REPLICA ONLINE CONSTANTA

10.3° Constanța Vin., 19 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6704
10.3° Constanța Vineri, 19 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6704
 

Primarul din Eforie se coalizează cu Soceanu împotriva străinilor care vin să exploateze nămolul din Lacul Techirghiol!

Primarul din Eforie se coalizează cu Soceanu împotriva străinilor care vin să exploateze nămolul din Lacul Techirghiol!

Replica API 22 mai 2017 | 00:00 1762

Situaţia, comparată cu “gazele de şist”

Situaţia, comparată cu “gazele de şist”

Primarul din Eforie, Robert Şerban se coalizează cu edilul din Techirghiol, Adrian Soceanu, pe tema nămolului din lac! Şerban susţine că este îngrijorat de situaţia apei şi a nămolului de la Lacul Techirghiol. În urma discuţiei cu preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale şi cu directorul Formin S.R.L., primarul a aflat că nu există stipulată în legislaţia românească vreo prevedere ca resursele exploatate din Lacul Techirghiol să nu fie exportate. Astfel, el consideră că ar fi o pierdere pentru staţiunea de interes naţional pe care o conduce, renumită pentru nămolul de la lac şi că această avuţie reprezintă un pericol la fel de mare precum exploatarea gazelor de şist.

„În calitate de primar al oraşului Eforie, renumită staţiune balneară de inters naţional, tocmai datorită bazelor de tratament ce folosesc apa Lacului Techirghiol şi namolului sapropelic, am participat la dezbaterea publică pe tema explorării nămolului din Lacul Techirghiol. În urma întâlnirii cu preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale şi cu directorul Formin S.R.L., concesionarul activităţii de explorare a nămolului din lacul Techirghiol, mi s-a confirmat că momentul actual este unul critic, iar Guvernul Romaniei, organism ce a avizat şi a permis această activitate, este la un pas de comiterea unei grave erori, ce va genera în viitor pierderi incomensurabile.

În calitate de autoritate publică locală direct implicată, nu pot să asist nepăsător la crearea unei “Roşia Montana” în Lacul Techirghiol, consider că o exploatare necontrolată a nămolului reprezintă un pericol la fel de mare şi un echivalent al exploatării gazului de şist. Consider inacceptabil ca o firmă din Caransebeş, fără tradiţie şi experienţă în domeniu, să obţină licenţa de cercetare şi ulterior de exploatare a nămolului sapropelic din Lacul Techirghiol.

Argumentele celor doi reprezentanţi, mi-au întărit convingerea că activitatea societăţii Formin a fost formală, pentru a-şi atinge în final scopul: comercializarea namolului din Lacul Techirghiol. Totul cu acceptull şi susţinerea reprezentanţilor Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale. În opinia mea, solicitarea unei licenţe de cercetare a fost doar un pretext pentru ca ulterior, firma să beneficieze de prevederile legale, pentru a obţine licenţa de exploatare.

Am ascultat stupefiat şi indignat argumentele celor doi, iar din discursul lor a fost evident faptul că se doreşte exploatarea nămolului în scop comercial, urmărindu-se doar obţinerea unui profit. Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale, chiar a recunoscut că nici o lege românească nu interzice comercializarea resurselor minerale în străinătate. La rândul său, directorul Formin, a explicat că nu poate da răspuns sigur că nămolul nu va pleca din această zonă.

“Nu am găsit nici o reglementare în lege care să impună condiţii asupra comercializării unei resurse”. Mă întreb cum pentru aceşti investitori nu există nici o reglementare, nici o restricţie sau obligativitate, câtă vreme acum, Sanatoriului Balnear Techirghiol, singura unitate balneară care are licenţă de exploatare a nămolului, nu are voie să îl vândă la extern, iar pentru “supravieţuirea” nămolului “Cel care deţine licenţă de exploatare trebuie sa returneze nămolul în lac. În plus, vânzarea nămolului se face doar în judeţul Constanţa, către bazele de tratament din Techirghiol, Eforie şi Mangalia, unităţi ce au posibilitatea returnării în lac a întregii cantităţi de nămol pentru regenerare. Nu pot să nu mă întreb de ce toate aceste restricţii dispar şi nu sunt aplicabile şi noului investitor?”, declară Robert Şerban.

„O exploatare haotică, fără a se ține cont de toate măsurile de protectie și regenerare obligatorii, recomandate de specialiși, tocmai pentru a conserva și păstra nealterate proprietățile nămolului pe o perioadă cât mai lungă de timp, va determina, practic, sfârșitul tuturor stațiunilor balneare de pe malul Marii Negre care în acest moment au tradiție și mai ales rezultate spectaculoase în recuperare datorită nămolului sapropelic și a apei sărate din Lacul Techirghiol.

Nemaiexistând nămolul cu toate proprietățile sale, turiștii vor înceta să vină, sau, vor veni în număr mult mai mic. Ce se va întâpla cu toate aceste baze de tratament, cu personalul deja specializat pe acest tip de recuperare, practic ce se va întâpla cu toți locuitorii zonei, care trăiesc din activități de turism? Consider că beneficiul pe care statul român l-ar obţine din redevenţă este infim în comparaţie cu nevoile şi pierderile comunităţii, dar mai ales, comparativ cu dezastrul ecologic pe care o exploatare sistematică l-ar genera.

Ca primar al orașului Eforie, nu pot să tolerez o asemenea greșeală. Lacul Techirghiol, nămolul binefăcător este emblema noastră, a zonei, a celor care locuim în stațiunile dezvoltate pe malul lui. Este identitatea noastră, este un dar pe care l-am primit de la înaintașii noștri și pe care, la rândul nostru, trebuie să îl păstrăm, cu toate proprietățile sale, și să îl dam generațiilor viitoare. Înstrăinarea activităţii de exploatare a nămolului, către o societate străină, care urmăreşte doar obtinerea profitului, reprezintă un furt pe care nu îl putem accepta şi tolera”, se arată în mesajul transmis de către Primăria Eforie.

C.C.

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere
ce mai , nu imparte stan cu voi afacerea ?
0
0
va ofticati ca numai eu am afacere cu resursele din lac ?
0
0
hai mai ca va dau si voua o bucatzica din afacerea mea
0
0
primarul Eforiei nu este in stare sa administreze ce are acum, dar sa i se mai dea ceva?Eforie sud arata sinistru si fantomatic...la inceputul sezonului .....ps...TRAGE BA ODATA CURENT IN CARTIERUL NOU DIN EFORIE SUD de langa cimitir
0
0
NU NE LASAM COTROPITI ! ne lasam corupti !
0
1
Daca tot esti anonim macar nu fi orb! Chiar ca anul acesta vagetatia si curatenia sunt facute cu simt de raspundere! Sa vede clar peste tot!
0
1
A trecut un an de la alegerile locale! Primaria Eforie are primar si viceprimar? Nu se vede nimic in Eforii buruienile cat pomii vedeti cum arata bul Republici din Sud. Nu exista nici o schimbare chiar merge mai prost ca inainte.
1
1
Ba baietii ba domni primari namolu nu se trage pe nas !!! In cel mai bun caz va dati cu el cur cand vi-o bagati intrevoi in spate la pub in ghiol!
1
0
Pai suntem patrioti,sa nu vina un strain sa investeasca sa vina cocalarii nostri sa si bata joc de lac.Atat timp cat nu va exporta sa vina nemtii ,va dati seama ca sat cu fura sanatoriul,bourceanu,maicutele ca apare concurenta.
0
0
Care primar din Eforie, Nicolae Crusoveanu ?
4
0
Adrian este fostul primar si Soceanu este actualul...ati facut 2 in 1 ????
2
0
Dar cu promisiunea cu strazile in Techirghiol pe care o tot anuntati Dle Soceanu cum ramane? Manifestele imprastiate cu cele de impozite 2017 cu programe de efectuat le urmariti sau .....campanie eectorala?
7
0
Cred ca strainii ar trebui sa vina aici daca vor namol Se va gasi vreun destept imputit de politician sau tragator de sfori care pt un ciubuc gras va vinde si namolul pe nimic asa cum au procedat cu gerovitalul l au dat la buulgari si bulgarii il expluateaxa la preturi mai mici decat in RO Deschideti ochii oameni buni si nu mai acceptati toate gogoritele celor pusi sa jecmaneasca tara pt interesele lor personale Daca nu va bateti nepotii vor suferi
7
2
GRINDEANU e nascut,crescut la CARANSEBES.De ce va mirati ca a aprobat?
9
0
Bravo Serbane,ai vorbit bine,esti lucid,seevede CA n-ai stat cu panarama de Chipara,boschetele,,drog..indeparteaza-te de el ,Serbane,CA Iti strica numele,si e pacat de tine
8
1
stan era un jucator de loto iar tu socene esti unul de pocher. daca castiga firma care trebuia nu mai sareai atat de cur in sus.ciocul mic
6
2
ar face bani din orce sa nu piarda timpul cat mai are de stat la primarie,doar doar sa mai existe o sursa de furat
6
3
Nu va suparatz,aia din foto asa pleaca la ei acasa,murdari de noroi?Cand au fost mici de ce nu s-au jucat in lac?
4
5

REPLICA

LOTO

6/49
271241102118
5/49
123724351130
joker
42644172614