Primarul din Ciobanu explică de ce a intervenit când polițiștii locali aplicau sancțiuni!
Primarul din Ciobanu explică de ce a intervenit când polițiștii locali aplicau sancțiuni!
Facebook Twitter Whatsapp Linkedin Pinterest”In legatura cu articolul dumneavoastra din data de 03 Mai 2018,va solicit pe aceasta cale,un drept la replica.
Consider ca actiunea mea,a constat in atragerea atentiei Politistilor Locali ai UAT Harsova,care prin sanctionarea unor abateri de la prevederile Codului Rutier,contraventii al caror regim sunt stabilite prin prevederile OUG 195/2002,asi depasesc atributiile.
O actiune de acest gen nu cred ca se poate incadra in prevederile art.2,alin.36,din Legea 61/1991R.Asa cum se constata din filmare cat si din declaratia agentului de Politie Locala eu nici nu am coborat din masina,si nu am solicitat agentului decat sa respecte legea.
Profit pe aceasta cale si motivez in baza legii actiunea mea,cu speranta ca si dragul meu omolog de la Primaria Harsova va lua la cunostinta de pevederile legii si pentru ca are Politie Locala ai va instrui in vederea respectarii legislatiei in vigoare.
Conform art. 177/pct. 2 din H.G. nr. 1391/2006 (Regulamentul de aplicare a O.U.G. nr. 195/2002) POLIȚIȘTII RUTIERI sunt ”ofițerii și agenții de poliție specializați și anume desemnați prin dispoziție a Inspectorului General al Inspectoratului General al POLIȚIEI ROMÂNE.” Așadar, pentru a avea calitate de polițist rutier trebuie îndeplinite două condiții ESENȚIALE :
1. să fie ofițer sau agent de poliție specializat, din cadrul POLIȚIEI ROMÂNE
2. să fie desemnat ca polițist rutier prin dispoziție a inspectorului general al I.G.P.R. Ori polițiștii locali nu îndeplinesc niciuna din aceste condiții.
Este adevărat că Legea nr. 155 / 2010, a Poliției Locale, prevede posibilitatea pentru polițiștii locali de a constata contravenții și de a aplica sancțiuni pentru încălcarea unor norme legale în domeniul circulației pe drumurile publice însă, atâta timp cât o persoană este sancționată pentru săvârșirea unei contravenții prevăzute de OUG 195 / 2002, DOAR PERSOANELE ANUME PREVĂZUTE ÎN ACEL ACT NORMATIV vor putea încheia procese verbale și aplica sancțiuni contravenționale.
Singurele sancțiuni legale la regimul rutier pe care le pot aplica polițiștii locali, sunt cele prevăzute expres în HCL-uri emise de autoritățile locale. Trebuie observat și faptul că Legea nr. 155/2010, nu derogă de la dispozițiile speciale ale OUG 195 / 2002 în ceea ce privește dispozițiile speciale privitoare la constatarea și sancționarea contravențiilor deoarece, potrivit art. 63 din Legea nr. 24 / 2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative pentru instituirea unei norme derogatorii se va folosi formula „prin derogare de la …” urmată de menționarea reglementării de la care se derogă, ori aici nu putem vorbi despre așa ceva.
Actiunile intreprinse de agentii politiei locale Harsova contrar prevederilor legale au avut si au repercursiuni asupra locuitorilor comunei Ciobanu,fapt ce ma indreptateste sa iau atitudine impotriva oricarui abuz comis de acestia,in dauna contribuabililor din localitatea a carui Primar sunt.
Cu stima TUDOREL GURGU”
Notă: Textul aparține integral primarului Tudorel Gurgu
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Urmareste-ne pe Google News