REPLICA ONLINE CONSTANTA

23.4° Constanța Vin., 29 Mar. 2024
Anul XX Nr. 6683
23.4° Constanța Vineri, 29 Martie 2024 Anul XX Nr. 6683
 

Primarul din Limanu se declară împotriva exploatării gazelor de şist

Primarul din Limanu se declară împotriva exploatării gazelor de şist

Replica API 28 februarie 2013 | 00:00 72

Şedinţă la Agenţia de Mediu, în absenţa mai multor edili din sudul litoralului

Şedinţă la Agenţia de Mediu, în absenţa mai multor edili din sudul litoralului

Situaţia explorării şi exploatării gazelor de şist a constituit subiectul unei şedinţe ce a avut loc la Agenţia pentru Protecţia Mediului Constanţa, miercuri, 27 februarie, la care ar fi trebuit să fie prezenţi toţi edilii din sudul litoralului. Însă, potrivit primarului din Limanu, Iustin Nicolae, nu şi-au făcut apariţia decât Mugurel Mitrana, primarul din localitatea 23 August şi viceprimarul din Adamclisi. Şedinţa s-a încheiat fără a se lua vreo decizie.

"Pot doar să spun că primarii care au fost acolo s-au împotrivit prospecţiunilor seismice şi prospecţiunilor cu privire la explorări, cu atât mai mult când a venit vorba de gazele de şist. Eu am prezentat poziţia Consiliului Local Limanu, am prezentat referendumul, care, deşi nu a fost validat, concluzia e clară: lumea este împotrivă. O firmă din Chevron a semnat contractul cu Agenţia de Resurse Minerale, alta a venit să ceară aviz pentru prospecţiuni seismice, care ar fi fost avizul şi pentru explorare. Oricum, nu aveau toată documentaţia la ei, urmând să o completeze. Într-un cuvânt, nu s-a luat nici o decizie", a declarat, pentru "Replica", primarul din Limanu. Acesta s-a arătat împotriva demersurilor exploatării gazelor de şist, îndemnând şi ceilalţi primari din sudul litoralului să ia atitudine. "Noi, din Limanu, suntem împotrivă. Eu cer să se arate toate actele, toată activitatea, vreau transparenţă în aceste decizii, cel puţin, noi, din Limanu. Să vină firma asta, Chevron-ul, să explice, prin adunări publice, procedura care se va aplica, dacă e o acţiune invazivă, sau nu, vizavi de comunitate, şi aşa mai departe. Spre exmplu, Germania a pus punct explorării şi exploatării gazelor de şist, chiar zilele trecute. Din păcate, nu a mai fost decât un primar, în afară de mine, şi un viceprimar, dar sunt implicate 10 - 20 de comune. Cred că nu s-au prezentat din dezinformare, poate gândesc că va veni această firmă, Chevron, să le ceară lor avize şi autorizaţii, dar le spun că, fiind o activitate desfăşurată pe mai multe unităţi administrative, totul se dă la nivel de Consiliu Judeţean sau la nivel guvernamental. Dar nici la Consiliul Judeţean nu a fost un certificat de urbanism emis sau să solicite un aviz, sunt sigur că nu l-ar fi primit. Ăştia de la Chevron fac paşi mărunţi în speranţa că poate nu sunt observaţi şi să ajungă la un punct în care să poată beneficia de aceste avize. Cum ar veni, ei îşi procură avizele înainte de a solicita autorizaţiile de explorare şi exploatare", a mai spus Iustin Nicolae Urdea, primarul din Limanu.

Chevron intenţionează să foreze un puţ de explorare în a doua jumătate a acestui an

În plus, Chevron intenţionează să înceapă, în a doua jumătate a acestui an, forarea unui puţ de explorare la perimetrul de gaze de şist de la Bârlad şi va iniţia studii seismice pentru cele trei perimetre din judeţul Constanţa. "Forarea unui puţ de explorare este planificată pentru a doua jumătate a lui 2013", se arată într-un raport publicat recent de grupul american. Însă, achiziţia de studii seismice 2-D la cele trei perimetre pentru care compania deţine drepturile de explorare şi exploatare în judeţul Constanţa va începe în aceeaşi perioadă, potrivit raportului. Tom Holst, managerul Chevron pentru România, a declarat pe 6 februarie că firma este în stadiul de obţinere a avizelor necesare demarării procesului de evaluare a depozitelor din judeţele Vaslui şi Constanţa.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
15331744146
5/49
383120264010
joker
3416910367