REPLICA ONLINE CONSTANTA

20.4° Constanța Joi, 28 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6682
20.4° Constanța Joi, 28 Martie 2024 Anul XX Nr. 6682
 

Primarii din judeţul Constanţa aşteaptă cu sufletul la gură banii de la Guvern

Primarii din judeţul Constanţa aşteaptă cu sufletul la gură banii de la Guvern

Replica API 1 octombrie 2014 | 01:12 170

A doua rectificare bugetară din acest an, programată marţi, va aduce modificări în bugetele unor ministere şi primării. Astfel, toate primăriile au de primit bani “indiferent de culoarea politică”, potrivit reprezentanţilor Guvernului, iar Bugetul de stat al Ministerului Educaţiei este redus cu 34 milioane lei, însă, în cadrul bugetului general consolidat, banii alocaţi în plus pentru educaţie reprezintă 134,4 milioane lei.

Pentru marţi, Guvernul a anunţat că va aloca la rectificarea bugetară 1,167 miliarde de lei pentru bugetele locale, conform proiectului de ordonanţă de urgenţă cu privire la rectificarea bugetului de stat pe 2014, postat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP). Vestea vine aproape ca o gură de aer pentru mai mulţi primari din judeţul Constanţa. Printre aceştia, primarul de la Hârşova, Tudor Nădrag, care, susţine el, aproape că nu mai ţine “în cârcă” spitalul din localitate. “Orice ban este binevenit, ştie toată lumea că bugetele locale trag din greu pe fonduri reduse. Orice ban la primărie e binevenit. Aşteptăm şi fonduri pentru a ajuta spitalul în continuare, cu tot bugetul ăsta sărac acest spital, scăpat din braţele de ministerul Sănătăţii, ajutăm cât putem. Iată, astăzi am aprobat să se cumpere medicamente, le cumpărăm alimente, mă gândesc cu groază că vine iarna şi trebuie să le cumpăr combustibil. Le-am cumpărat şi aparatură, un aparat de chirurgie, unul din cele mai moderne din ţară, dar sigur că nu putem la nesfârşit. Problema apare din acest sistem medical, care este un sistem bolnav din România şi unde Casa de Sănătate le decontează serviciile după numărul de cazuri rezolvate, e ca şi când ai plăti pompierii după numărul de incendii, astfel că banii pe care ei le primesc nu ajung pentru salarii, darămite pentru funcţionarea unităţii? Ei (spitalul din Hârşova – n.r.) au arierate de cca. opt miliarde de lei vechi. (...) Să nu mai vorbesc de cinismul ministerului Sănătăţii, care ne comunică în fiecare an că şi spitalele care sunt la autorităţile locale beneficiază de fonduri de investiţii din partea ministerului Sănătăţii. Deci, o vrăjeală de doi lei, pentru că noi solicităm în fiecare an ca spitalul să fie sprijinit cu investiţii şi avem aparatură din 1953 şi ei mint cu neruşinare că sprijină şi aceste spitale şi mai emit şi un ordin în acest sens”, a declarat Nădrag, pentru “Replica".

De partea cealaltă, primarul de la Techirghiol, Adrian Stan, ar programa eventualele sume pentru încălzirea şcolii, în prag de iarnă. Asta, evident, dacă sumele primite ar acoperi necesarul. “Păi, foarte bine, vor fi folosiţi în interesul comunităţii, dar vor afecta politic lucrurile. Nevoile (la Techirghiol – n.r.) sunt mai mari decât posibilităţile actualului Guvern, mai ales pentru pregătirea lucrurilor de iarnă. În sensul acesta ar putea fi folosiţi banii care vin, dar nu ştiu despre ce este vorba ca sumă. Aşa, punem încălzire la o grădiniţă, acolo am avea nevoie. Ne trebuie vreun miliard de lei vechi, nu ştiu dacă suma va fi de nivelul acesteia”, a precizat Stan, pentru “Replica”.

O situaţie mai deosebită întâlnim la Cernavodă, unde primarul Gheorghe Hânsă aproape că nu mai are nici o speranţă. Acesta susţine că are o mulţime de proiecte împreună cu Guvernul, însă doar unul este aproape de realizare, însă nici pentru acesta mari şanse, întrucât a primit banii prea târziu. “Noi avem nişte proiecte la Guvernul României, s-a materializat unul dintre ele, într-un fel. Adică, a fost acordat, dar nu ştiu dacă reuşim să facem achiziţia publică, pentru că sunt sumele acelea care se termină la 31 decembrie a.c. şi au venit târziu. Avem nevoie la finanţări, pentru că noi avem proiectele acelea care sunt cu Guvernul, dar mai aşteptăm să vedem ce vine. Deocamdată, nu s-a concretizat nimic”, a precizat Hânsă, pentru “Replica”.

La Mangalia, vestea a picat ca o adevărată bucurie. Deşi a declarat că nu ştie dacă oraşul figurează pe lista localităţilor care vor primi bani, la aflarea veştii că toate localităţile vor beneficia de un astfel de sprijin, primarul, Cristian Radu, a explicat instant unde se vor duce banii: pe datorii. „Ar fi bine! Am preluat Mangalia cu 12 milioane de euro deficit şi mai avem vreo şase, deci vă daţi seama că la şase milioane de euro orice ban e binevenit. Cam şase milioane de euro mai avem de acoperit la Mangalia. În slujba cetăţenilor, am strâns cureaua, n-am făcut foarte multe investiţii, pentru că riscam să intrăm în insolvenţă şi nu ne doream acest lucru. Mai avem de acoperit şase milioane de euro din banii aruncaţi pe fereastră de vechile administraţii. Dacă erau nişte investiţii făcute, nu mă deranjau dacă aveam de plătit eu, dar sunt bani aruncaţi pe fereastră, pe lucrări fictive, inventate, umflate la preţ şi de proastă calitate”, a precizat Radu, pentru „Replica”.

542 de milioane de lei - sume defalcate din TVA - se vor aloca pentru drumurile judeţene şi comunale, cu menţiunea că repartizarea pe unităţi administrativ teritoriale se face în funcţie de lungimea şi starea tehnica a acestora, prin hotărâre a Consiliilor Judeţene, după consultarea primarilor.

Autorităţile locale vor primi 340 de milioane de lei pentru echilibrarea bugetelor locale ale comunelor, oraşelor, municipiilor şi judeţelor, iar repartizarea banilor se va face potrivit prevederilor art. 33 din Legea 273/2006 privind finanţele publice locale.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
28291833747
5/49
102511321216
joker
2832645102