REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.4° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
11.4° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Primarii, liber la schimbat partide ca pe şosete. Reacţia Marianei Gâju, criminală

Primarii, liber la schimbat partide ca pe şosete. Reacţia Marianei Gâju, criminală

Replica API 28 august 2014 | 00:00 147

Ordonanţă adoptată

Ordonanţă adoptată

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului privind migraţia primarilor suscită vii polemici. Invocând faptul că "autorităţile administraţiei publice locale întâmpină greutăţi în constituirea majorităţilor care să asigure stabilitate politică urmare a reorganizării unor partide politice, alianţe politice sau alianţe electorale", Executivul intenţionează "armonizarea legislaţiei specifice acestor categorii de aleşi". Astfel, potrivit proiectului, primarii ar putea schimba partidul de pe listele căruia au fost aleşi, în termen de zece zile, deşi anunţul iniţial se referea la 15 zile.

Potrivit OUG, declaraţiile de adeziune trebuie depuse la formaţiunea politică unde aleşii locali vor să se înscrie, în caz contrar ei fie rămân membri ai partidelor în care se află, fie devin automat independenţi. "Au fost primari aleşi pe vremea USL, cu mine, Crin Antonescu şi aşa mai departe şi acum s-au trezit, peste noapte, cu Klaus Iohannis şi Vasile Blaga pe cap", a motivat premierul Victor Ponta OUG care ar urma să permită primarilor să îşi aleagă partidele în următoarele zile. Vestea nu a fost întâmpinată cu bucurie în judeţul Constanţa. Culmea, tocmai PSD are vocile sale critice, printre care se regăseşte primarul de la Cumpăna, Mariana Gâju. "Eu nu am văzut această ordonanţă, nu am citit-o, nu comentez pe baza ei până când nu o văd şi mai spun încă următorul lucru: primarul care este primar şi are coloană vertebrală rămâne acolo unde este, indiferent cât de greu îi este, indiferent cât de mult îl chinuie. Vă spun eu, că sunt şi eu primar, la al patrulea mandat, este adevărat", a declarat Gâju, pentru "Replica".

De partea cealaltă, primarul localităţii Poarta Albă, Vasile Delicoti, consideră iniţiativa un demers disperat al lui Ponta, pentru alegerile prezidenţiale, un "troc" sau interes politic, de moment, gândit prost, întrucât problema primarilor nu se rezolvă nici măcar pe jumătate. Delicoti speră la amendarea legii 215, prin care primarii ar trebui să beneficieze pe perioadă nedeterminată de posibilitatea de a-şi determina singuri orientarea ideologică, nu doar pentru zece zile. "Este o aberaţie, dacă au făcut-o aşa cum au anunţat iniţial, pentru zece zile. Este o aberaţie. Adică, cum, ce înseamnă aia pentru zece zile? Se vede pe faţă că PSD are probleme, în special Victor Ponta. El are şanse din ce în ce mai mici la preşedinţie şi, atunci, merg pe cumpărare de primari. Zece zile ai voie, apoi devii iarăşi captiv. Pleacă de la PSD, vine la PDL. A fost captiv la PSD şi acum devine primarul captiv la PDL. Sau invers. Este aberant. Dacă o făceau, trebuia să fie pe perioadă nedeterminată, să se amendeze legea 215, să revină la forma de dinainte de 2008, unde primarul să hotărască ce face cu mandatul lui. Când o faci pentru 10 - 15 zile arată disperare. Ei (PSD - n.r.) se îmbată cu apă rece, pentru că vor fi primari care ori vor merge către PSD la cacealma, adică să li se aprobe un proiect sau altul. (...) Ar trebui să fie ca la parlamentari. Ei pot migra dintr-un partid într-altul. Acum, se vor păcăli unii pe ceilalţi. Primarul va spune că va face şi va drege, iar PSD va spune "da, dom-le, îţi promitem" şi aia e, se vor păcăli între ei", a declarat Delicoti, pentru "Replica".

Într-o tentativă disperată, secretarul general al PNL, Marian Petrache, îi cere vicepremierului Liviu Dragnea să nu mai emită ordonanţa de urgenţă: "Domnule Dragnea, spuneţi-ne care sunt primarii pe care i-aţi mituit deja, care sunt aleşii locali pe care îi aşteptaţi să tragă în alegeri pentru PSD şi ne angajăm să îi dăm noi afară din partidele noastre", a punctat Petrache. Opoziţia a anunţat că va ataca OUG în instanţă şi a sesizat deja ambasadele occidentale cu privire la intenţia "abuzivă şi nedemocratică a guvernului de a legaliza migraţia politică".

Marius Florian VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614