REPLICA ONLINE CONSTANTA

17.4° Constanța Joi, 25 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6710
17.4° Constanța Joi, 25 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6710
 

Primarul din Poarta Albă: Oamenii şi-au pierdut locurile de muncă, sunt disperaţi

Primarul din Poarta Albă: Oamenii şi-au pierdut locurile de muncă, sunt disperaţi

Replica API 25 aprilie 2014 | 00:00 231

Delicoti, nostalgic după Guvernul Boc: Parcă atunci era mai bine!

Delicoti, nostalgic după Guvernul Boc: Parcă atunci era mai bine!

Lipsa acută de locuri de muncă din România dă naştere la situaţii disperate. Dacă în Vinerea Mare un bărbat din Constanţa şi-a pus ştreangul de gât, iată că în comunele din judeţ oamenii îl văd pe primar drept o soluţie salvatoare. Cu alte cuvinte, un birou de primar devine brusc loc de pelerinaj. Oamenii spun că au mers la şcoală, au făcut o facultate în speranţa obţinerii unui loc de muncă bine plătit, dar acum se mulţumesc cu orice pentru a avea un venit. Şi comuna Poarta Albă se confruntă cu astfel de probleme. Edilul Vasile Delicoti încearcă din răsputeri să atragă investitori în localitate. În mare parte a reuşit. După lungi negocieri, două fabrici de produse sanitare şi material lemnos au răsărit în comună. În cele două fabrici muncesc 15 oameni şi există discuţii ca numărul acestora să crească la 40.

"Marea problemă a oamenilor o reprezintă locurile de muncă. Au crescut taxele, a crescut şi preţul la coşul zilnic de cumpărături şi la tot ce înseamnă cheltuieli curente. Oamenii şi-au pierdut locurile de muncă, sunt disperaţi. Nu le ajung banii pe care îi mai au. Sunt tineri care au ieşit în ultimul an de pe băncile şcolii şi nu au unde să muncească. În comuna noastră s-au deschis două făbricuţe, dar sunt la început. Până se poziţionează pe piaţă, până când încep comenzile, mai durează. Pentru două ferme de pui ne chinuim să găsim resursele de cofinanţare. Sunt două proiecte câştigate , dar nu s-a reuşit demararea lucrărilor. Se găsesc foarte greu bani pentru cofinanţare. Cele două ferme ar genera 30 de locuri de muncă. Încercăm să atragem investitori, dar cine aude de Constanţa pleacă, deşi noi suntem oarecum independenţi după schimbarea Legii 50 şi nu depindem de Consiliul Judeţean. Le putem elibera documente necesare, dar oamenii când aud de judeţul Constanţa sunt reticenţi. Depunem eforturi să creem locuri de muncă, pentru o protecţie socială. Avem 80 de dosare pentru ajutor social. Unele persoane munesc cu ziua şi nu au apelat la primărie. A venit un mecanic disperat la mine şi mi-a spus că din ianuarie nu mai are unde să muncească. M-a rugat să îl anunţ dacă ştiu pe cineva care vrea să închirieze o wolă, să scoată şi el un ban cinstit. Nu sunt lucrări publice, statul nu investeşte, iar cei din privat abia supravieţuiesc", a declarat, pentru "Replica", Vasile Delicoti, primarul localităţii Poarta Albă. Cât despre alagerile care ne bat la uşă, Delicoti spune că oamenii vor fi greu de convins să mai iasă la vot. "Să vedem cât de mult reuşim să convingem oamenii să iasă din casă, să meargă la vot. Cred că asta o să fie problema cea mai mare. Vom vorbi efectiv cu ei, să le aflăm ofurile, să vedem cu ce-i putem ajuta. După ce s-au fript cu USL-ul, oamenii nu prea mai vor să audă de alegeri. Parcă a fost mai bine în timpul Guvernului Boc. PDL are mai multă credibilitate în faţa Fondului Monetar, a Bruxelles-ului, pot lua mai uşor credite pentru infrastructură. Trebuie să trecem peste perioada aceasta de criză. Nu mai putem trăi, dacă nu ne împrumutăm. Actualul Guvernul nu are credibilitate şi cheltuie puţinii bani pe pomeni electorale", a declarat, pentru "Replica", Vasile Delicoti, primarul localităţii Poarta Albă.

Alexandra VASILE

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218