REPLICA ONLINE CONSTANTA

11.9° Constanța Mie., 24 Apr. 2024
Anul XX Nr. 6709
11.9° Constanța Miercuri, 24 Aprilie 2024 Anul XX Nr. 6709
 

Primarul din Vulturu taie şi spânzură: dacă el nu vrea, nu se numeşte director la şcoală

Primarul din Vulturu taie şi spânzură: dacă el nu vrea, nu se numeşte director la şcoală

Replica API 15 noiembrie 2011 | 00:00 956

Scandal peste scandal în ograda lui Berbec

Scandal peste scandal în ograda lui Berbec

Scandalurile se ţin lanţ de Vulturu, principalul motiv constituindu-l, în momentul de faţă, şcoala din localitate. Încă de anul trecut, de când fosta directoare a ieşit la pensie, locuitorii din Vulturu nu mai au linişte. Culmea este că timp de 20 de ani directoare nu a fost nimeni alta decât Maria Berbec, mama primarului, Eugen Marius Berbec. De anul trecut şi până acum nici un director care a venit la conducerea şcolii nu a fost pe placul primarului. La data de 15 septembrie a.c., odată cu începerea anului şcolar, Inspectoratul Şcolar judeţean Constanţa l-a desemnat pe Floricel Geodoiu ca fiind noul director al Şcolii din Vulturu. Primarul localităţii s-a supărat atât de tare încât nici nu a binevoit să participe la serbarea de deschidere a noului an şcolar, acesta fiind primul an în care serbarea s-a ţinut fără el.

Scurta şedere a noului director la Vulturu, Floricel Geodoiu, a fost presărată de ameninţări şi scandaluri iniţiate de primar încât acesta a fost mai mult obligat ca în data de 1 noiembrie a.c. să-şi depună demisia. Pentru a clarifica situaţia cu care se confruntă cei din Vulturu, viceprimarul Petruş Dragomir s-a hotărât să rupă tăcerea şi să ofere mai multe informaţii, ţinute "sub saltea" până acum. "La mijloc e un joc de interese. Sunt foarte multe dedesubturi dubioase pe care lumea nu le cunoaşte. Maria Berbec, mama domnului primar, a fost directoare la şcoala noastră timp de 20 de ani. Cum a fost directoare, nimeni nu ştie, în condiţiile în care nu are pregătire decât de învăţătoare. Dar a fost, ce mai contează? Când i-a venit timpul şi a fost demisă din funcţie, de fapt a ieşit la pensie, primarul avea omul lui pentru a-l pune director. Este vorba de Carmen Bâzâiac, momentan învăţătoare în clasa a IV-a, care are un foarte mare respect faţă de familia Berbec deoarece au iniţiat-o în această meserie, au susţinut-o financiar. Ar fi fost marioneta perfectă şi totul ar fi rămas în familie. Toate... "afacerile". În momentul când Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Constanţa a adus pe altcineva decât trebuia, primarul a luat-o razna. I s-au stricat afacerile. Din momentul acela a început bâlciul. Maria Berbec nu a predat ştampilele şi cataloagele, s-a împotrivit cu desăvârşire. A ţinut morţiş, a invocat fel şi fel de motive şi tot nu le-a predat noului director. La mijloc este vorba de manevre pe care ei nu au apucat să le pună la punct având în vedere că era aranjat ca noua directoare să fie de-a lor. Le este frică să nu iasă la iveală tot ce au învârtit ei în acte şi alte lucruri nejustificate. De când a fost numit ca director Floricel Geodoiu, primarul nu a făcut decât să-l saboteze", a declarat, pentru "Replica" de Constanţa, Petruş Dragomir, viceprimarul din Vulturu.

Directorul Şcolii, Floricel Geodoiu, ameninţat şi sabotat de primarul din Vulturu

Conform declaraţiei lui Petruş Dragomir, viceprimarul din Vulturu, armele primarului nu au limite. Directorul şcolii, Floricel Geodoiu, a fost sabotat pe tot parcursul şederii lui în şcoală. În primă fază, cadrele didactice au fost ameninţate că nu-şi vor primi salariile dacă îl vor susţine pe noul director. În al doilea rând, când Floricel Geodoiu a dorit să construiască cu fonduri europene un grup sanitar în incinta şcolii, pentru ca elevii şi profesorii să nu mai folosească la comun aceiaşi toaletă din curte, primarul, reprezentat de persoanele desemnate de dumnealui, a făcut un mare tam tam, împotrivindu-se acestui act cu desăvârşire, motivaţia fiind: "cum au învăţat până acum, aşa să facă şi de acum încolo". De asemenea, directorul a dat nişte teste de evaluare elevilor pentru a vedea la ce nivel se află aceştia. "Copilul meu care lua numai premiul I, după acest test nu a luat nici măcar nota 4. S-a dovedit cât de bine sunt pregătite cadrele didactice şi cât de mult se implică în educaţia copiilor. Le dădea note bune pentru a scăpa de ei. Ce ne facem dacă îi aducem la oraş?", a declarat, pentru "Replica" de Constanţa, o mămică revoltată. După aceste rezultate, directorul şcolii ar fi propus şi o testare a profesorilor. Aici a urmat altă reacţie a primarului: "cum adică, elevii şi profesorii sunt proşti?!". Un alt scandal a început în momentul în care s-au adus bănci noi, catedre, dulapuri, la iniţiativa directorului, doar că primarul ar fi luat cheia de la femeia de serviciu, toate aceste piese de mobilier rămânând în ploaie şi degradându-se. "Primarul a încercat fel şi fel de metode meschine pentru a-l face pe directorul şcolii să-şi dea demisia. În acest scop a încercat să atragă cât mai multe familii de partea lui. Cum? Simplu, le-a ales pe cele mai nevoiaşe şi le-a dat de băut şi le-a pus să facă scandal. În plus, primarul desemnează ca reprezentanţi ai comitetului de părinţi numai persoane cu 2 clase precum trenul. Cum ar fi doamna Rodica Mihalea care a vorbit, chipurile, în numele tuturor părinţilor, iar când a fost pusă să semneze, nu ştia să ţină pixul în mână. Situaţia nu se va clarifica până când nu va veni un director dorit de primar. Oricum, el a declarat că va pune director pe cine vrea, doar e localitatea lui, el e primar şi face ce vrea", a mai adăugat Petruş Dragomir.

Viceprimarul Petruş Dragomir, demis din funcţie

Se pare că primarul din Vulturu a simţit persoanele care nu îi sunt alături în tot acest demers şi încearcă să facă tot posibilul pentru a le înlătura. "Acum aproape două săptămâni m-am trezit că nu mai sunt viceprimar. S-a făcut rapid o şedinţă de consiliu şi m-au demis. Am întrebat de ce, cum? Mi s-a răspuns în doi peri: consiliul local te-a numit viceprimar, tot ei te dau jos. Cum se poate aşa ceva? Eu aveam în inventar sume mari de bani, nici nu le-am predat măcar. Aştept să văd ce se v-a întâmpla. Momentan sunt suspendat. Totul este dubios, dar vă spun, eu reprezentam un pericol pentru primar. S-a simţit ameninţat şi de aceea a procedat aşa. În locul meu este numită viceprimar, provizoriu, Ioana Boghian, care este şi cadru didactic la şcoală, ţine cursurile de informatică, dar nici măcar nu ştie să acceseze un site. Tot ea a luat elevii şi i-a dus în sala de sport, i-a pus să stea pe jos cu caietele în braţe şi a chemat televiziunea pentru a arăta, vezi Doamne, că nu sunt locuri suficiente în şcoală, tot din cauza directorului, care la momentul respectiv a pus toate orele de dimineaţă pentru a economisi combustibilul şcolii. O escrocherie de toată jena. Copiii aveau unde să înveţe liniştiţi, dar au fost puşi să mintă", a mai declarat Petruş Dragomir. Referitor la această situaţie, Aliss Andreescu, inspectorul şcolar general în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, a declarat: "Deocamdată nu avem nici un director propus pentru şcoala din Vulturu. Nimeni din şcoala respectivă nu îndeplineşte calităţile pe care le prevede legea pentru funcţia de director. Noi le-am oferit o posibilitate în persoana domnului Geodoiu dar se pare că nu a fost compatibil cu cerinţele domnului primar. Încercăm să găsim o altă persoană competentă cât mai repede cu putinţă, dar în condiţiile date e mai greu. Să îndeplinească şi condiţiile legislaţiei, să fie şi pregătit şi să fie şi compatibil cu primarul...". Facem precizarea că am dorit să îi dăm posibilitatea şi primarului, Eugen Marius Berbec, să-şi spună punctul de vedere, dar acesta a fost de negăsit.

Liliana CHIRU

Precizări:
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

Google New Urmareste-ne pe Google News

Ti-a placut articolul?


COMENTARII

Puteti adauga un comentariu de maxim 1000 caractere

REPLICA

LOTO

6/49
471728292640
5/49
9192143025
joker
26141111218