pregătiți pentru sezonul rece. În timp ce unii au încheiat contracte cu diferite societăți pentru deszăpezire, unii afirmă că au utilajele proprii și se descurcă fără să plătească. Este și cazul primarul orașului Hârșova, Ionescu Viorel, care spune: „Avem materiale, avem utilaje. Totul merge ca și până acum. Nu dăm banii la alții când putem face noi.”, spune acesta.

Viorel Ionescu

Aceeași situație este înregistrată și la Negru Vodă, unde primarul consideră că au aparatura și materialele necesare pentru a trece de acest sezon rece. ,,Avem 2 buldoexcavatoare, avem 2 tractoare, avem un unimog luat pe fonduri europene, lamă, cu freză pentru zăpadă. Avem o tonă de sare, materiale antiderapante”, a declarat primarul orașului Negru Vodă, Petre Urziceanu.

Pe de cealaltă parte, îi regăsim și pe edilii care au considerat că societățile specializate pentru deszăpezire s-ar ocupa mult mai bine. ,,Suntem pregătiți și anul acesta. Avem contract cu Iridex pentru deszăpezire, avem materiale cumpărate, respectiv sare și nisip, avem chiar și o mașină pentru deszăpezire, o autofreză, plus utilajele noastre proprii.”, a afirmat primarul orașului Murfatlar, Cojocaru Gheorghe.

La fel și orașele Medgidia și Năvodari, unde aleșii locali sunt pregătiți pentru sezonul rece. „Avem contracte încheiate cu societatea Iridex, am achiziționat utilajele și materialele necesare pentru acest proces de deszăpezire.”, a afirmat Valentin Vrabie, primarul orașului Medgidia.

Valentin Vrabie

Pentru această iarnă, Primăria Cernavodă are asigurat în stațiile de depozitare, stocul de materiale pentru deszăpezire (82 tone de clorură de calciu, 600 tone de nisip, 20 tone de sare), iar pe măsură ce acest stoc se diminuează, va fi completat prin achiziționarea unor noi cantități. Ca utilaje dispune de: autobasculantă 8×4 incluzând și echipament pentru deszăpezire: sărăriță și lamă de deszăpezire, buldoexcavator – caterpilar echipat cu lamă de deszăpezire – 2 buc, tractor Farmatrac echipat cu lamă de deszăpezire – 2 buc, vidanja 8 mc – 1 buc, opel movano (6+1) – 1 buc (transport echipe intervenție), tractor U-650 – 2 buc folosite pentru transportarea zăpezii.

Andreea VREJOIU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614