REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
23.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Primarii din judeţul Constanţa se declară DEPĂŞIŢI de noile măsuri adoptate de Guvern. Au ajuns la sapă de lemn!

Primarii din judeţul Constanţa se declară DEPĂŞIŢI de noile măsuri adoptate de Guvern. Au ajuns la sapă de lemn!

Replica API 16 noiembrie 2017 | 02:24 279

Traian CRISTEA

Premierul Mihai Tudose a dat asigurări că modificările Codului Fiscal nu vor afecta bugetele primăriilor din România. Edilii, pe de altă parte, își păstreaza doza de scepticism și spun că, de fapt, vor fi mult mai limitați de noile reglementări. Aceștia se plâng, cel puțin o parte din UAT-urile din județul Constanța, că vor fi nevoiți să aloce mai puțini bani pentru proiecte, iar în localitățiile cu un venit foarte limitat, aceștia se gândesc până la cantitatea de hârtie igienică achiziționată.

Finalul anului 2017 surprinde edilii din județul Constanța cu pixul pe foaie și cu contabilitatea în alertă. Modificările adoptate de Guvernul României privind impozitul pe venit și creșterea cotei defalcate dus la o scădere a bugetelor locale din România, după cum expun primarii. Această modificare îi afectează, în mod special, pe primarii care au în subordine o administrație care nu se scaldă în bani, zonele sărăcăcioase fiind afectate și mai mult.

„Ne afectează ca pe toate celelalte... Nu vă dați seama că din ce se ducea la bugetul central, ni se repartiza și nouă la primării. Dacă au scăzut cotele, obligatoriu... suntem și noi afectați. Noi, de bine de rău, avem un buget cu care să ne asigurăm salarii, iluminat, alte obligații. Dar ce se fac cei din sudul județului, care nu au? La noi nu o să fie un minus grav, dar nu ne mai lefăim în bani. Cu investițiile stăm undeva... departe de adevăr”, a spus primarul din Costinești, Traian Cristea.

Un alt edil aruncă cărțile pe masă și punctează clar că sărăcia din localitatea sa va fi mult mai profundă odată cu noile modificări din Codul Fiscal, lucru care îl îngrijorează destul de tare, din punct de vedere al proiectelor pe care le va desfășura.

„Nu știu să anticipez de acum unde o să avem minusuri. Am solicitat contabilității să facă o analiză din acest punct de vedere. O să asigur salarii și cam minimul necesar. Ce să putem să mai spunem că putem face din bugetul propriu? Nici noi nu ne lăudăm cu un buget mare. Dar este și PTF Lipnița, prin hotărârea din Guvern ne obligă să asigurăm toate utilitățiile, cu titlu „gratuit”. Ca și cum noi nu aveam ce să facem cu banii. Practic, ne-am zbătut să dăm drumul pentru că riscam să dăm banii înapoi la UE pentru drumul transfrontarier. Ce să facem... nu avem ce să facem. Trebuie să ne conformăm, să supraviețuim. Pe de-o parte ne-am hazardat în cheltuieli pe baza legii salarizării, ne-au dat voie să mergem fiecare pe anumiți coeficienți, dar fără să anticipăm ce va urma. „

. Orice bănuț contează! Trebuie să ne drămuim la orice, chiar și la hârtia igienică. Toți suntem constrânși de partea financiară. Am nevoie și de angajați, salariile trebuiesc asigurate și vom vedea ce o să facem. Nu ne mai putem permite să investim în proiecte, orice proiect trebuie să aibă și o cofinanțare locală și din punctul ăsta de vedere o să am un număr limitat. Așa nu aveam un număr impresionant de proiect pentru că am văzut pe propria piele când am fost să depun pe PNDL, am văzut că erau comune care veneau cu brațul de proiecte, căci erau multe din urmă, care nu au avut finanțare, unii erau cu proiecte care doreau în continuare finanțare, etc.”, a punctat edilul din Lipnița, Florin Crăciun.

Aceeași părere că sunt limitați la venituri au și alți edili din județ, cum ar fi Negru Vodă, Saraiu, Corbu, care au punctat clar reprezentanții că vor fi niște constrângeri financiare.

Guvernul, pe de altă parte, puncta clar că nu vor fi modificate bugetele locale de aceste noi cote impuse de codul fiscal.

„Guvernul a propus primarilor creșterea cotei defalcate din impozitul pe venit de care beneficiază municipiile de la 41,75%, cât este acum, la 43%, în contextul în care Guvernul are în vedere reducerea impozitului pe venit de la 16% la 10%. Totodată, vor fi acordate compensații de la bugetul de stat, în situațiile în care, și după această majorare a cotei, bugetele autorităților locale pentru anul viitor vor fi afectate. Scopul asumat de Guvern este menținerea bugetelor locale ale municipiilor, pentru anul viitor, cel puțin la nivelul anului 2017", a informat guvernul în comunicat, în urmă cu o săptămână.

Claudia CORBU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
Ce mai compentent primar din judetzz este domnul Paul coliss AKA papis mioriticus primar al metropolei Baneasa
0
0
Politistii locali au salarii mai mari decat cei nationali plus bonuri de masa si alte avantaje gen locuinte ANL.
1
1
Vreun primar sarac sau cinstit?
14
0
Recuperati banii cu titlu de taxe,autorizatii, care-i datoreaza la primarie Bolboceanu,Raiciu,Garabet etc.Costinestiul nu are de ce sa se planga la cati bani se strang vara din activitati de comert,plaja,distractii,biciclete,triciclete,moped-uri etc.
10
0
cand le-au dat voie sa-si mareasca lefurile nu s-au gandit de unde iau banii
17
0
Daca observam atent,toti marii ,,edili" sunt interesati decat de asigurarea noilor salarii pe care le au in urma pupaturilor pe gura cu ciuma rosie.Pai daca rolul unor angajati ai primariilor este doar acela de a ridica un salariu ,va rugam dlor sa va duceti la dracu.Si cand ayi avut bani nu ati fscut mai nimic,in afara de 7-8 excursii prin toti muntii tarii.Pute face-book-ul de pozele voastre ,a plozilo si amantelor voastre.Sigur ne vom descurca mai bine fara voi!
16
1
Jos psd guvern corupt
16
2

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367