REPLICA ONLINE CONSTANTA

9.4° Constanța Joi, 18 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6703
9.4° Constanța Joi, 18 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6703
 

Primarul Cîrjaliu promovează sportul la Agigea: „Cine câştigă şi cine îşi dovedeşte valoare va fi premiat”

Primarul Cîrjaliu promovează sportul la Agigea: „Cine câştigă şi cine îşi dovedeşte valoare va fi premiat”

Replica API 13 august 2015 | 22:32 376

Nu există muncă fără răsplată

Nu există muncă fără răsplată

Cristian-Maricel Cîrjaliu

Din ce în ce mai puţini elevi reuşesc să ajungă sportivi de performanţă. Internetul şi noile gadgeturi probabil sunt în mare parte vinovate pentru lipsa de dorinţă a tinerilor de a practica un sport. Totuşi, încă mai există şi elevi care se evidenţiază la competiţiile la care participă, aşa cum reuşesc cei de la Agigea. Secţia de Kaiac-Canoe, coordonată de directorul Ionel Raţă și antrenorul Cosmin Raţă, îşi desfăşoară activitatea din anul 2010. În cei cinci ani de activitate intensă, sportivii au obţinut peste 150 de medalii la campionatele naţionale şi 10 medalii la campionatele europene şi mondiale. La Campionatul Mondial din Portugalia, desfăşurat în perioada 23-26 iulie a.c., la care au participat concurenţi din 36 de ţări, sportivul Cosmin Lulciuc, elev în clasa a XII-a la LPS Constanţa, a obţinut locul III la proba de Kaiac 2- 200 m, mândria antrenorului fiind cu atât mai mare cu cât acesta s-a situat la numai o zecime de locul I. Performanţele obţinute de-a lungul anilor nu ar fi fost posibile fără condiţiile materiale şi sprijinul moral acordate de primarul comunei şi Consiliul Local Agigea. Spre deosebire de alte comune din judeţul Constanţa, Agigea are perspective de dezvoltare. Cristian-Maricel Cîrjaliu n-ar fi candidat la funcţia de primar, dacă localnicii nu l-ar fi impulsionat în acest sens, văzându-i modestia, bunul simţ şi hărnicia. Primarul este un susţinător înfocat al sportivilor de performanţă, dovadă în acest sens fiind numeroasele proiecte iniţiate şi finanţate pentru comunitate. “Să fi sportiv în ziua de astăzi şi să poţi să ajungi la asemenea rezultate îţi trebuie multă abnegaţie şi mult efort”, ne-a mărturisit edilul în cadrul unui interviu. Cum nu există muncă fără răsplată, primarul Cîrjaliu reuşeşte să-i motiveze pe cei care obţin rezultate demne de toată laudă. Dacă mulţi primari se zbat să-i convingă pe tineri să nu plece în străinătate sau spre oraşele mari ale României, edilul Cîrjaliu are un plus la acest capitol. Fostul antrenor al echipei naţionale a Spaniei, Ionel Raţă, conduce acum Secţia de Kaiac-Canoe din Agigea.

Reporter: Domnule primar, vă rugăm să ne vorbiţi despre performanţele obţinute de Clubul Sportiv Agigea – Secţia Kaiac-Canoe în cei cinci ani de activitate.

Primarul Cristian-Maricel Cîrjaliu: Din anul 2008 şi până în prezent am încercat să formăm la Clubul Sportiv Agigea o echipă de Kaiac-Canoe care să fie performantă. În acest sens avem o secţie specială a clubului şi participăm cu ea la competiţii naţionale şi internaţionale. Echipa este antrenată de Ionel Raţă, preşedintele Clubului Sportiv Agigea. Este un om cu multă performanţă. Până la această dată ne putem lăuda cu câteva premii destul de substanţiale, respectiv locul 4 la Campionatul Mondial U23 din Canada în 2013. Anul acesta, în 2015, la Lisabona, am luat locul III, medalia de bronz. La nivel naţional ne batem cu cele mai mari cluburi sportive din România, Steaua, Dinamo şi LTTL Orşova, suntem pe locul II, III şi IV. Putem să spunem că este o activitate încununată de anumite rezultate sportive foarte bune. Copiii muncesc mult. Să fi sportiv în ziua de astăzi şi să poţi să ajungi la asemenea rezultate îţi trebuie multă abnegaţie şi mult efort.

Rep.: Despre câţi sportivi vorbim?

C.M.C.: Avem un lot de zece sportivi. Avem sportivi şi de pe plan local, recrutaţi, antrenaţi şi pregătiţi. De exemplu, pe plan local, îl avem pe Sorin Cical. La nivel naţional are undeva la 25 de medalii de aur, bronz, argint şi în acest context sunt foarte mândru. Acum, de exemplu, ne pregătim pentru Snagov. Urmează Competiţia de Kaiac-Canoe, o competiţie Ok, dar dură în acelaşi timp. Anul competiţional 2015 se va încheia cu participarea sportivilor Cosmin Lulciuc, Aurelia Ciocan şi Sorin Cical la Campionatul European care va avea loc în perioada 17-20 septembrie de la Bascov-România, stabilindu-şi ca obiectiv câştigarea unei medalii.

Rep.: Ce vârste au sportivii?

C.M.C.: Sunt toţi tineri. Au vârste cuprinse între 18 şi 23 de ani.

Rep.: Cum reuşiţi să-i motivaţi? Cu ce îi recompensaţi de fiecare dată când aduc pe plan local medalii importante?

C.M.C.: Încercăm să-i motivăm material. Cel mai mult îi motivăm psihic, pentru că le asigurăm mijloacele necesare pentru a-şi continua antrenamentele şi să facă acest sport de performanţă. În contextual acesta, noi, la Agigea, facem investiţii. Avem o sală de sport pentru tineret dotată cu aparatură pentru exerciţii fizice. Să sperăm că randamentul va creşte. În special, când ajungi la un anumit grad de performanţă, trebuie să te dedici acestei munci şi să fii bine pregătit pentru ea.

Rep.: Care este valoarea investiţiei despre care vorbeaţi?

C.M.C.: În primul rând noi investim în oameni. Bugetul alocat Clubului Sportiv de Kaiac-Canoe este de trei ori mai mic decât bugetul alocat echipei de fotbal. (…) Pentru a menţine echipa în Divizia D, unde suntem acum, este nevoie de 150 de mii de lei anual, dar dacă vrei să treci într-o divizie superioară îţi trebuie 600 de mii de lei într-un an. Îţi trebuie de patru ori bugetul acesta, ceea ce nu este rentabil nici pentru noi şi nici pentru comunitate, nici pentru sportivi. Toată lumea crede că la fotbal se dau bani. Nu. Noi trebuie să ne gândim, să facem acest sport pentru noi în primul rând. Eu am un vis. Vreau să adun toţi copiii care stau în faţa calculatoarelor sau care fumează pe la colţuri să îi aduc pe stadion, să alerge, să practice un sport. În condiţiile acestea voi face o extindere în Agigea. Voi face un teren acoperit, cu balon, şi încă două terenuri de tenis de câmp.

Rep.: Ce înseamnă acest lucru? În cât timp vor fi gata lucrările în cazul terenurilor de sport?

C.M.C.: Îţi propui să faci aceste investiţii în funcţie de buget şi de banii alocaţi la data respectivă.

Rep.: Vorbim de fonduri proprii sau de fonduri europene?

C.M.C.: Vorbim de fonduri proprii. Dacă pot să accesez şi bani europeni este Ok. Dacă nu, atunci dăm bătaie cu ce avem. Aţi văzut că la Agigea am accesat tot ce s-a putut accesa.

Rep.: Câţi copii sunt în momentul de faţă în comuna Agigea? Mă refer la cei care sunt deja la şcoală şi îşi consumă timpul butonând tableta sau telefonul.

C.M.C.: Avem o populaţie de 800 de copii în clasa I-VIII, 500 în clasele IX-XII şi 500 de studenţi. Nu poţi să impui copiilor să facă sport, trebuie să-i atragi.

Rep.: Cum v-aţi gândit să-i atrageţi pe copii să facă sport?

C.M.C.: Prin aceste amenajări care te fac să te simţi ca într-o competiţie. În momentul în care vezi că prietenul tău aleargă mai bine, atunci parcă ai vrea să alergi şi tu.

Rep.: Constanţa este aproape de Agigea şi copiii sunt tentaţi să meargă la McDonald's…

C.M.C.: Noi sperăm să-i scoatem din aceste locuri şi să-i determinăm să facă sport.

Rep.: Horia Tecău a fost declarat ambasador al litoralului românesc. Vă gândiţi să faceţi ceva asemănător pentru promovarea turismului pe plan local?

C.M.C.: Ne gândim la Agigea să facem altfel. Nu trebuie să copiem. Având în vedere că Secţia de Kaiac-Canoe este coordonată de către Ionel Raţă -care a fost antrenorul echipei naţionale a Spaniei aproape zece ani şi a obţinut rezultate foarte importante şi în Spania şi antrenorul echipei de fete a României- şi de băiatul lui, antrenor Cosmin Raţă, la Agigea vreau să fac altceva. În primul rând vreau să promovez sportul. Cine câştigă şi cine îşi dovedeşte valoare întotdeuna va fi premiat. Noi trebuie să ne gândim că nu există muncă fără răsplată. (…) Eu am făcut sport. Am fost sportiv de mic copil. Având în vedere că înainte nu găseai Pepsi şi ciocolată, ne motivau cu o ciocolată şi cu un Pepsi. Vă daţi seama că acest lucru nu mai poate fi făcut acum. Trebuie să găsim la nivelul timpurilor de acum o motivare OK pentru toată lumea.

Rep.: Daţi-ne un exemplu. Cu ce poate fi înlocuită ciocolata?

C.M.C.: În momentul în care trei ani ai performanţe Ok, locul III la mondiale, te mai prezinţi la europene şi tot ce înseamnă competiţii internaţionale şi pentru că avem nevoie de aceşti oameni valoroşi, atribuim un lot de casă. Bineînţeles că terenul va fi atribuit cu interdicţie de înstrăinare. Avem nevoie de ei aici, nu în altă parte. Ne gândim la tot ce este benefic şi să atragem în comuna Agigea oameni de valoare.

Rep.: Vă rog să adresaţi un îndemn, un mesaj, pentru toţi sportivii din Agigea.

C.M.C.: Mesajul meu pentru toţi sportivii din Agigea este următorul: Luptaţi! Fără lupta voastră şi fără voi, nu există nimic.

Rep.: Dar pentru cei care îi formează, pentru antrenori, ce doriţi să le transmiteţi?

CM.C.: Antrenorii decât să piardă timpul au găsit aici, în administraţia publică din Agigea, un corespondent. Ei recunosc că fără ajutorul administraţiei locale toată munca lor era abandonată şi că aceste valori, aceste talente, se pierdeau. Lucru care s-a dovedit în evoluţia timpului şi foarte mulţi sportivi au luat-o pe căi greşite, nu numai din vina lor, ci şi din vina sistemului, a autorităţilor locale care nu i-au sprijinit, iar noi asta încercăm să facem. Eu cred că în viaţă un om este clasificat sau judecat după faptele bune pe care le face. Atâta timp cât un individ face fapte bune pentru societate, atunci el capătă o anumită valoare în funcţie de aceste fapte bune. La noi există întotdeuna un răspuns românesc că orice faptă bună nu rămâne nepedepsită, însă sperăm să nu se ajungă acolo.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
33725484010
5/49
32319203522
joker
22391819369