REPLICA ONLINE CONSTANTA

14.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
14.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Primarii din judeţ, daţi peste cap de inundaţii: la Rasova e jale, la Peştera - n-are nimeni bani să ajute

Primarii din judeţ, daţi peste cap de inundaţii: la Rasova e jale, la Peştera - n-are nimeni bani să ajute

Replica API 10 iulie 2013 | 00:00 161

Se face bilanţul prăpădului

Se face bilanţul prăpădului

Natura a demonstrat încă o dată că este nemiloasă şi a făcut prăpăd la Rasova. Viitura de luni seara a pus la pământ 3 case, a avariat alte 3 şi peste 80 de locuinţe, curţi, grădini şi anexe gospodăreşti au fost inundate. Din fericire, un copil de 12 ani care a fost dat dispărut în urma inundaţiilor, pompierii din cadrul ISU Dobrogea intervenind în căutarea acestuia, a fost găsit într-o casă de la marginea satului. Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică au mers în Rasova pentru a lăsa var cloros pentru efectuarea dezinfecţiei în zonele care au fost afectate de inundaţii.

Prefectul Constanţei, Eugen Bola, a monitorizat luni problema de la Rasova şi a apelat pentru o mână de ajutor şi la autorităţile din oraşul Cernavodă. "Evaluarea noastră arată că 3 case au fost dărâmate, 3 case au fost avariate, 22 de locuinţe şi 4 magazine inundate, 61 de curţi, grădini şi anexe gospodăreşti - inundate. 13 km de drumuri comunale au fost inundate. Mâine (miercuri, 10 iulie a.c. - n.r.) va sosi o comisie de la Consiliul Judeţean Constanţa să facă o evaluare, să vedem cu ce poate să ne ajute, cu utilaje, cu tot ce ne trebuie. Oamenii au început să-şi mai care din moloz, o să le dau un buldoexcavator să care de prin curte", a precizat, pentru "Replica", primarul comunei Rasova, Mihalache Neamţu.

Peştera se reface cu greu după inundaţii

Primarul comunei Peştera, Valentin Vrabie, a văzut cum toată investiţia din ultimii 5 ani a fost distrusă în câteva zile. Acesta susţine că în celelalte localităţi Consiliul Judeţean Constanţa şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă au intervenit, reparând drumurile cu utilaje, iar la Peştera nu a alocat nimeni nici un leu. "După necazurile pe care le-am avut în perioada asta refacem ce au distrus ploile. Încercăm să reparăm, dar este greu pentru că nu ne dă nimeni nimic, un gram de motorină, un sac de ciment, de nisip şi trebuie să luăm la mână ce am construit 5 ani şi s-a stricat în câteva zile. Drumurile au fost distruse, străzile din toate satele şi fac tot ce pot în funcţie de posibilităţile financiare şi materiale de care dispun", a declarat primarul comunei Peştera, Valentin Vrabie. Reprezentantul Guvernului în teritoriu, Eugen Bola, are răspunsul întrebărilor puse de edil, motivând că sprijinul Prefecturii vine când aceasta este anunţată. "Nu s-ar bucura de sprijinul Prefecturii pentru că, de exemplu, la ultima inundaţie serioasă noi nu am aflat, deci la Prefectură nu se ştia că a fost o inundaţie, un torent, o viitură la Peştera, pentru că dânsul anunţă înainte presa şi uită să anunţe Prefectura şi ISU. La ISU nu există absolut nici un mesaj de ultimul eveniment nefericit de la Peştera", susţine prefectul.

Proiectul care ar evita alte inundaţii la Peştera, refuzat pentru că nu este o prioritate

Valentin Vrabie spune că proiectul care cuprinde 3 poduri, 2 punţi pietonale, primul proiect din mandatul său de primar, ar ocroti comuna de inundaţii. Acesta susţine că indiferent că a fost depus de multe ori, acest proiect nu a fost considerat ca fiind vital pentru eliminarea pericolelor. "Probabil că sunt sălile de sport, parcurile, terenurile de sport mai importante decât această amenajare care ar evita pe viitor pierderile materiale şi de vieţi omeneşti", este de părere primarul Vrabie, care a mai precizat şi faptul că: "Acum că s-a întâmplat o nenorocire de genul acesta, am revenit cu proiectul, depunându-l la Consiliul Judeţean, la Prefectură, la Apele Române, la Mediu, la Ministerul Dezvoltării, la CNI, la primul ministru, la preşedintele României, arătând în memoriul respectiv că există riscul ca nenorocirea să producă victime omeneşti. Noi am fost urbanizaţi, am avut curăţate canalele, că dacă nu le-am fi avut ar fi fost un dezastru la Peştera", a spus Vrabie. Tot el susţine că această nenorocire putea fi evitată, asta dacă se primea finanţarea pentru acest proiect. "Acum aşteptăm să vină răspunsurile, Ministerul Dezvoltării mi-a spus să-l actualizăm, ceea ce este corect, o să scoatem din nou avizele. De la CNI mi-a venit răspuns că nu este o prioritate, că nu există risc", a mai precizat Vrabie. De precizat faptul că în urmă cu zeci ani s-au înregistrat şi pierderi de vieţi oameneţti la inundaţiile din Peştera. "Avem dovezi, avem cruci acolo, trebuie să se repete iar?", se întreabă Vrabie. Bugetul de austeritate pare să fie motivul pentru care primarul comunei Peştera nu obţine finanţare pentru a-şi implementa proiectul. Eugen Bola susţine că Prefectura nu are resurse, CJC are buget de austeritate, iar toată speranţa lui Vrabie stă în mâna celor din Capitală. "A depus şi la Prefectură, noi am trimis la fiecare eveniment o Comisie în localitate, s-a făcut evaluarea şi tot ce s-a dat de către domnul primar a fost verificat de către comisia instituită prin ordin, de la ISU, de la Inspectoratul de Stat în Construcţii şi s-a trimis la Bucureşti. În plus, un drum local a fost afectat extrem de serios, dar problema banilor este foarte greu de soluţionat, pentru că Prefectura nu are nici un fel de mijloace, Consiliul Judeţean are şi el mijloacele restrânse din cauza bugetului de austeritate. Toată nădejdea ar fi de la Guvern, din acel fond de intervenţie", a conchis prefectul Bola.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102