REPLICA ONLINE CONSTANTA

6.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
6.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Primarii din judeţ îi dau peste nas prefectului: „Să-şi vadă de treaba lui, suntem pregătiţi pentru deszăpezire!”

Primarii din judeţ îi dau peste nas prefectului: „Să-şi vadă de treaba lui, suntem pregătiţi pentru deszăpezire!”

Replica API 6 decembrie 2016 | 00:23 149

Concluziile Comisiei prefecturale „nu bat” cu realitatea din teren?!

Concluziile Comisiei prefecturale „nu bat” cu realitatea din teren?!

Vremea rece pare să-şi intre în drepturi pe zi ce trece! Chiar dacă încă nu au apărut precipitaţiile sub formă de ninsoare în localităţile de la malul mării, temperaturile scăzute dau semne că iarna se apropie cu paşi repezi. Acest lucru pare să-i fi determinat pe primarii localităţilor care apăreau pe lista neagră a Prefecturii privind achiziţia materialelor necesare deszăpezirii să treacă la treabă. Astfel, aleşi locali au început aprovizionarea cu materiale antiderapante, dar şi combustibil. Mai mult, unul dintre edili i-a transmis prefectului, cu rugămintea de a nu-i publica numele: „Să-şi vadăd e treaba lui!”

În urmă cu o săptămână, Instituţia Prefectului a județului Constanța a emis un raport privind situația constatată până la acea dată a modului în care localitățile din județ sunt pregătite pentru sezonul rece. Astfel că 29 de localități și anume Constanța, Mangalia, Medgidia, Cernavodă, Eforie, Murfatlar, Năvodari, Ovidiu, Agigea, Castelu, Ciobanu, Corbu, Costinești, Crucea, Cumpana, Dobromir, Horia, Limanu, Lumina, Mihail Kogălniceanu, Mircea Vodă, Nicolae Bălcescu, Ostrov, Pecineaga, Peștera, Saraiu, Topalu, Tuzla și Valu lui Traian au încheiat contracte de deszăpezire, în timp ce 39 de localități nu au contracte, dar vor acționa cu utilaje proprii. Aici fiind vorba despre Băneasa, Hârșova, Negru Vodă, Techirghiol, 23 August, Adamclisi, Albești, Aliman, Amzacea, Bărăganu, Cerchezu, Chirnogeni, Ciocîrlia, Cobadin, Cogealac, Comana, Cuza Vodă, Deleni, Fântânele, Gârliciu, Ghindărești, Grădina, Independența, Ion Corvin, Istria, Lipnița, Mihai Viteazu, Oltina, Pantelimin, Poarta Albă, Rasova, Săcele, Saligny, Seimeni, Siliștea, Tîrgușor, Topraisar, Tortomanu și Vulturu. De asemenea, în urma verificărilor s-a remarcat faptul că localitățile 23 August, Ciocîrlia și Comana nu au constituite stocuri de materiale antiderapante și combustibil, dar care au alocate fonduri pentru achiziționarea acestora. Între timp, situația s-a remediat, cel puțin în ceea ce privește Comana. „De săptămâna trecută noi am demarat achiziționarea lor. Astăzi (n.r. 5 decembrie a.c.) vom încheia și contractul pentru deszăpezire. O parte din acestea le-am luat deja, motorină, am luat nisipul și mai avem de luat o serie de materiale pentru vreme rea. Suntem în curs de rezolvare. Să nu-și facă nimeni probleme, vom reușim să le gestionăm noi aici”, a spus Ion Șchiopu, primarul localității.

Tot pe lista neagră apărea și Amzacea, acestea neavând nici stocuri de materiale antiderapante constituite și nici sume alocate în acest sens. Și aici, problema este pe cale să se rezolve. „De la 1 ianuarie (n.r. 2017) o să ne facem bugetul și o să ne ocupăm. Momentan, pentru deszăpezire avem un tractor, avem lamă, avem tot. Materialele antiderapante la noi în comună nu prea sunt necesare, dar voi încerca să iau cam 14 tone de nisip cu sare. Și în caz de forță majoră, avem aproape o benzinărie, depinde cum este iarna”, a explicat primarul Radu Constantin. În Albești, Comisia de verificare a descoperit că localiatea nu deține antiderapante, deși au alocate fonduri pentru achiziționarea acestora. Ce spune primarul? „Avem fonduri. Deszăpezirea ne-am făcut noi, întotdeauna, singuri. Ne-am luat măsuri. Avem și stocuri de motorină, avem și stocuri de antiderapant. Nu folosim foarte mult pentru că nu avem unde în comună. Avem ca în fiecare an şi mijloace proprii de deszăpezire”, a precizat Gheorghe Moldovan. Nici la Poarta Albă, administrația locală nu era pregătită în totalitate de iarnă. Cel puțin așa reiese din raportul emis de Prefectură conform căruia localitatea nu are stocuri de combustibil, dar care au alocate fonduri. Primarul Vasile Delicoti este însă de altă părere! „Noi avem contract cu Rompetrolul din Murfatlar și luăm de acolo. Avem alocați banii, aceștia sunt pe card, nu ținem motorina pe stoc pentru că are rost. Este preplătită, avem card pentru tilajul de deszăpezire și în momentul în care este cazul se duc pentru a alimenta. Nu ținem în bidoane când avem stația peco la 10 km”, a precizat alesul local.

Diana NEAȚĂ

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614