REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
9.4° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Primarii din judeţul Constanţa se laudă că nu vor fi drumuri blocate dacă ninge

Primarii din judeţul Constanţa se laudă că nu vor fi drumuri blocate dacă ninge

Replica API 17 noiembrie 2012 | 00:00 135

Pregătiţi pentru nămeţi

Pregătiţi pentru nămeţi

Temperaturile înregistrate în aceste zile ne arată că zilele călduroase s-au sfârşit. Odată cu scăderea temperaturilor, în scurt timp vor veni şi ninsorile. Vom vedea în continuare cum s-au pregătit primarii oraşelor Hârşova, Eforie, Cernavodă, Techirghiol, Ovidiu, dar şi edilii comunelor Ciobanu, Mihai Viteazu şi Lumina. Pentru început, primarul oraşului Hârşova ne lămureşte care este situaţia actuală a spitalului din oraş, dar şi dacă în toate unităţile şcolare se va furniza căldură.

"În primul rând, în sezonul rece ne doare capul când ne gândim la asigurarea combustibililor pentru unităţile şcolare şi preşcolare. Am făcut deja aprovizionarea cu combustibil şi la ora actuală îl avem asigurat până la sfârşitul lunii ianuarie, urmând atunci să mai facem un efort pentru a avea până la sfârşitul anului, dar nu-mi fac probleme din punctul acesta de vedere. Centralele termice au fost reparate şi puse în condiţii optime de funcţionare în timpul verii, iar în ultima perioada cu eforturi proprii, am reablitat centrala termică de la spital şi le-am asigurat primele 10 tone de combustibil, urmând ca în zilele următoare să aprovizionăm în continuare. Mai am promisiunea preşedintelui Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, de a ne ajuta cu trei miliarde pentru spitalul Hârşova, deoarece acest spital deserveşte nouă comune învecinate, sate din vecinătatea judeţului Tulcea, dar şi din vecinătatea judeţului Ialomiţa, având în vedere că spitalul de la Ţăndărei a fost desfiinţat. În legătură cu zăpezile, avem utilaje proprii, dar putem să atragem şi de la agenţii economici. Avem 6 utilaje pentru deszăpezit, dar putem atrage încă pe atât din partea agenţilor economici. Vreau să vă spun că în anii precedenţi ne-am descurcat atât de bine pentru deszăpezirea străzilor, încât ne-am ajutat vecinii şi colegii de la şoseaua naţională. Stăm atât de bine încât avem posibilitatea de a-i ajuta şi pe alţii. Nisip avem fără probleme, cu mult peste cantitatea necesară, iar sare vom fi mai reţinuţi pentru că am văzut că ne atacă trotuarele şi străzile. Dacă intervii în cursul nopţii şi nu laşi zăpada să se depună în straturi, faci treabă. Am demontat limitatoarele de viteză chiar săptămâna aceasta. De obicei demontăm aceste limitatoare toamna şi le montăm în primăvară, deoarece reprezintă un pericol pentru cei care efectuează operaţiunile de deszăpezire, în sensul în care se creează un şoc care-l poate arunca de la volan pe şofer", a declarat, pentru "Replica", primarul oraşului Hârşova, Tudorel Nădrag.

La Ciobanu, Gurgu zice că e gospodar, la Eforie - Brăiloiu contează pe Polaris

Tudorel Gurgu, primarul comunei Ciobanu - situată la 3 km distanţă -, spune că nu va întâmpina prea multe dificultăţi: "Am 3 utilaje de deszăpezire, pregătite şi aranjate, cu baterii schimbate, lumini şi anvelope noi, iar nisipul şi sarea nu lipsesc. Anul trecut, deşi nu eram primar, tot eu m-am ocupat de deszăpezire şi ştiu cum să fac faţă situaţiei, am 20 de tone de nisip. Sunt un primar gospodar! Pentru unităţile şcolare avem 5 tone de cărbune şi 10 remorci de lemne". Primarul oraşului Eforie, Ion Ovidiu Brăiloiu, ştie foarte bine la ce să se aştepte din partea naturii, mai ales că oraşul pe care îl administrează nu a întâmpinat probleme cu zăpada. "Avem un contract cu salubrizarea oraşului, cu Polaris, de 6 ani. Ei se ocupă de toate operaţiunile din cadrul deszăpezirii oraşului Eforie. Numărul de utilaje nu a reprezentat niciodată o problemă, iar oraşul Eforie nu a avut niciodată probleme cu deszăpezirea. Din câte ştiu eu, au deja stocurile de material antiderapant, nisip şi sare. Teoretic nu există nici o problemă, însă vom vedea la faţa locului. Eu îmi doresc să fie o iarnă liniştită, în care să nu ningă", a declarat, pentru "Replica", primarul oraşului Eforie, Ion Ovidiu Brăiloiu.

La Lumina, Chiru plantează salcâmi

După problemele pe care le-a întâmpinat primarul comunei Mihai Viteazu, Gheorghe Grameni, în legătură cu taxele şi impozitele care nu au fost plătite de către gigantul din domeniul eolienelor, Iberdrola, este hotărât să sufle şi-n iaurt când va încheia contractul pentru deszăpezire. "Până anul acesta am dispus de utilajele mele personale. Anul acesta am decis să închei un contract. Încă nu ştiu cu ce firmă voi încheia contractul şi nici câte utilaje are. Însă eu specific în contract, că dacă în perioada 15 noiembrie - 15 martie nu vor face deszăpezirea, îi voi sancţiona cu 100%, nici nu discut. Dacă nu vor respecta termenii contractului, nu vor vedea nici un ban", a declarat primarul comunei Mihai Viteazu, Gheorghe Grameni. Unii edili apelează şi la alte soluţii în afară de clasicele utilaje de deszăpezire şi materiale antiderapante. De exemplu, primarul comunei Lumina, Dumitru Chiru, vrea să protejeze drumurile cu o perdea de pădure, mai precis, cu o perdea de salcâmi. Acesta a declarat, pentru "Replica": "Am adus deja o parte din materialele anti-derapante, în jur de 40-50 tone. Am o wolă închiriată şi două excavatoare. Acum vreau să protejez ambele drumuri cu perdea de salcâmi. Mă refer aici la DN 22 spre Oituz şi cel spre Sibioara".

La Mangalia, primarul spune că, dacă drumurile vor fi blocate, va da socoteală în faţa cetăţenilor

Deşi de fiecare dată când plouă, primarul oraşului Cernavodă, Gheorghe Hânsă, se plânge că toate canalizările refulează şi străzile sunt inundate, zăpada nu îi pune nici un fel de problemă edilului, care declară: "În general avem cam jumătate din necesarul de sare, în jur de 200 de tone, iar nisip, 100 de tone. Au fost solicitate în special de către Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă. Am achiziţionat acum trei utilaje pentru deszăpezirea trotuarelor, care au autopropulsie, dar care sunt dirijate de un mecanic. În total, pentru deszăpezirea străzilor avem peste 7 utilaje". Fiecare se descurcă cum poate, însă nu mulţi edili sunt gata să răspundă în faţa cetăţenilor dacă zăpada le pune probleme. Există şi astfel de primari, iar unul dintre ei este Cristian Radu, edilul oraşului Mangalia, care a declarat pentru "Replica": "Există un contract de deszăpezire. Pe mine mă interesează să nu fie blocat oraşul. Nu deţin în acest moment date despre numărul utilajelor de deszăpezire. Nu o să fie blocat oraşul în această iarnă, sub nici o formă! Mă voi ocupa personal şi voi răspunde în faţa cetăţenilor dacă vor fi probleme. Situaţia de acum 3-4 ani nu se va mai repeta cu siguranţă", a spus Radu.

Pregătiri de iarnă şi la Techirghiol şi Ovidiu

Consilierii locali din Techirghiol s-au întrunit în data de 15 noiembrie a.c., în şedinţă de Consiliul. Pe ordinea de zi au fost 30 de proiecte de hotărâre. Unul dintre proiectele de hotărâre se referă la rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al oraşului Techirghiol în vederea alocarii unor sume de bani pentru racordarea reţelelor de alimentare cu GPL pentru Casa de Cultură şi Grădiniţa Pinocchio (6.6000 lei), extindere reţea iluminat public zona A 202, cheltuieli pentru organizarea Crăciunului şi Revelionului, dar şi achiziţionarea materiale pentru sezonul rece. "În fiecare an am încheiat un contract cu utilaje şi în momentul în care avem nevoie plătim orele lucrate efectiv. Nu am încheiat până acum contractul pentru această iarnă. Alături de utilajele noastre, în număr de 2, vom mai beneficia de încă 4 sau 5 utilaje de deszăpezire. Ce vă pot confirma este că aceste contracte nu au depăşit niciodată suma de 15.000 de euro", a declarat primarul oraşului Techirghiol, Adrian Stan. Nici măcar oraşul Ovidiu nu va fi prins nepregătit, deşi edilul George Scupra urmează să afle abia în zilele următoare de câte utilaje de deszăpezire va dispune. "În câteva zile vom şti cu siguranţă numărul de utilaje de care vom dispune în această iarnă. Vom purta discuţii cu firma Oviprest, dacă va fi nevoie sa cumpărăm şi noi utilaje, însă nu e nimic sigur, vom vedea", a declarat, pentru "Replica", primarul oraşului Ovidiu, George Scupra.

Sorin HULUBEI

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369