REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.4° Constanța Mar., 23 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6708
10.4° Constanța Marți, 23 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6708
 

Primăriile şi spitalele, în topul RECLAMAŢIILOR la Avocatul Poporului Constanţa, în 2017

Primăriile şi spitalele, în topul RECLAMAŢIILOR la Avocatul Poporului Constanţa, în 2017

Replica API 1 februarie 2018 | 00:00 382

În anul 2017, experții din cadrul Biroului teritorial Constanța al instituției Avocatul Poporului au acordat 695 de audiențe, la sediul biroului din Constanța, la sediul Primăriilor Medgidia și Cernavodă și la sediul Instituției Prefectului Județului Tulcea. Au fost primite 249 de petiții atât în cadrul audiențelor, cât și prin poșta electronică și prin Poștă.

„Din totalul de 249 de petiții, s-au constituit un număr de 102 de dosare, care au îndeplinit condițiile legale care să permită experților biroului să inițieze procedurile legale potrivit competenţelor ce le revin, de mediere şi dialog între cetăţeni şi reprezentanţii autorităţilor publice reclamate. Diferența de 147 petiții înregistrate au fost soluționate în temeiul dreptului la informație și a celorlalte drepturi reglementate de Constituția României”, au precizat reprezentanții Avocatului Poporului Constanța.

Pentru că în multe dintre cazuri, petenții au făcut referire la cazuri aflate pe rolul instanțelor de judecată, specialiștii au mai punctat: „Precizăm și subliniem faptul că Avocatului Poporului nu poate interveni în actul de justiţie, în procesele aflate pe rolul instanţelor, nu se substituie altor autorităţi publice şi nu dispune potrivit legii de mijloace de costrângere; nu poate să oblige autoritatea reclamată de cetăţean să procedeze într-un anumit fel, nu pronunţă hotărâri care să poată fi puse în executare. Nu reprezintă cetăţenii în instanţa de judecată, acest atribut fiind acordat exclusiv avocaților din Baroul de avocaţi. Cetăţenii care nu pot face faţă cheltuielilor ocazionate de un proces pot solicita instanţei de judecată acordarea unui avocat plătit de stat, în condiţiile stabilite de legiuitor”.

În schimb, Avocatul Poporului se poate se poate sesiza din oficiu în cazul în care află din presă, radio sau televiziune despre încălcarea drepturilor cetăţenilor. De exemplu, în 2017, Avocatul Poporului Constanța s-a autosesizat într-un număr de cinci cazuri cu privire la încălcari ale drepturilor prevăzute în Constituţie. Autoritățile publice vizate de sesizările din oficiu au fost: Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Casa Judeţeană de Pensii Constanța, Primăria Constanța, Şcoala nr. 1 Tuzla, Liceul Deleni și Inspectoratul Şcolar Județean Constanța. Sesizările din oficiu au vizat: dreptul la viaţă şi la integritate fizică şi psihică, dreptul la ocrotirea sănătăţii, dreptul la un nivel de trai decent, dreptul privind protecția copiilor și tinerilor.

Recomandări de la Avocatul Poporului pentru Primăria Ovidiu și Spitalul Județean Tulcea

În exercitarea atribuţiilor, personalul de specialitate al instituţiei Avocatul Poporului are dreptul să facă anchete proprii, să ceară autorităţilor administraţiei publice orice informaţii sau documente necesare anchetei, să audieze şi să ia declaraţii de la conducătorii autorităţilor administraţiei publice şi de la orice funcţionar care poate da informaţiile necesare soluţionării petiţiei, în condiţiile legii de organizare şi funcţionare a instituţiei Avocatul Poporului. „Astfel că în anul 2017, la nivelul Biroului teritorial Constanţa au fost efectuate un număr de șase anchete, în urma cărora Avocatul Poporului a emis două recomandări. Autoritățile publice la care au fost efectuate anchetele au fost: Primaria orașului Ovidiu si Instituţia Prefectului Constanţa, Primăria Municipiului Constanța, Spitalul Clinic Județean de Urgență Tulcea, Primăria municipiului Mangalia și Primăria Comunei Tortoman”, a precizat Felicia Nedea, coordonator Avocatul Poporului Constanța.

Prin recomandările emise, Avocatul Poporului sesizează autorităţile administraţiei publice asupra ilegalităţii actelor sau faptelor administrative. Sunt asimilate actelor administrative tăcerea organelor administraţiei publice şi emiterea tardivă a actelor. Recomandări au fost transmise către Spitalul Județean Tulcea și Primăria Ovidiu, care au răspuns cu promptitudine că urmează să ia măsuri în vederea soluționării cazurilor sesizate.

Florentina BOZÎNTAN

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
spitale is in top vai si vai pai cum. veniti la jud cta muriti cu zile fara nici un fel de deranj fara nici un fele de problema.poate un motiv sa fie si slugoiul politicianul mascat meneger grasa catalin.nu iar mai muri multi inainte
1
0
avem avocatul poporului?, eu stiu ca este avocatul pres si sluga a penalului draknea
1
0

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218