REPLICA ONLINE CONSTANTA

12.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
12.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Primarii din judeţ nu dau bani firmelor de deszăpezire. Cică se descurcă singuri!

Primarii din judeţ nu dau bani firmelor de deszăpezire. Cică se descurcă singuri!

Replica API 7 decembrie 2018 | 00:00 303

Cei mai mulţi dintre primarii din judeţul Constanţa preferă să se gospodărească singuri şi susţin că vor face faţă oricărui episod de iarnă. Ocolesc ideea contractării unui agent economic, preferă să se bazeze pe serviciile de gospodărire din primării şi pe oamenii cu dare de mână din teritoriu.

DC Aliman - Dunăreni, greu de deszăpezit

Şeful autorităţii locale din Aliman, George Nicola, se confruntă cu probleme pe drumul comunal Aliman - Dunăreni, fapt sesizat şi de cititorii noşti. Primarul susţine că în aceea zonă se face foarte greu intervenţia. “Este un drum comunal de 7 kilometri şi este o zonă foarte expusă şi suflă vântul tocmai de la Feteşti, iar toată zăpada de pe câmp se adună pe carosabil din cauza viscolului. Se formează munţi de zăpadă de 3 metri”.

Primarul a mărturist că pentru deszăpezire, autoritatea locală a în dotare un buldoexcavator şi că momentan nu a apelat la serviciile unui agent economic. A avut în trecut astfel de contracte, pe care le încheie cu mici prestatori de servici pentru o zi – două sau cât ţine episodul de iarnă.

“Interesul nostru este să economisim bani, nuse merităm să facem cheltuieli inutile până la sărbători nu se întrevede să fie zăpadă. Până acum am apelat la vola unei crescătorii de peşte de la noi, am cheltuit vreo 2.000 - 3.000 de lei în 3-4 zile. Nu te arunci să cheltui un milion jumătate, când poti să faci cu totul altceva cu aceşti bani”, susţine primarul de la Aliman.

“Nu achităm nimic. Consilieri locali intervin pentru binele comunităţii”

La Cherchezu am discutat cu primarul Ştefan Chelaru, care de asemenea, se opune contractării unui agent economic. “Avem buldoexcavatorul nostru. Ca să apelez la un agent economic te costă foarte mult. Achiţi 24 lei pentru ora de staţionare a utilajelor, întrucât le ţii în administrare până la primăvară, şi aceasta înseamnă aproape un miliard (100.000 de lei).

Pe lângă ora de staţionare, se plăteşte şi 240 lei ora de funcţionare a utilajelor”, a explicat primarul Ştefan Chelaru. Şeful autorităţii locale a precizat că dacă va ninge va avea la dispoziţie patru tractoare de la agenţii economici din comună, câte unul pentru fiecare unitate adminsitrativ teritorială avută în administrare şi două buldoexcavatoare, cel al primăriei şi unul al societăţii care se ocupă de renovarea unui drum comunal şi s-a oferit să-i ajute în sezonul acesta. “Nu achităm nimic, nici motorina. Majoritatea sunt consilieri locali care intervin pentru binele comunităţii”, a menţionat Ştefan Chelaru. “Suntem pregătiţi să intervenim în cazul unui nou episod de iarnă”, a menţionat şeful autorităţii locale.

A preferat colaborarea cu RAJDP

La Dumbrăveni, ca şi anul trecut, primarul Stelian Clinciu, a încheiat contact cu Regia Judeţeană de Drumuri şi Poduri, regie aflată în subordinea Consiliului Judeţean Constanţa.

“Imediat după ce RAJDP-ul a încheiat contractul cu reprezentanţii Consiliului Judeţean, am putut să-l încheiem şi noi”, a explicat Stelian Clinciu. Va plăti pentru orele de intervenţie. Anul trecut pentru tot sezonul de iarnă, a plătit celor de la RAJDP 1.600 de lei.

La Grădina, un buldoexcavator şi ajutor din partea agenţilor economici

La Gărdina, autoritatea locală se gospodăreşte singură. “Avem noi un buldoexcavator, ne-am luat motorină, ne-am luat antiderapantul, ne-am organizat singuri, avem şi tractor. Sperăm să ne descurcăm cu deszăpezirea şi în cazul în care Doamne Fereşte ne vom confrunta cu probleme, vom apela la agenţii economici din localitate”, a mărturist primăriţa Gabriela Iacobici.

Din experienţa anilor trecuţi, cheltuielile cu deszăpezirea ţin de costurile motorinei şi sunt cuprinse între 5.000 - 10.000 de lei. “5.000-10.000 de lei tot cheltuim pe sezon. Dacă nu va fi iarnă, nu-i vom cheltui nici pe aceştia. Anul trecut, am consumat cam o tonă de motorină. A fost viscol puternic. A trebui să tragem oamenii din zăpadă că au rămas înzăpeziţi, am destupat drumurile, le-am dezăpezit până la casa localnicilor şi înapoi”, a afirmat primăriţa Gabriela Iacobici.

Hârşova se bazează pe cele şapte utilaje

Primarul oraşului Hârşova, Viorel Ionescu, întrebat dacă este pregătit pentru deszăpezirea localităţii în cazul în care va ninge iar a precizat următoarele: “Avem utilaje, ne-am cumpărat şi clorură de calciu. Este pentru prima oară când vom folosi clorură de claciu la Hârşova. Avem 200 tone de nisip cu sare amestect, avem şapte utilaje. La prima ninsoare din acest an, ne-am descurcat bine”.

Şase primării au preferat RAJDP-ul

Din 70 de primării constănţene, doar şase au apelat la serviciile RAJDP-ului. Printre ele se numără Dumbrăveni şi Corbu. Directorul RAJDP, Lucian Lungoci, a mărturisit pentru că RAJDP-ul nu percepe tarif pentru staţionare, ci doar pentru ora de intervenţie.

Camelia MATEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
la prima ninsoare la harsova gheta era de o palma .rusine ionescu nu ai facut nimic in acesti ani pentru oras si cetateni.ai facut nesatulule pentru tine si tovarasii tai .rusine mama sia rupt piciorul pe gheata!
0
0
pai ori ca dai banii firmelor hoate,ori iti bagi banii in propriul buzunar, tot aia e. Drumurile raman inzapezite pana la primavara. Nu e nici un control sau se da o amenda de 100 de lei. Multa muie cu cacat tutuianu,muie dragnea, muie pesede !!!
2
0
Am vazut ce bine sa descurcat ionescu ....la prima ninsoare sa dat cu nisip dar si ala dabia a doua zi...dati demisia primare ca esti varza...ghiata de 30 de cm...Harsova o sa fie primul oras patinoar din tara daca nu din lume
2
0
La Costinesti firma de dezapezire SC VIRALEX COMPLEX 2005 traieste bine !Primarul este darnic cu administratorii fratii Balan acordandu-le toate contractele de achizitii inclusiv dezapezirea.A nins doua zile si incaseaza pentru toata iarna .Pana anul trecut primaria se descurca cu dezapezirea si nu cheltuia miliarde.Cum sa se dezvolte statiunea daca banii se scurg prin diverse contracte prin mafia sifonarii banului public.Felicitari primarilor care tin de banul public si se autogospodaresc.
4
0

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102